Érzékelhető a hatás     
Zalakomár (Kuruc.info: súlyosan cigány-, és emiatt bűnözésfertőzött település – lásd a keresőt a jobb felső sarokban) - Az elmúlt három hónapban jelentős javulás mutatkozott a dél-zalai település közbiztonsága terén - állítja Varga Miklós polgármester, aki szerint a folyamatos rendőri jelenlétnek van visszatartó ereje.
A helyi önkormányzat hosszú évek óta próbált megoldást találni a község közbiztonságának javítására, ám eddigi erőfeszítéseik nem hoztak átütő sikert. Szeptember óta azonban pozitív változás tapasztalható a településen, a statisztika szerint ugyanis jelentősen csökkent a komolyabb bűncselekmények - lopás, betörés, rablás - száma. A polgármester szerint ebben főként a rendőrségnek van nagy szerepe, jóllehet az önkormányzat is mindent elkövetett a közbiztonság javítása érdekében.
- A javuló eredmények főként a rendőrségnek köszönhetők, a jelenlegi főkapitány, dr. Tiborcz János ugyanis nemcsak meghallgatta, de teljesítette is az önkormányzat kérését, miszerint nagyobb rendőri jelenlétet igénylünk- mondta a polgármester.
- A korábbi egy körzeti megbízott mellé érkezett még egy fő, s - ideiglenes jelleggel - a megyei kapitányságtól is jött két járőr a településre. Azóta sokkal kevesebb a balhé, szinte megszűntek a komolyabb bűncselekmények. Ezt szerencsére a lakosság is érzékeli, javult az itt élők biztonságérzete.
Mint kiderült: a körzeti megbízottak munkakörülményei az önkormányzatnak köszönhetően sokat javultak, nemrég bérlakást és irodát is kaptak.
- Két évvel ezelőtt, 2006-ban volt a mélypont, akkor egyedül láttam el szolgálatot a területen - említette Békési Attila körzeti megbízott. Ekkortájt a lakosság bizalma is megingott a rendőrség iránt, ám az elmúlt időszakban egyre több pozitív visszajelzést kapunk. Tavaly és idén viszont új kollégák érkeztek, így nagyobb hatékonysággal tudunk dolgozni. Nem titok, hogy a településen élnek olyan családok, amelyek tagjai körében életvitelszerű a bűnözés. Ezek a csoportok egyre nehezebben tudják kiszámítani, hogy hol és mikor bukkanunk fel.
Dr. Molnár József, Nagykanizsa rendőrkapitánya is elégedett. Mint mondta: az elmúlt három hónapban jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, s ezzel együtt 25 százalékkal szaporodtak a szabálysértési feljelentések is. Mindez azt jelenti, hogy a körzeti megbízottak szinte valamennyi, a területen történt esetre képesek reagálni. A kapitány azt is elárulta: a karosi rendőrőrsnél további létszámbővítést terveznek, így Zalakomár területén is több rendőr járőrözhet.
A közbiztonság javítása érdekében az önkormányzat egyéb terheket is vállalt, nemcsak irodát biztosított a rendőröknek, de egy háromfős mezőőri szolgálatot is életre hívott. A november óta dolgozó csoport elsődleges feladata a termőföldek és a kiskertek védelme, de gyakran a közeli erdősávoknál is járőröznek.
- A téli időszakban a falopásokra kell koncentrálnunk, a tolvajok gyakran az erdőben dolgoznak , de megesett már olyan is, hogy a fészerből próbálták elcsenni a felaprított tűzifát - mondta Takács László mezőőr. - Igaz, elfogást eddig csak egyet tudtunk produkálni, ám számtalan alkalommal előfordult, hogy sikerült megzavarni, s menekülésre kényszeríteni a tolvajokat.
(Kuruc.info: Ez de beszédes rész!
-Geccó, há mennyünk má ki az erdőbe fáér ...
-Megy a ...szom kcsg, há sár ván,az a vínk..va mán felaprította a fát, amit vett, majd elmegyünk azér...)
Varga Miklós polgármesternek egyébként nincsenek kétségei afelől, hogy egyeseket a fokozott ellenőrzés sem tántorít el a bűncselekmények elkövetésétől, ám a rendőri jelenlét , illetve a mezőőri szolgálat miatt egyre kevesebben vállalják a kockázatot.
(zalaihirlap.hu - Pásztor András; dőlt kiemelés tőlünk)