A fajvédő zsIndex nem tagadta meg magát. A függelékben teljességében idézett cikkükben a legocsmányabban, legaljasabban uszítanak, és többek között a legújabb tatárszentgyörgyi gyújtogatásra meg a pécsi gyilkosságra hivatkoznak, mint rászístá támadásra.

Nézzük és kommentáljuk a cikk megállapításait:

“Ahogy a korábbi eseteknél is, most is autópálya (jelen esetben az M3-as) közelében történt a bűncselekmény.”

Tiszalök nem az autópálya mellett van (légvonalban (!!) is kb. 17-18 km-re, hát még közúton…), onnan kb. 30 percre van Polgár, ahol el lehet érni az M3-t, ráadásul elég rossz minőségű főúton. Tessék, aki nem hiszi, itt a Google Maps:



(nagyobb méretben és felbontásban ITT)

Azaz: jóval közelebb is találhattak volna a rászístákok romák lakta települést, ha a biztos, gyors menekülés ennyire fontos lett volna. Miért autókázott volna bárki is ennyire messze a jó, gyors menekülést lehetővé tevő utaktól, ha csak úgy véletlenszerűen akart cigányt gyilkolni? Egyértelmű: célzatos a merénylet, az áldozat ismerte a gyilkosát.

“Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetője azt mondta, hogy információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel mellkason lőtték a férfit.”

Tetszik figyelni? Ezt az embert maroklőfegyverrel lőtték le, nem vadászfegyverrel vagy sörétessel, úgyhogy ebben sem hasonlít az eset a többire.

“Az is közös lehet a korábbi esetekkel, hogy egy falu széli házat támadtak meg.”

Hazugság. Nézzük csak meg a következő képet:



Az áldozat háza a középső. Ahogy a képen is látható: nincs a falu legszélén.

Apropó, ha már erről a fényképről esett szó: tipikus szocpolos cigányház, erősen lerobbant állapotban, előtte méteres gazzal. Ha a gazdája, úgymond, valóban egy jóravaló ember volt, akkor hogy lehet az, hogy sajnálta azt a havi tíz percet, ami a gaz lekaszálásával, esetleg a homlokzat újravakolásával telt volna? Nagyon nem úgy tűnik, hogy igaz az, amit a cigóvezér állít: "Ellensége nem volt, a légynek sem ártott, és magas volt az IQ-ja, bármiről el lehetett vele beszélgetni, mindenkivel egyetértett. Sokoldalú, józan gondolkodású ember volt".

Azt se felejtsük el, hogy teljesen ugyanezt mondják a tatárszentgyörgyi áldozatról is: senkinek se volt ellensége, rendes, tisztességes ember volt. Azóta, legfőképp a Magyar Nemzet-cikksorozat óta (második rész ITT), tudjuk, hogy ez, finoman szólva, nem igaz. Esetleg emlékszünk arra, mi történt Nyíradony-Tamásipusztán? Ott is azt mondták a cigóvezetők, hogy “az érintett család kimondottan szegény, nincs haragosuk, békésen, probléma nélkül éltek a faluban, így ok nélkül lőttek rá házukra”. Aztán maga a tulaj mondta el, hogy az uzsorások lőttek a házára... Igen, eddig tíz esetből kilencszer hangoztatták a helyi roma vezetők, hogy az áldozatnak nem volt adóssága, nem volt haragosa, nem volt büntetve stb. Később mindig az ellenkezője derült ki.

De az ürge munkahelyével kapcsolatos megnyilatkozásokban is vannak bökkenők. Idézet a Hírszerző / Népszava / Napló Online / Blikk stb. által átvett MTI-hírből:

"Lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra -mondta Tóth Gábor, az éjjel Tiszalökön lelőtt roma férfi sógora a gyilkosság helyszínén csütörtökön az MTI munkatársának. Mint mondta, Kóka Jenő szerdán éppen a 22.00 órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra és akkor lőtte le valaki."

