Az 1. függelékben teljességében idézett, eredetileg ITT található Farkas Antalnak, az OCÖ elnökhelyettesének a legújabb agymenéséből idézzük a legdurvább gondolatot:

"A cigányság részéről a társadalom felé egy hűséges magatartás tapasztalható, és biztos pont a magyarság részére, azonban egy bizonyos furcsa különleges pertu létezik e két népesség között.
 
A cigányság - a bajban is- minidig a hazát szolgálta, amíg a társadalom a jóból általában a romákat minisig kihagyta.- Ez történelmi tény."

Ennek a pofátlan hazugságnak a képtelenségét nem nehéz bizonyítani. Kezdjük az első résszel: "A cigányság - a bajban is- minidig a hazát szolgálta". Nézzük például a II. VH-t, ugyebár: ott romáink döntő többsége vagy a hátországban rabolt, lopott,  kihasználva azt, hogy kevesebb a csendőr (mert elvitték őket katonának), vagy, ha esetleg a fronton voltak, ott agyba-főbe loptak, dezertáltak, átálltak; nem csoda, hogy emiatt annyiukat helyben kivégezték. (lásd még EZT). Ahogy finn tezsvíreik különösen a Téli, ill. a Folytatólagos Háború idején vagy a szlovénok a tíznapos "háborúban". Akkor Szlovéniában még senki sem látta előre, lesz-e komoly összeütközés Jugoszlávia és Szlovénia között. A "hazafias" cigányok persze szinte mind egy szálig leléptek Olaszországba, mert berezeltek. Hogy fegyvert fogjanak a jugók ellen, ahogy a többségi nemzet (inkluzíve az ottani magyarok) tették? Ugyan. Teljesen ugyanúgy viselkedtek, mint a magyar- vagy finnországi cigányok a II. VH idején.

A magyar, ill. a lényegesen bővebb angol Wiki-cikk fajvédelmi okokból mindezt persze nem említi. Természetesen a dolog utóélete: az, hogy nem adták meg az ilymódon lelépő cigányoknak az állampolgárságot, közismert (angolul tudók számára a források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT. Finoman szólva egyik sem rászístá forrás...). Ezért van csak annyi romájuk. Persze azok így (hogy csak párezer romájuk van) is keverik a sz@rt, amit például az ITT található, angol nyelvű, a nyelvet ismerők számára felettébb ajánlott, második függelékünkben tükrözött cikkből is látható. Vagy, ugye, emlékszünk még ERRE és ERRE az esetre? Igen, még az a párezer cigányuk is gőzerővel bűnöz.

Mindez igencsak Kolompár nevezetes napkeltés interjújára hajaz, amely ugyanezekkel a hazugságokkal operált. Alma a fájától, az OCÖ elnökhelyettese az OCÖ elnökétől, ugyebár...

Folytassuk a második résszel: "a társadalom a jóból általában a romákat minisig (sic! Valszeg "mindig"-et akart írni a drága...) kihagyta". Aha. A segílyke meg a többi az mi, tessék mondani? A pozitív diszkrimináció? Hogy annyi segílyt és támogatást kapnak a cigányok, hogy b@sznak dolgozni menni? Hogy harmincszoros, negyvenszeres visszaeső bűnözők szabadon grasszálhatnak az utcán (sztori ITT)? Hogy Kozák Rajmundot és a többi gyilkost simán kiengedik még az előzetesből is, hadd folytassák a gyilkolászást?! Ezt a hazugságot tényleg nem lehet minősíteni...

1. Függelék: Farkas cikke

Farkas Antal: Egy Renegát naplója - 2. rész

Öröm és Kárhozat. Ki miért lett Renegát?- ez örök kérdés.
Van aki kényszerből, van aki érdekből, és van aki.- mert- csak azért is. Van egy ember akiről muszáj írnom.
 
