"Rács mögött a társaikat zsaroló dombóvári diákok
Index / Független Hírügynökség 2008. 09. 28., 14:40

A gyanú szerint szeptember közepe óta egy 15 és két 17 éves szakközépiskolás többször is megzsarolta, megverte diáktársait, hogy pénzüket, értékeiket megszerezzék. A két idősebbik előzetesbe került, korábban mindketten büntetve voltak, egyikük három évet kapott, mert hasba szúrt egy nőt.
(Kuruc.info: Költői kérdés: Melyik népcsoportnak kedvenc foglalatossága a mások megszúrása?!)

Előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap a bíróság azt a két dombóvári diákot, akik iskolás társaikat zsarolták. A rendőrség gyanúja szerint a 15 éves fiú és két 17 éves társa a szeptemberben több mint tízszer rabolták ki diáktársaikat és folyamatosan zsarolták is őket.

A szakmunkásképző iskola folyosóin - ahol tanultak - általában körülvették a kiszemelt áldozataikat és pénzt, legtöbbször 1500-2000 forintot követeltek tőlük. Ha a diákok nem akartak fizetni, pszichikailag és fizikailag is megfélemlítették őket. Volt, akit lefejeltek, combját megrugdosták vagy mellbe vágták. Több társukat is kényszerítették, hogy minden óraközi szünetben fizessenek.

Emiatt néhányan már nem mertek iskolába menni, vagy előbb eljöttek a tanításról. Az eseteket az iskolarendőr derítette fel, a diákok senkinek sem mertek szólni. A háromfős csoportból a két tizenhét éves fiút helyezte előzetes letartóztatásba a nyomozati bíró. Attól tartott ugyanis, hogy befolyásolják, megfélemlítik korábbi áldozataikat vagy a tanúkat. Harmadik társuk szabadlábon védekezhet.

A két idősebb diák ráadásul már volt büntetve. Az egyikük csaknem három éve hasba szúrt egy nőt. A két diák három évig javítóintézetben volt, de másfél év után szabadulhattak. Az iskola először nem is akarta visszavenni a két diákot az intézetbe, de a Tolna Megyei Közigazgatási Hivatal kötelezte erre. (Kuruc.info: “köszönjük” a kényszer-integrációt; azt, hogy bűnöző, antiszociális most már bizonyítottan genetikai hulladékokkal kell együtt élnünk, mert ha nem tesszük, bennünket büntetnek meg!)

A diákok akár öt év börtönbüntetési is kaphatnak zsarolásért és rablásért. Őket elmeorvos és pszichológus is vizsgálja majd.

A mostani eseteket az iskolarendőr - a szeptemberben indult, Iskola Rendőre programban résztvevő, helyi egyenruhás - derítette fel."
(zsIndex)
Frissítés: A Néphazugság legújabb (okt. 4.) cikke következik; pár plusz információmorzsát elhint.

"Fogdából vissza az iskolába

Rendőrkézen a dombóvári szakközép zsaroló bandája
Népszabadság • Ungár Tamás   • 2008. október 4.

A dombóvári szakképző iskola diákjait zsaroló banda tagjai rendőrkézre kerültek. Erőszakkal pénzt követeltek diáktársaiktól, s aki ellenszegült, megverték.

Minden dombóvári oktatási intézménynek van iskolarendőre. Az 516-os szakképzőben Kis-Csordás Béláné látja el ezt a feladatot. Szeptember 23-án egy diák anyja mondta el neki, hogy gyermeke szerint egy banda tartja rettegésben az egyik osztály tanulóit. A rendőrnő azonnal beszélt néhány tanárral és gyerekkel, s úgy döntött, hogy azonnal nyomozást kell elrendelni. Még aznap meggyanúsítottak két 17 éves dombóvári és egy 15 éves mágocsi diákot. A két idősebb fiút a bíróság azóta letartóztatta, fiatalabb társuk szabadlábon védekezhet.