Ugyanez a zsIndex tálalásában:

"Az áldozat a szomszédos település vegyipari üzemében dolgozott már több mint húsz éve. A férfi felesége a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy férjét 10 óra előtt néhány perccel ébresztette, hogy indulnia kell dolgozni. Megitta a kávéját, és a ház előtt álló autója felé tartott, amikor a lövés érte."

Most ne kezdjünk azzal foglalkozni, hogy mennyire lesz harminc az a több, mint húsz. Inkább arra koncentráljunk, hogy mennyire életszerű ez a pár perccel munkakezdés előtti ébredés és kávézgatás. Pedig az út nem két perc – az üzem a szomszéd településen van, kb. 7-8 km-re (tessék megnézni a Google Maps-térképet). Odaért volna munkakezdésre?
Menjünk tovább:

“Utoljára április elején ért támadás egy romák lakta házat Tatárszentgyörgyön. Akkor a helyi roma vezető házát gyújtották fel. Szerencsére a gyújtogatáskor senki sem volt otthon, így nem is sérült meg senki.”

Gyengébbek kedvéért: ez a második (közismert) tatárszentgyörgyi tűzről van szó. Tipikus, hogy ballibék ezt az esetet is előrángatják. Öröm az ürömben, hogy már jónéhány balliberális médium (pl. a TV2 – lásd pl. EZT) is kénytelen volt nyögvenyelősen beismerni, hogy, bizony, az is biztosítási csalás volt (bővebb infó minderről ITT). 

Végül a cikk végén ott figyel a zsIndex által már jópárszor elsütött “Romák elleni támadások Magyarországon 2008-2009-ben” lista. Talán mondanunk sem kell, hogy a pécsi gyilkosság és a febr. 28-i tatárszentgyörgyi radiátoros tűz még mindig rajta van a listájukon, akárcsak a három héttel ezelőttin. Meg, persze, ott van a Nyíradony-Tamásipuszta-eset is, amellyel kapcsolatban már linkeltük  a ház tulajdonosának nyilatkozatát, melyből szintén kiderül a cigány elkövető. A tiszaroffi öngyújtogatásról nem is beszélve.

Függelék: az eredeti cikk:

Agyonlőttek egy roma férfit Tiszalökön

Tiszalök külterületén agyonlőttek egy roma férfit szerda este, amikor kilépett háza kapuján. Az Index információi szerint az áldozatot két hete maszkos, fekete ruhás férfiak igazoltatták.

Szerdán késő este agyonlőttek egy 54 éves roma férfit Tiszalökön. Kóka Jenő akkor kapta a halálos lövést, amikor kilépett a házából. Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetője azt mondta, hogy információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel mellkason lőtték a férfit. A golyót még nem találták meg, de ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg.
 
Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere elmondta, hogy a település külterületén, Tiszalök-Újtelepen történt a bűncselekmény, ahol többnyire romák élnek, az áldozat is roma volt. „Olyan ember, akinek munkahelye volt és rendszeresen dolgozott, a házban a feleségével élt” – mondta a polgármester. Az áldozat a szomszédos település vegyipari üzemében dolgozott már több mint húsz éve.

A férfi felesége a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy férjét 10 óra előtt néhány perccel ébresztette, hogy indulnia kell dolgozni. Megitta a kávéját, és a ház előtt álló autója felé tartott, amikor a lövés érte.

A férfinek saját gyereke nem volt, a felesége gyerekét sajátjaként kezelte, de ő már kirepült a fészekből - mondta az Indexnek Balogh. Tartozása egy lízingelt autón kívül nem volt Balogh szerint. "Ellensége nem volt, a légynek sem ártott, és magas volt az IQ-ja, bármiről el lehetett vele beszélgetni, mindenkivel egyetértett. Sokoldalú, józan gondolkodású ember volt" - jellemezte az áldozatot a helyi cigány önkormányzat vezetője.