Kolompár Orbánról:
Kapcsolatom vele, egy különleges történet, bár másképp is történhetett volna, és sokak számára nem világos, mégis miért és hogyan történt ez a "nagy" szövetkezés, és egyáltalán valós-e mindez?
 
Kolompár számomra, egy igazi, kemény politikus, aki ravasz, elszánt, kiszámíthatatlan, nagy játékos egyszerre.
Igen sok borsot törtünk egymás orra alá, és törnénk a mai napig, ha nem történik valami, ami megváltoztatta az eseményeket.
 
Egyszer véletlenül az A-TV-re kapcsoltam, és megláttam Kolompár Orbánt, és kezdtem kétkedve hallgatni, mit akar már megint.
Nem hittem a fülemnek, amikor szembesültem mondandójával.
Egy csapásra megváltozott a véleményem, eme szereplése után becsült, igazi cigány lett belőle a szememben, aki először - és sajnos sokáig - egyedül mert kiállni a Magyar Gárda ellen.
 
Felhívtam.
Ekkor beszéltem vele hosszú szünet után telefonon, és én ajánlottam fel támogatásomat, mert találkoztak elveink, és kellő magasságban ahhoz, hogy elhomályosítsa egymás elleni, eddigi harcainkat .
 
Ezek után már teljes szívből segítettem harcát, és segítem is amíg érdemesnek tartom őt erre.
Nem mondom, hogy igazi barátok lettünk, inkább harcostársak, igazi emberi kapcsolat talán soha nem alakulhat ki közöttünk, de a cigányság számomra is fontos érdeke mindenek fölé emeltetett ebben a szövetségben.
 
Sokan kérdezik szinte irigykedve, és.... meddig tart ez a szövetség?
A válaszom egyszerű: Az életben két szó van, az örökké és a soha, és a politikában egy hitem van: a hazám és a cigányság mindenek felett.
 
Nos, a hazám és a cigányság számomra a legfontosabb, e kettőért bárkinek neki megyek, egy másodperc alatt tudok váltani, ha valaki e kettő ellen fordul, az ellenfél barát, a barátból ellenfél válhat. Szeretem a kiforrott jellemű, szava tartó embereket.
 
Önmagamról:
 
Új év, új gondolatok, új helyzet, elmélkedem, tehát- (újra itt)- vagyok.
Elgondolkodom a tennivalókról, és a lehetőségekről, előjönnek a jövő árnyképei és félek és reménykedem.
A kérdés: kié lesz az öröm, és kié a kárhozat.
Mottóm: Inkább legyek sokak számára gyűlöletes mint egyes emberek valamiért sajnáljanak.
Tudom, politikai munkám miatt, sok ember számára vagyok gyűlöletes, de sok ember számára vagyok szimpatikus, és szeretne sok mindenki a barátjának tudni.
Ami tény, az az: ellenségeimre, a barátaimra , szellemiségem hatással van, bárki legyen is az, roma és nem roma.
 
Az a politikai iskola, amit szellemiségemmel nyitottam már él.
És hogy ki lesz Mózes, Jézus vagy Pilátus, vagy netán lator közülünk, azt ki tudhatja előre, mert a "meghívás" nem embertől, hanem az Úrtól érkezik, és ha akarod, ha nem, -jön.
 
A társadalmi beilleszkedésről:
Lehetséges-e a cigányság társadalmi beilleszkedése?
Mit szeretne a társadalom tőlünk cigányoktól? Asszimilációt?, integrációt?, beilleszkedést?, sokszínűséget?, saját önálló kultúrát?vagy mit?.
Ez még nyitott és vitatott kérdés még az avatott szakemberek részére is.
 
Egy biztos, mindig mást és mást!
Ha a magyar társadalom nem képes ezt nyíltan és egyértelműen tisztázni, mi várható a cigányságtól?
A hazai társadalom egy része nagyon büszke a cigányokra, ( főleg a zene terén), más része meg élősködőnek, -szélsőségesebbek kártékony féregnek tartanak bennünket, sokan a cigányokkal riogatják a szófogadatlan gyermekeiket.
A gyűlöletet vagy a szeretetet mindiig az adott helyzet hozza.
 
