Számos levelet kaptunk a tegnapi cikkünkben felvetett kérdésekkel kapcsolatban.

Abban gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy a “buta” telefonok is kivétel nélkül lekapcsolódnak a hálózatról, ha valóban (teljesen) kikapcsolják őket. Mindehhez nem kell kivenni az akkumulátort. Egy városi legendával kevesebb.

(Természetesen ez nem menti fel a rendőrséget az alól, hogy igenis – a nyomozás lépéseinek államtitokká (!) nyilvánítása helyett – arról is beszámoljanak, konkrétan legalább az aktuális cellainformációt lekérték-e a mobilszolgáltatótól, ha éppenséggel háromszögelésre ott, helyben nem kötelezték volna őket, hogy pontosan betájolhassák a telefont. Ha meg nem számolnak be minderről, akkor hadd higgyük már azt, hogy ez igenis koncepciós eljárás: igazán nem nagyon vacakoltak a nyomozással, hanem csak ráhúzták az egész ügyet valami szerencsétlen félnótás fehérre.)

Másik, sokakat foglalkoztató kérdés a telefonok lehallgathatósága, mikrofonként való üzeme. Ezzel kapcsolatban a Függelékben található zsOrigó-cikket érdemes lehet elolvasni. Nem, nem kell megijedni, és azonnal rémeket látni. Először is, ez csak néhány telefontípuson működhet, nem mindegyiken. Ha meg még így is félünk, akkor a legegyszerűbb az akkumulátorok kivétele - ill. az olyan telefontípusok mellőzése, amelyekből az nem vehető ki (pl. iPhone) – helyett a következő: keressünk olyan hangtechnikai berendezést, amely, ha aktív hívást intézünk a telefonnal, ezt jól hallhatóan jelzi. Mivel jellemzően induktivitásokban (tekercsekben) gerjeszt jelet egy, az annak közelében levő mobiltelefon, ezért legegyszerűbb, ha egy kis, teljesen köznapi, azaz dinamikus (amiben szintén tekercs van) hangszóró mellett próbáljuk ki a telefont. Ha a hangszóró “begerjed”, akkor nyert ügyünk van. Ugyanezt megpróbálhatjuk bármivel, amiben hangerősítő van.

Különösen előnyös az, ha kazetta nélkül lejátszásra kapcsolt kazettás magnó mellett tesszük ezt – ez garantálja a hatást. (Műszaki magyarázat: a magnó feje is induktivitást tartalmaz, amelyek jelét rendkívüli mértékben felerősíti a készülék erősítője. Ezért van az, hogy a magnók ennyire érzékenyek a mobiltelefon használatára.)

Tanácsunk az, hogy “cikisebb” találkozókra, megbeszélésekre vigyünk magunkkal egy hasonló eszközt (például egy régi, olcsó, műszaki bizományiban, bolhapiacon pár száz Ft-ért beszrezhető, akár zsebre is vágható, beépített hangszóróval rendelkező, telepes magnót). Ezek mellé rakjuk ki a telefonjainkat, hogy azonnal halljuk, ha esetleg valamelyik huzamosabb ideig (azaz nemcsak kb. 1 másodpercig minden kb. fél órában) forgalmaz – és máris nem kell azzal vesződnünk, hogy kiszedjük a mobiltelefonjaink akkumulátorait, vagy mellőzzük azokat a modelleket, amikből azok nem távolíthatók el.

Figyelem! Ha 3G-képes a telefonunk, győződjünk meg arról, hogy mindkét sávban (azaz a mind a 900 MHz-es GSM-en, ill. a 2100 MHz-es 3G-n) “begerjed” a monitorozóeszköz! Ez nem garantált, mivel a 3G lényegesen magasabb frekvencián üzemel, amire lehet, hogy nem “érzékeny” a magnónk. Ha esetleg a magnónk (stb.) csak az egyik üzemmódra (frekvenciatartományra) lenne érzékeny, akkor a másikat tiltsuk le. Szinte minden 3G-s telefon engedélyezi a 3G letiltását (telepkímélés miatt). Például, iPhone-ban ez a kapcsoló a Settings > General > Network > Enable 3G alatt található; Symbian S60-on a Tools > Settings > Phone > Network > Network Mode-ban, Windows Mobile alatt pedig a Settings > System > Phone > Network alatt. (Ez utóbbi két rendszerben a 2G-t, azaz GSM-et is letilthatjuk, és csak a 3G-t engedélyezhetjük, szemben az iPhone-nal.)

Függelék: a zsOrigó cikke:

Kikapcsolt mobil is lehet poloska

Újfajta technikát alkalmaz az FBI a bűnözők lehallgatására: az ügynökök távolból képesek aktiválni akár egy kikapcsolt mobiltelefon mikrofonját is s annak segítségével lehallgatni a közelben zajló beszélgetéseket.

A vándorbogár elnevezésű technológiát  az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyásával a New York-i szervezett bűnözők elleni nyomozások során már alkalmazták.  A megoldás lehetővé teszi, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei a távolból aktiválják egy mobiltelefon mikrofonját - akár a telefon kikapcsolt állapotában is - s azon keresztül lehallgassák a közelben zajló párbeszédeket.

Noha a technikát valószínűleg többször alkalmazta az FBI, a megoldás nemrég került a reflektorfénybe: Lewis Kaplan kerületi bíró ítéletében kimondta, a vándorbogarat jogszerűen alkalmazta a nyomozó iroda, amikor segítségével a New York-i alvilág két tagját  hallgatták le - számolt be a News.com. A maffiózókat 2003-ban  hagyományos poloskákkal is megpróbálták lehallgatni éttermekben, ám a bűnözők felfedezték az FBI által telepített apró mikrofonokat, ezért döntöttek a hatóságok az új technika alkalmazása mellett.

A Financial Times már tavaly beszámolt arról, hogy a mobilszolgáltatók a hatóságok kérésére a tulajdonos tudta nélkül képesek a távolból olyan szoftvert telepíteni a mobilkészülékekre, mely lehetővé teszi a telefon mikrofonjának észrevétlen aktiválását. Természetesen a lehallgatás csak akkor lehetséges, ha az akkumulátort nem távolították el a készülékből, viszont akár kikapcsolt mobiltelefon esetében is aktiválni lehet a mikrofont, s nem igényel fizikai beavatkozást.

James Atkinson, a News.com által megkérdezett biztonsági szakértő szerint az amerikai Nextel szolgáltató, illetve a Samsung, valamint a Motorola Razr mobilok kimondottan alkalmasak a lehallgatásra, azonban a technikát csak hatóságok alkalmazhatják.