A strasbourgi székhelyű Európa Tanács kínzás elleni bizottsága (angol rövidítéssel: CPT) kifogásolja a szexuális jellegű bűncselekmények elkövetőinek csehországi sebészeti sterilizálását.
Mint az Európa Tanács internetes honlapján olvasható, közzétették azt a jelentést, amely a CPT tavaly március-áprilisi csehországi látogatása nyomán készült, valamint a cseh kormány reagálását is a CPT álláspontjára.

Az Európa Tanács küldöttsége kilenc olyan szexuális bűnözővel beszélt, akin már végrehajtották a műtéti sterilizálást, és öt olyannal, akinek az esetében folyamatban voltak az erre irányuló előkészületek. Tanulmányozták továbbá 41 olyan szexuális bűnöző aktáit, akiken 1998 és 2008 között hajtottak végre sebészi sterilizálást.

A CPT megállapította, hogy nem csupán erőszakos cselekményt elkövető szexuális bűnözőkön hajtottak végre sebészeti sterilizálást, hanem exhibicionistákon is.

Jelentésében az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága alapvető kifogásokat fogalmaz meg a műtéti sterilizálással szemben. Felhívja a figyelmet arra, hogy visszafordíthatatlan következményekkel járó beavatkozásról van szó, amelyhez közvetlen, illetve közvetett mentális egészségügyi hatások is kapcsolódnak.

Megállapítja: nincs garancia arra, hogy tartósan biztosítani lehet a sebészi sterilizálással elérni kívánt célt, a tesztoszteron szintjének csökkenését.

Mindezeken felül a bizottság kétségesnek találta, hogy a cseh gyakorlat alkalmazása során az érintettek minden esetben valóban szabadon és kellő tájékozottság birtokában meghozott döntésükkel adták beleegyezésüket a beavatkozáshoz. Ennek alapján a CPT úgy foglalt állást, hogy a szexuális bűncselekmények elkövetőinek sebészi sterilizálása lealacsonyító eljárás, és felszólította a cseh hatóságokat e gyakorlat haladéktalan beszüntetésére.

Az Európa tanácsi álláspontra adott válaszukban a cseh hatóságok leszögezték: a sebészi sterilizálás minden esetben az érintett szabad, tájékozottságon alapuló hozzájárulása nyomán történik meg. A cseh hatóságok a CPT érvelését nem tekintik elég meggyőzőnek ahhoz, hogy felhagyjanak az ilyen gyakorlattal.
(STOP)
Kuruc.info: nekünk vajon miért nem szabad ugyanezt csinálnunk a mi szexuális bűnözőinkkel? A cseheknek miért szabad az, ami nekünk nem? Talán köze van mindehhez a zsidóság számarány- és befolyás-különbségnek, ami rendkívül magas?
Arról nem is szólva, hogy a csehek milyen tökösek voltak: egy az egyben lesöpörték az asztalról a brüsszeliek vinnyogását. Ahogy a szlovákokról (lásd: cigányellenes, adó-, gazdaságvédő stb. törvények), róluk is példát vehetnénk.