Patkányt is kellene irtani a György-telepen

Az önkormányzat tervei szerint hamarosan beindul a „Fizikai életfeltételek javítása Pécs keleti városrészében” elnevezésű program. A legsürgősebb beavatkozásra a György-telepen van szükség, ahol még a patkányokat is ki kellene irtani.

A György-telep a város leginkább leértékelt lakóterülete, ahol 40 rendkívül rossz állagú lakás található. Bennük csak 17 jogszerű bérlő él, összesen 26 lakás működik valamelyest rendezett jogviszony között. Egy-egy kiköltözést követően önkényes lakásfoglalók veszik birtokba az ingatlanokat, ám a jelenlegi rendszer nem teszi lehetővé a gyors döntéshozást, így sokszor a lefalazás sem segít abban, hogy a hivatalos bérlő időben beköltözhessen.

Hering Gyula, a terület önkormányzati képviselője szerint az önkényeseket is két csoportba lehet osztani. Az egyikbe azok a pécsi lakosok tartoznak, akik valamilyen szociális probléma miatt váltak hajléktalanná. A másik csoportba azok a szomszédos megyékből a legkülönbözőbb okokból elmenekülők, akik nagy számban lepik el a környéket. Jelenleg is folyamatban van egy per, mondja a képviselő, mert egy másfél szobás lakásba 16-an költöztek be.

Az önkormányzat 15 millió forintot szán ebben az évben a problémák orvoslására. Ebből kiirtják a bozótokat, hogy eltávolíthassák a rengeteg szemetet, lebontják az elhagyott fáskamrákat, a világháborús bunkerokat, és nem akciószerűen, hanem folyamatosan, egész évben irtják a patkányokat.

Bevonni a lakókat

Lénárd Edit, a Gyermekjóléti Szolgálat meszesi egységének szakmai vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: komoly gondot okoz az, hogy a telepen élő sokgyermekes családok teljesen elszeparálódva élnek. Nincs vezetékes ivóvizük, gyakran áramuk sem, mert kikapcsolják, s miután jó részük önkényes lakásfoglaló, érvényes lakásszerződés nélkül nem lehet őket az adósságkezelő programba sem bevonni. Vannak, akik gumicsővel vezetik be a közkútról a vizet a lakásba, és amikor ezt az eljárást éppen nem alkalmazzák, a csövet ledobják a földre, és így belefolyhat az ott található szennyes lé. Lénárd Edit úgy véli, szerencsés lenne az ott lakókat is bevonni a rendteremtő munkálatokba. (Kuruc.info: Azt a rasszistáját! Még hogy bevonni őket, ilyen megalázó munkába!)

bama.hu; nagyon sok kommentár van, érdemes beleolvasni. Megörökítjük az utókornak három helyi hozzászólását:

103: Jártam hivatalból a keleti fronton, és elmondom, […] a Magtár utcában térdig lehet járni a sz.rban már a lépcsőházban, a lakásban a földre dobva hsznált óvszer meg minden. A Frankel és környéke meg a "telepek" pl. Füst u. és Györgytelep is kritikus.... a rendesnek kinéző lakásokban a szaros pelenkától kezdve a használt eü.betétig minden hever az asztalon, a purdék olyan retkesek, mint a régi magyar filmekben, mindenhol igénytelenség a legtöbb cigány kéróban. Az emberek gusztustalanul bunkók és primitívek; és persze retkesek. A legtöbbjük sz.rik dolgozni…