A cigányság részéről a társadalom felé egy hűséges magatartás tapasztalható, és biztos pont a magyarság részére, azonban egy bizonyos furcsa különleges pertu létezik e két népesség között.
 
A cigányság - a bajban is- minidig a hazát szolgálta, amíg a társadalom a jóból általában a romákat minisig kihagyta.- Ez történelmi tény.
Az is történelmi tény, hogy a külhoni magyar anyanyelvű cigányság, -van egy párszázezer belőlük- a magyarsággal szoros politikai kapcsolatot tart, de általában, ott is a hatalomra kerülő magyar pártok, kicsit feledékenyek, magukra hagyják hű szövetségeseiket.  
 
Az elmúlt 18-19 évben - a külföldi emberjogi aktivisták kedvéért- voltak hosszú és középtávú cigány felzárkóztatási programok-egyetlen hozzáadott forint nélkül-, Roma évtized program, -egyetlen meghirdetett program nélkül, Roma politikai államtitkár valós hatalom nélkül, Cigánytelepek rehabilitációja, amiből iskolákat óvodákat újítottak fel, röpködtek az éterben a tízmilliárdok csillagszórós ígéretei, és semmivé foszlottak, mire eljuthattak volna a cigányokhoz
 
A hazai társadalmi elit, más népektől az ellenük elkövetett, nemtelen tettek miatt ezerszer bocsánatot kért, és akár anyagilag is kárpótolták őket, azonban cigányságról hallgatnak a történetek, és mindenki lapít akinek beszélni kellene ezekről a dolgokról.
 
Sokan hiányoljuk a tevékeny, roma értelmiséget, akik szolgálnák a cigányságot.
Hol vannak a történészeink, gazdasági szakembereink, szociológusaink, akik nem mernek beszélni a Mária Terézia és II. József idejében történt cigányság ellenes gazdasági és érzelmi ellehetetlenítésről.
Hol vannak, akik beszélnének arról, hogy II. világháború idején a koncentrációs táborok tömegmészárlása, - szerencsésebbeknek kényszermunka volt a cigányság jutalma, a felszabadulás után pedig a kényszermosdatások és más válogatott megaláztatásokkal javadalmazták a romákat.
 
Mindez már történelem, de kitörölhetjük-e a 400 éves erőszakos asszimilációt, a cigányaink és a többségi társadalom emlékezetéből, hibáztathatjuk-e a csak magyarul beszélő romákat, az erőszakos asszimilációt elszenvedetteket, - aminek kényszerű elfogadása, a fizikai túlélést jelentette elődeinknek.
És nincs bocsánat kérés még most sem a társadalmi elit részéről, pedig mind a cigányságnak, mind a magyarságnak erről tudni kell, értelmezni kell a közös történelem eme részét is, hogy egyformán éljük meg a történéseket, hosszú évszázadok óta egy a sorsunk, együtt élünk ( ki koldusanként és ki királyként), ebben a gyönyörű hazában és "rendezzük végre közös dolgainkat"!
 
A közelgő választásokról:
Az utóbbi 18-19 évben hazánkban egy párszor már éreztük mi cigányok az egyenjogúság- a lelki és gazdasági felemelkedés- hamis illúziójának édes illatát-ez általában a választások előtti egy-két hónap, -aztán jön a kijózanodás és a kárhozat, a négyéves ciklus alatt.
Az elvesztett illúziók miatt a cigányság a cigányvezetőket, cigány vezetők pedig egymást okolják.
A cigányságban eddig a percig nem érett meg a közös politikai fellépés igénye.
A közeli demokrácia első történetében sokáig, egyetlen egy cigány sem kerültbe a kormány legfelsőbb (közép) vezetésbe, amikor aztán egyszer véletlenül bekerült, arra közvetlen főnökeik azért ügyeltek, hogy sem hivatala, sem hatalma, sem pénze ne legyen.
 
