Csépán kedden este holtan találta a házukban az 59 éves E. Kálmánt a munkából hazatérő feleség. Az egyelőre ismeretlen tettes brutálisan bántalmazta, majd agyonverte a férfit. A faluban tudni vélik, hogy a tettes — esetleg tettesek — ásót használtak az elkövetéshez.

Információnk szerint hétfő éjjel nagy kártyacsata zajlott a tetthelyhez közeli egyik házban, E. Kálmán és néhány jól ismert helybeli férfi részvételével. A hírek szerint a későbbi áldozat nagy összeget nyert, majd hajnali egy-két óra tájban „kiszállt" a játékból, s ahogy a kártyások mondják, „kivette" a pénzt. Az indítékok keresésének egyik iránya valószínűleg ez lehet. Nem kell azonban sokáig kérdezősködni a faluban ahhoz, hogy rendre szóba kerüljön egy másik információ. Ugyanis néhányan tudni vélik, az áldozat pénzkölcsönzéssel is foglalkozott, s talán emiatt is lehetett haragosa.

Fialka György polgármesterrel a hivatalban sikerült szót váltani. Nem a konkrét esetről, bár nem titkolta, hogy E. Kálmán közhasznú foglalkoztatottként az önkormányzatnál dolgozott, és nyugodt, rendes ember volt. Arról kérdeztük a polgármestert, hogy milyen a közbiztonság, és milyen az általános hangulat a községben az eset után.

— Rossz. De szeretném hangsúlyozni, hogy a bűnözés, és a bűnözésnek ez a módja nem csépai, hanem össztársadalmi probléma — fogalmazott a polgármester. — A jelenlegi törvényi szabályozás és a rendőrségi jogkörök gyengesége mellett kevés az esély a lényegi változásra.
Azt is elmondta persze a polgármester, hogy a rendőrséggel közösen próbálnak javítani a helyzeten. Kialakítottak egy hárompillérű közbiztonsági rendszert, a rendőrség, a közterület-felügyelők és a polgárőrség részvételével. A kora esti és az éjfél utáni órák a kritikus időszakok a községben, így akkor járőröznek a legsűrűbben. Kora este a gyerekek járnak tyúkot, éjfél után pedig a felnőttek üzemanyagot lopni, tette hozzá.

Többen is elmondták a faluban — név nélkül, óvatosan őrizve az inkognitót —, hogy olyankor mindig rohamosan javul a községben a közbiztonság, amikor a „mag" éppen börtönben van. Szabadulás után viszont visszajára fordul minden.

Egy buszmegállóban várakozó férfi félig viccesen, félig szomorkásan mondta: érezhetően lecsökkent a községben a tyúklopások száma! Leszoktak ugyanis az emberek a tyúktartásról, mivel mindig mások ették meg a felnevelt jószágot a gazdájuk helyett. (Kuruc.info: utalás arra, hogy erősen cigányfertőzött településről van szó. Ami a gyilkosságok nagy számán is meglátszik – lásd kapcsolódó cikkünket alul)
(SZOLJON)