108: Aki életében legalább egyszer járt azon a környéken, tudja, hogy miről beszélünk! Régebben én is máshogy gondolkodtam, de amióta betettem oda a lábam, olyan élményekben volt részem, hogy azt soha életemben nem fogom elfelejteni. Kosz, bűz, undorító! Szavakkal leírni nem lehet... pedig én úgymond rendes családoknál voltam, el is állt a szavam, amikor beléptem... Mind munkanélküli, cigi meg pia az asztalon, kutyák, macskák ürüléke a padlón, ahol a gyerekek játszanak... Az ember lehet bármennyire jóindulatú és szociálisan érzékeny, szerintem van egy határ, ami után mindenkinek a gyomra felfordul! Ha ők nem veszik saját magukat emberszámba, akkor talán ilyen bozótirtással majd változik a helyzet?? A kutyánkat egy hét alatt megtanítottuk, hogy melyik az egyetlen hely az udvarban, ahova piszkíthat, talán nekik is úgy kéne elmagyarázni, mutogatással, meg gügyögéssel, mint a kisbabáknak? Már elnézést... Néhány éve, amíg nem volt személyes tapasztalatom, nem gondoltam volna, hogy pont én fogok így gondolkodni... Mindegy, csak arra akarok kilyukadni, hogy az utóbbi időben egyre inkább úgy gondolom, hogy ez nem csupán szociológiai kérdés, ezért aztán nem is lehet ilyen jellegű beavatkozással (bozótirtás) jobbá tenni semmit! És mi az, hogy "beavatkozás a nyomor ellen"? Aki ebben a városban távfűtést fizet, az talán nem nyomorog?

123: Higgyétek el, nagyon jól tudom, miért kerültek ilyen helyzetbe. Aki rendesen dolgozik, senki nem fúj rá. Nekem is vannak cigány kollégáim - márpedig a mi kollektívánk elég zárt és szigorú kör -, de senki nem foglalkozik a származásukkal.
A családnak van cigány barátja is. A legjobb fej....

A "keleti", problémás cigányok azért tartanak ott, ahol, mert az igánytelenségük mellett bűnözők. De erről M.országon nem szabad beszélni, mert amiről nem beszélünk, az nincs.

A családok tagjainak egyenként olyan priusza van, hogy kitapétázhatnánk vele egy sportcsarnokot. A purdék oda születnek, ahol a megélhetést a segély, a bűnözés biztostja. A kis cingók pár éves korukban már lopnak, eltanulják a mesterséget, hogy kamasz korukban már családi körben nyomhassák - biztosabb a kör.

A kamaszok már gyerekkorúként rabolnak a kis iskolástársaiktól, de nem szabad szólni nekik, mert a szüleik széjjelvágják a tanári kar fejét. Morálisan konvergálnak a nullához. 14 évesen már bandákba verődve támadnak be cigiért és pénzért lejmolva - mert a cigány csak bandában erős, egyébként rinyál, mint a fürdős k.... Iskolába nem járnak, mert inkább lógnak, betörnek, rabolnak, hogy biztosítsák a szintet. Agyuk annyi, mint egy marék szárított lepkének. Dolgozni büdös, meg otthon is ezt látták. A lányok már gyerekkorban több f.szt fognak, mint kilincset. Saját unokatesójukkal is házasodnak, gondolhatjátok a genetikát.... Ha elkapják őket bűnözésen, nem kapnak érte sz.rt se, semmi visszatartó ereje nincs a büntetéseknek. Sokszor klánokban bűnöznek, minél több a családban a sittes, annál erősebbek.

Szerintetek miért mennének el dolgozni, mikor a cingó vezetők ahelyett, hogy a hordát rendre utasítanák, erőstik azt, hogy nem szabad bántani, mert ők CIGÁNYOK és nyugodtan lehet bűnözni, segélyből élni, meg majd ők hörögnek a médiában, hogy: szegényke, ő cigány, biztos azért vonták büntetőeljárás alá.

A szegregációról: Én se akarom rohadék családok agysorvadt hülyegyerekeivel együtt járatni a gyerekemet. Senki sem, mert antiszociálisok.

Minden politikus erősíti bennük azt, hogy a cigányokkal kivételezni kell, nehogy verjék a nyálukat. Nem a dolgozó cigány veri a nyálát..... Az csendben szégyenli magát a többi rohadék miatt.

Tisztelem azokat a cigányokat, akik nem így élnek, hanem úgy, ahogy kell. Én vettem a fáradtságot és tájékozódtam a cigány kultúrában, ők sokan azt se tudják, ki volt pl. Lakatos Menyhért... Hát ezért tartanak itt, ahol.

Kapcsolódó: Kiganézták a cigánytelepet, de minek?!

Miskolci cigányutcák: "Patkányokkal kelnek, fekszenek" + olvasó