Már készülnek a párt-stratégiák, olcsó szavazatokra apellálnak, köztük a cigányságéra.
A politika a legnagyobb üzlet, mindennek ára van, de ki mit tud kiharcolni közössége számára? Általában a pártok a cigányságot elintézik egy egyszerű mondattal, azt hiszem a legjobb egymondatos program az volt:" a cigányság pedig tanuljon és dolgozzon.'
Lesz-e értelme a cigány közösségnek "ilyen, jó programok" támogatásának?
 
Beleszólhatunk-e így, részt kell-e vennünk, támogathatunk-e kötelezően a nagy pártokat?
Érdemes-e kiállni egyik vagy másik, vagy éppen a harmadik párt mellett.Nagy kérdések ezek, és határozott válaszokat várok egyes vezetőinktől.
Mégis mi várható?
Kell-e önállóság a cigányságnak, vagy egy kicsit még erősödni kell egyik, vagy másik párt árnyékában?
Egyáltalán meddig kell árnyékban maradni nekünk?
 
Van egy ködös gondolatom, ami minidig a Szentírásból és a cigány nép történelméből merített, -mert a Szent írás igaz és örök érvényű, a cigányság története meg beleillik mindebbe, - igaz mi még csak József utáni időknél tartunk.
 
Egy biztos:vannak köztünk (mint bármely népben), nemzetünkért küzdőek, és vannak idegen érdekeket kiszolgálók, talpnyalók, vannak szolgák és vannak királyok, vannak igazi- és
érdek-rebellisek, vannak elhívatott és ál- próféták, vannak farizeusok, vannak gondolkodók is, akik képesek nem csak nézni, de látni is.
 
Beszélhetünk az igazságról, de ez kinek az igaza?- a ragadozó, vagy a préda, vagy a dögevő hiéna igaza.
Mindenkinek (meg) kell élnie , ez az Isten igazsága.
És mint az életben, lenni kell királynak is koldusnak is lennie, csak tudni kell ki vagyok, és hova tartozom, honnan jöttem és hova tartok.
 
Színesek és furcsák vagyunk még önmagunk részére is, és akkor mások mit mondhatnak rólunk?
 
Folytatás következik...
 
Farkas Antal
az OCÖ elnök-helyettese
2009.január 4.

2. Függelék: a szlovén cikk

Dear Sirs,

We are reporting the discrimination in Republic of Slovenia against the citizens of specific areas of Slovenia, which is, in spite of our appeals, not being solved. We are looking for your serious approach for non-discrimination, as we practically exhausted all relevant possibilities in Slovenia in order to stimulate the preparation of sufficient programmes leading into resolving the situation. There is a discrimination against the citizens that live around the Roma villages and against the Roma people.

Reasoning:

For the past five years the council of local community Bu?na vas has been actively trying to solve the Roma issues. We have the biggest Roma village, Brezje – ®abjak, in this area of Slovenia. The lack of vision for solving these issues daily deteriorates the chances of co- existence. The Roma village was built on an abandoned dump, which was used until 1982, afterwards it was covered with soil and as early as in 1985 the village was build on it (It’s good enough for the Roma???), so the houses are sinking and cracking. Notwithstanding the given promisies, that the village will not expand, it is still expanding rapidly. So do the related problems. The owners of the forest got their timber felled, the houses are illegaly built on the property of our citizens and even on the public property, there are damages on the fields, the stockpiling of the several different waste posiones the soil and groundwater, the daily waste-burning (plastic materials, cables,..) is poluting the air, the shootings, robberies and physical attacks are causing a public danger. The police are helpless due to the lack of competence; the criminal sentences are mostly useless, as they are not recovered. The citizens are desparate. At the beginning of our manadate we were trying to get some answeres from the competent institutions regarding the socilisation of the Roma people. Since we realised the lack of vision of the competent authorities we hosted a public tribune, that was attended by practicaly all the mayors of Dolenjska and Bela Krajina, that are facing the mentioned issues, the responsible ministers prefered to avoid the tribune. We even published the scenario of the tribune, so there is a material proof of our efforts to found a decent solution. Sadly, we realised that the situation is not improving, therefore we started to warn about it with the protest marches. Some 500 citizens that are facing the mentioned problems have protested in front of the Govement palace in Ljubljana. Additionaly we hosted two public tribunes, that were finally attended by the ministers as a result of our protests. Again we appealed for the solutions, we raised the criminal complaint gainst he competent authorities because of the lack of their actions.