A banda számláját egy rablás, két zsarolás, továbbá négy zsarolási kísérlet terheli. A bűncselekmények szeptember 16. és 19. között történtek. Néhány eset: a szünetben ráparancsoltak egy fiúra, hogy adjon kétezer forintot. Amikor ellenkezett, az egyik bandatag lefejelte. Ezután odaadta a pénzt. Egy másik fiútól 1200 forintot követeltek, s mivel nem volt pénze, kétszer mellbe ütötték: a megrémült diák egyik társától kért 1500 forintot, és azt adta oda.

Volt, akitől 1200 forintot "kértek", s mivel nem volt pénze, többször megütötték, majd fejbe és nyakon rúgták. Az öszszevert fiú kölcsönkért egy társától, odaadta a pénzt, majd elmenekült az iskolából. Azóta sem tért vissza. A bűntetteknek számos tanúja volt, de senki sem mert közbelépni vagy csak jelenteni a történteket.

A diákok félelméhez hozzájárult a bandatagok ereje, híre. A két 17 éves fiú követett már el bűncselekményeket, amiért három évre javító-nevelő intézetbe küldték őket. Egyikük rablásért, személyi szabadság megsértéséért, testi sértésért került Aszódra, az idén januárban szabadult. A másik fiú rablást és zsarolást követett el, emellett 13 évesen késsel csaknem megölt egy asszonyt. Ő tavaly augusztusban szabadult. Novemberben egy diáklány elpanaszolta a tanároknak, hogy ez a fiú pénzt zsarolt tőlük. A fegyelmi tárgyaláson a fiú fejbe rúgta a lányt, majd elszaladt. Rendőrségi vizsgálat indult az ügyben. Vida János, az iskola igazgatója - a zsarolásra és az ismételt hiányzásokra hivatkozva - a diákot fegyelmivel eltávolította az intézményből. Májusban a város jegyzője tájékoztatta az igazgatót, hogy a kizárás jogtalan, mivel a diák iskolaköteles, így kizárni csak akkor lehet, ha más tanintézmény befogadja őt.

- Nem tehettünk mást, viszszavettük - mondja Vida János. - Szeptemberben beszéltem vele, s megígérte, hogy megváltozik. A harmadik napon a tanárok jelezték, hogy négy társával mintha készülne valamire. Leültem velük, azt ígérték, nem lesz baj. Két hét múlva kezdődtek a bűncselekmények.

Az "ötök" két tagja nem vett részt az atrocitásokban és - állítólag - nem is tudott róluk. Egyikük azóta magántanuló lett, ahogyan a szabadlábon védekező bandatag is. Erre Vida János kérte meg a szülőket. Az iskolának nincs pszichológusa, aki leülne beszélni az agresszív gyerekekkel. Az se segít, hogy az intézményt tíz éve bekamerázták: a gyerekek már tudják, hová "nem látnak" a kamerák.

Vida János hozzáteszi:

- Ha a két bandatag kijön a fogdából, és ide akar járni, be kell fogadnunk őket. Az 516-os kötelező felvételt biztosító, térségi oktatási intézmény, a régióbeli, tanköteles fiatalokat akkor is be kell fogadnunk, ha veszélyesek a többi diákra.

Az igazgató megtiltotta, hogy a diákok nyilatkozzanak a történtekről. De volt, aki név nélkül beszélt:

- Van nálunk néhány iszonyú osztály, főleg, ahol sok a túlkoros (Kuruc.info: gy.k. bukott cigány) - mondja egy 17 éves lány. - Ezekben a cél az, hogy kiborítsák a tanárokat. Ez még a mi osztályunkban is előfordult, pedig mi rendesek vagyunk. Volt olyan tanárunk, aki abbahagyta miattunk a pályát. Miért vagyunk ilyenek? Nem érdekel a tananyag, és gyakran nem abban a szakmában akarunk dolgozni, amit tanítanak."