Az Esztergomi Járási Ügyészség lopás bűntette miatt vádat emelt azzal a három cigánnyal szemben, akik Esztergomban autókról loptak el katalizátorokat.
A vádirati tényállás lényege szerint a férfiak 2021. szeptember 3-án, délután, egy esztergomi gazdasági társaság telephelyén álló két autót emelőgéppel felemeltek, flexszel elvágták a kipufogócsöveket, és eltávolították a katalizátorokat. Az elkövetők a katalizátorokat egy gépjárművel elszállították a helyszínről, majd Esztergomban ismeretlen személynek 30 000 forintért értékesítették, amit háromfelé osztottak.
Az erőforrások a bűncselekmény elkövetésével több százezer forint kárt okoztak a gépjárművek tulajdonosainak, mely nem térült meg.
Az Esztergomi Járási Ügyészség két rendbeli "kisebb értékre", dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat. Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy az Esztergomi Járásbíróság a férfiakkal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki, emellett az egyik vádlott párfogó felügyeletét is rendelje el. Továbbá kötelezze a vádlottakat a kár megtérítésére, és kobozza el tőlük azt a pénzt, amit a katalizátorért kaptak - olvasható az ügyészség honlapján.