Since we have realised, that there is no progress we have initiatived ourseleves even more trough the Governement Office for Nationalities, for resolving the Roma issues in the manner that we would help a familly from the Roma village Brezje that wanted to move out to another location and start a normal life. Governement Office for Nationalities and Roma association have given the founds to our local community and we have also had an agreement from the Roma family that wanted to move. But then the whole scope of the problems and discrimination came out. The real estate agency and the owner of the real estate where the Roma familly should move in didn’t want to sell the real estate directly to the Roma, therefore the signature of the contract of sale should be the commune, since the local community by the law and its statute could not buy the real estate. But the city commune of Novo mesto did not want to do that, nevertheless of the many appeal. It even passed a dicriminate decision, that the local community of Bu?na vas needs to, if it wants the cooperation of city commune of Novo mesto, gain an agreement of the other commune, that they agree with the lodging of the Roma familly. Such a displacement term does not apply for the other Slovene citizens. Since we have realised, that there is no will to accept Roma anywhere we have returned the funds to Roma association. We have concluded there really is discrimination in our society, as we were not heart wanting to improve the situation so that we could live according to the right given by Slovenian constitution and as well against Roma for whom the competent authorities can not find other locations but those, they already live in.

Slovenia does not have any programme for solving the Roma issues. We passed the law of Roma community, but it is useless. It has increased the disputes between Roma from Bela Krajina that don’t support the law and the Roma from the rest of Slovenia. In the Commune councils Roma representatives keep resigning, as they are the subject of manipulation, they do not have enough knowledge and because of all the other issues. The state only picture Roma in the existing villages that are becoming reservates from which the Roma people can not escape. The programme is only for the regulation of existing villages. The issues that are rising with the co-existence of such a huge Roma community are well known, but only the citizens of the local community care about it, since it affects them the most. There was an attack with a bomb in Dobru±ka vas, in Ambrus the local citizens displaced the Roma familly, as it caused several problems. In spite of one year search the family is still in the facility that was ment to be their home only temporary. All the other locations were not possible as the citizens didn’t want to accept them due to their bad reputation or were turned down by the “fastidiousness” of the Roma family. As seen from the attached document, regarding the buying of homes for Roma people that do not want to live in the Roma villages, the Roma association does not want to cooperate in the solving of the Roma issues in Dolenjska.

Due to that kind of approach on the solving of Roma issues we may expect even bigger issues. Who will be responsible for them? The local citizens will have enough of it and they are going to impose their own way of solution for the issues (new Ambrus or even worse); Roma people that are limited in their rights or the gubvernement of Slovenia that does not prepare the suitable programmes for their socialisation in the community.

Novo mesto, 3.1.2008

Vice-president of KS Bu?na vas,
Silvo Mesojedec

President of KS Bu?na vas ,
Matjaµ Kumer

p.s.
We are expecting the denial of the discrimination. To all of them we will forward the information regarding at least ten Roma famillies that want to move out of the Roma villages due to their inner disputes. By execution of their request to incorporate into society they should prove us wrong.