Magyar Távirati Iroda: 1908. május 20. szerda
Rablógyilkos cigányok
Nagyváradról jelentik: A múlt pénteken egy csendőr Popa Vesra Nikolaj gazdag nagyváradi disznókereskedő teljesen kifosztott holttestére akadt az orubravai erdőben. A gyilkosok egy éles szekercével kettéhasították az áldozat fejét, azután kifosztották a halott zsebeit, a nála talált pénzt és értéktárgyakat elrabolták és megszöktek.
A csendőrség széleskörű nyomozást indított a gyilkosok kézrekerítésére. A csendőrök ma egy cigánykaravánt fogtak el, amelynek tagjaira számos betörést és lopást bizonyítottak rá. Vallatás közben az egyik csendőrnek az az ötlete támadt, hogy az orubravai erdőben elkövetett gyilkosságot ráfogta az egyik cigányra. Ez kétségbeesve védekezett és végül megvallotta, hogy a gyilkosságot nem ő, hanem a karaván másik két tagja, a tizenhét esztendős Kovács János és a huszonnégy esztendős csodaszép Mikola Klára követte el.
Hosszas faggatás után a gyilkosok elmondták, hogy Popának megtetszett a szép cigányasszony, aki elcsalta Popát az erdőbe. Ott már várta őket egy fa mögé elbújva Kovács János, aki hátuk mögé került és egyetlen csapással kettéhasította Popa fejét. A gyilkos cigányokat letartóztatták.
Nagyszebenből jelentik nekünk: Tegnap délelőtt egy cigánykaraván Hasag község közelében megtámadta a postaszolgát, amikor Ladamosról elhozta a postát. A szolga vonakodott táskáját átadni a cigányoknak, mire az egyik cigány rálőtt, egy másik pedig fejbe ütötte, úgyhogy vérrel borítva összeesett. A lövés figyelmessé tett egy vasúti őrt, aki a csendőrökért telefonált. A csendőröknek sikerült is nyolc cigányt elfogni, akiknél a postai küldeményeket érintetlenül megtalálták. A súlyosan sebesült postaszolgát a nagyszebeni kórházba szállították.
(Olvasónktól)