"Tisztelt Kuruc.info!

Először is köszönöm, hogy a cigánybűnözést zászlajukra tűzték és tárgyilagosan tudósítanak róla.

Készítettem egy összegzést Excel formátumban a 2008. év első két hónapjának Borsod megyét érintő cigányhíreiből. (Természetesen nem marad abba és terveink szerint az egész éves anyagból majd készül egy kis kivonat, ezzel is bizonyítva, hogy a cigánybűnözést mégsem lehet szőnyeg alá söpörni - de ezt majd jövő januárban)

Nem lehet azzal vádolni ezt a dokumentumot, hogy jobboldali lenne, mert ahogy látjátok, rengeteg lapból lettek a hivatkozások összeollózva.

Érdekes összehasonlítani hangvételüket. Természetesen a baloldali portálok próbálják egyszerű bűntényeknek álcázni azt, amit egyébként mindenki tud.

Nos, az év első két hónapja több mint 350 cikket produkált a témában. Volt olyan is, amit (pl. a Kuruc.info!) a lap cigányoknak vélt, azonban tudom, hogy ez nem így van.  Példa: http://kuruc.info/r/35/19892/

Ebben az esetben több hibát is elkövetett a cikk szerzője, pl. nem az Avasi lakótelepen történt az eset, hanem az Újdiósgyőriben és nem cigány családról volt szó, mint ahogy a ház sem putri állapotú.

Ennek ellenére a Kuruc.info a leghitelesebb a cigánytémában.

Tisztelettel: egy olvasójuk"

Kuruc.info / Arppi S.:

1.    Köszönjük az anyagot – nagyon jó! Elérhetővé tettük HTML-ben az ITTENI címen – nagyon tanulságos, mindenképp érdemes áttanulmányozni!
2.    Néha valóban tévedhetünk – köszönjük a kiigazítást. Miskolc kapcsán természetesen az embernek azonnal Avas és Lyukóvölgy jut eszébe, mint a (cigány)bűnözés központja. Mivel az eredeti híradások nem említették, hogy konkrétan hol történt az eset, ezért feltételeztem (és írtam feltételes módban a kommentárt!), hogy az valószínűsíthetően az Avason történhetett.

Pár szó az anonimitásról

Megjegyzés a hasonlóan komplex anyagokat küldő T. Olvasókhoz:
-    ha MS Office (Word, Excel stb.) dokumetumot küldenek, és ezt névtelenül kívánják tenni, akkor küldés előtt mindenképp győződjenek meg arról, hogy a File / Properties-ben (Fájl / Tulajdonságok) nem olvasható a nevük / cégük neve / bármilyen beazonosíthatóságot lehetővé tevő paraméter. Ezeket az adatokat az állomány tartalmazni fogja. Ezeket egyszerűen ki kell innen törölni, ha módosítjuk (töröljük) a szövegmezők tartalmát.

Mi természetesen abszolút diszkrécióval járunk el, és – ahogy ezen tanulmány kapcsán is – HTML-lé konvertálunk minden ilyesféle anyagot, amit aztán, forrásszinten, kézzel ellenőrzünk, hogy nincs-e benne bármiféle személyes adat. Viszont ha ugyanezt egy ballib lappal, az ávóval stb. teszik, akkor több, mint valósínű, hogy megnézik ezeket az adatokat. Jobb az ilyenre küldés előtt felkészülni.
-    amennyiben saját maguk által felvett fényképet küldenek, és semmiképp nem akarják közölni a nagyvilággal, hogy a fénykép milyen típusú géppel és milyen verziójú ún. firmware-rel, és (másodpercre) pontosan mikor készült (ezt (is) tartalmazzák az ún. EXIF adatok, amelyek a digitális kamerák által készített képfájlokban találhatók), tegyék a következőt.

1. Töltsék le az EZEN címen található az exiftool nevű programot. A legtöbb embernek a Windows verzióra lesz szüksége; ennek jelenlegi, direkt linkje ITT van; ha erre kattint a Kedves Olvasó, akkor nem kell majd keresgélnie az oldalon. Ez később változhat / eltűnhet; ilyenkor, felmenve az oldalra, szedjük le a Windows Executable: kiemelt dobozban szereplő ZIP-et

2. tömörítsék ki. Ez, ha a Kedves Olvasó például Total Commander-t használ (ami egy nagyon kényelmes és hasznos fájlkezelő program), azt jelenti, hogy ENTER-t kell nyomni a ZIP fájlon, és belül, miután a kurzorral a exiftool(-k).exe-re álltunk, F5-tel ki kell azt másolni bárhová, természetesen nem egy másik tömörített állományba.

3. másolják az EXIF-mentesíteni kívánt képfájlt az exiftool(-k).exe mellé (hozzáértőbbek berakhatják az ún. PATH-ba, a keresési útvonalba, hogy bárhonnan elérhető legyen), és adják ki a következő parancsot:

exiftool(-k).exe -all= képnév.JPG

Ez kitörli az EXIF információt a képünkből; eközben az eredeti fájlt is megtartja, amelynek kiterjesztését átnevezi JPG_original-nak.

Amennyiben egyszerre több fájlt kívánunk EXIF-mentesíteni, nem egyesével, akkor a köv. parancsot kell kiadnunk:

exiftool(-k).exe -all= *.JPG

Ekkor is, természetesen, az exiftool(-k).exe –nek abban a könyvtárban kell lennie, ahol a képeink vannak (vagy a PATH-ban).

A gép típusa és a firmware verziója nem azonosít pontosan egy-egy fényképezőgépet (gyengébbek kedvéért: az EXIF adatok nem tartalmaznak sorozatszámot), viszont, aki számára jobb a békesség és a teljes biztonság, az törölje ki ezeket az adatokat, hogy esetleg egy későbbi ÁVO-s razzia során (ha lefoglalják a fényképezőgépét) ne tudják bizonyítékként ellene felhasználni.

Mi természetesen a képek átméretezése, áttömörítése során igyekszünk minden ilyen információt megsemmisíteni, de ezt még jobb, ha maga a küldő teszi; különösen, ha nem nekünk küldi a képet, hanem ballib lapoknak.