Láttak egy nagy autót a közelben

A szon.hu információi szerint egy közelben lakó nő nem sokkal a lövés előtt látott egy nagy fekete autót, amelyből egy magas férfi szállt ki. Nem sokkal később a szomszéd egy nagy dörrenést hallott. A helyi romák a rendőrök kiérkezéséig biztosították a helyszínt, mondta el Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetője.

A mentők sokáig küzdöttek a lelőtt férfi életéért, azonban nem tudták megmenteni. Balogh Mihály közlése szerint a rendőrség sürgősségi igazságügyi hatósági boncolást rendelt el, amelyet Debrecenben fognak elvégezni.


Április elején roma vezetőnél gyújtogattak Tatárszentgyörgyön


A városban 300 roma lakik, Balogh szerint nem volt különösebb gond a romák és nem romák között. Tavaly a Magyar Gárda ugyan tartott egy koszorúzást, de „megcsináltuk az ellendemonstrációt, és ennyi" - mondta. A helyszínen lévő Balogh szerint az emberek inkább fel vannak háborodva, mint félnek.

Az Index tudósítója a helyszínen úgy értesült, az áldozatot körülbelül két hete maszkos, fekete ruhás férfiak igazoltatták. Elkérték az iratait, és részletesen kifaggatták, például arra is kíváncsiak voltak, merre lakik. Munkatársunk Tiszalökön talált még egy embert, akit nemrég ugyanígy igazoltattak, és meg is vertek, de ő ennél többet nem kívánt elmondani, mert fél a bosszútól.

Találgatják, ki lesz a következő

Az utcában lakók közül sokan kinn állnak, néhányan székeket is kihoztak. Arról beszélgetnek, ki lesz a következő - jelentette a helyszínről az Index munkatársa. Az a nő, aki állítása szerint egy terepjárót látott a közelben, most nem mond semmit, fél a bosszútól. Megérkezett Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, aki a család házában találkozott a hozzátartozókkal.
 
A helyszínen tartott rögtönzött sajtótájékoztatót Juhász Ferenc, a térség szocialista országgyűlési képviselője. Azt mondta, ha a politika kiengedte a szellemet a palackból, akkor a politika dolga az is, hogy segítsen az áldozatok családjainak. "Aki néma, az már nem cinkos, hanem bűntárs" - tette hozzá. Szerinte iszonyú következményei lehetnek annak, ha ennek a borzalomnak nem lesz vége.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője, Bartha László csak annyit közölt, hogy a rendőrség vizsgálja, hogy a mostani eset beleillik-e „a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba”.

Utoljára április elején ért támadás egy romák lakta házat Tatárszentgyörgyön. Akkor a helyi roma vezető házát gyújtották fel. Szerencsére a gyújtogatáskor senki sem volt otthon, így nem is sérült meg senki.

Ahogy a korábbi eseteknél is, most is autópálya (jelen esetben az M3-as) közelében történt a bűncselekmény. Az is közös lehet a korábbi esetekkel, hogy egy falu széli házat támadtak meg.

Keretes anyag: Romák elleni támadások Magyarországon 2008-2009-ben
2008. január 22. Szigetváron bántalmazott két roma nőt öt barcsi férfi.
2008. március 1. Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát.
2008. március 15. Tapolcán két fiú egy szórakozóhely közelében összevert egy roma férfit. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban került kórházba.
2008. június 3. Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki sem sérült meg, de az egyik szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett.
2008. július 21. Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra.
2008. augusztus 8. Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.
2008. augusztus 19. Székesfehérváron kövekkel dobálták meg egy romák lakta lakóház ablakait, és életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.
2008. szeptember 5. Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak.
2008. november 3. Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra; ketten életüket vesztették.
2008. november 18. Pécsen éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.
2008. december 15. Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült.
2009. február 22. Tatárszentgyörgyön éjjel, feltehetően Molotov-koktéltól, tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és ötéves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.
2009. február 28-án újabb családi ház gyulladt ki tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt.