Kanada finoman megfenyegette Prágát

Burkoltan céloztak a vízumkötelezettség bevezetésére, miután idén több mint 600 cseh igényelt menekültstátust Kanadában

Kanada burkoltan a vízumkötelezettség felújításával fenyegette meg Csehországot, ha Prága sürgősen nem állítja meg az észak-amerikai országba irányuló menekülthullámot.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök szerdán Prágában Mirek Topolánek ügyvezető cseh kormányfővel tárgyalva arra figyelmeztette Csehországot: oldja meg a kérdést, mielőtt Kanada intézkedéseket lenne kénytelen foganatosítani. Bár Harper a vízumkötelezettségről konkrétan nem beszélt, cseh megfigyelők szerint egyértelműen erre utalt. 

"Ha a helyzet nem javul, Kanadának reagálnia kell" - jelentette ki a találkozó utáni sajtóértekezleten is kérdésre válaszolva. Hozzátette: mindkét ország keresni fogja a módozatokat, hogy miként lehetne gátat vetni a szerinte alaptalan migrációnak. 

Az idei első három hónapban 653 cseh állampolgár - döntő mértékben roma (Kuruc.info: mielőtt valami fajvédő ezt a botrányt is a csehek nyakába varrná – ahogy próbálkoznak az Olaszországban bűnöző romániai cigányok echte románokként vagy egyenesen erdélyi magyarokként való beállításával) - folyamodott menekültstátusért Kanadában. Ez kétharmada a tavaly egész évben regisztrált kérvényezők számának. Akkor 861 cseh kért menekültstátust.

A cseh romák első menekülthulláma miatt Kanada 1997-ben vízumkényszert vezetett be a csehek számára. Ezt csak 2007-ben törölték el. Harper az EU-Kanada csúcstalálkozón vett részt Prágában.

(MTI)

Kuruc.info: vajon mi lehet az oka annak, hogy a kanadaiak sem kérnek szegínromákokból? Emlékezhetünk még arra, mit hangsúlyozott (cikk ITT) Michaelle Jean, Kanada főkormányzója a cigányok kapcsán: “vissza kell térni az alapvető emberi értékekhez, a sokszínűségre nem problémaként, hanem előnyként kell tekinteni”. Vajon miért nem ragaszkodnak ehhez a kanadaiak, ha a saját országukba özönlő sokszínűségről van szó?

Kapcsolódó: Repülőjegyet ad az eltakarodni hajlandó cigóknak a cseh Nemzeti Párt