Emlékszünk még a “Virágtipró ló bosszantotta a bűnt csak hírből ismerő falut” cikkünkre? Abból kiderül, hogy Gagyapáti, Kány és Tornakápolna azért bűnözésmentes, mert nem élnek benne cigányok.

Nézzük, mi a helyzet Kőröstetétlennel. Az alábbi cikk legfontosabb gondolata a következő:

"Bár öt forintért árulunk telkeket, mindig jól megválogatjuk közösségünk tagjait, azokat, akik nem a „településből" akarnak megélni."

Vajon ez a “„településből" akarnak megélni” mire vonatkozhat? Csak nem bűnözősegílyesékre?

A teljes, eredeti írás:

Távirányítós ablakok a régió egyik legbiztonságosabb településén

Kőröstetétlen egy aprócska kis település a megye határán, az ott élők azonban el sem tudnák képzelni máshol az életüket. Közadakozásból épült a templom, a bűnözés fogalma szinte ismeretlen.

- Itt a településen szeretnénk leélni az életünket, a férjem idevalósi — mondta Istrábné Pintér Ildikó, a kőröstetétleni bolt eladója. — Két kislányunk van, egy éve dolgozom az üzletben. Bár kicsi a település, mindig van itt forgalom, főként a reggeli órákban. Nagyon kedvesek az itteniek és ha körbenéz látja, hogy milyen szép ez a csendes kis falu.

A település valóban gyönyörű, sehol nincs eldobott szemét, s mindenütt virágos utcatáblák segítenek a tájékozódásban. A polgármesteri hivataltól nem messze áll a falu „ékszerdoboza", az ökumenikus templom. — Még 2007. október 21-én készült el, százezer forinttal kezdtük, a képviselő-testület létrehozott egy alapítványt, majd az egykori egyházügyi államtitkárságtól kaptunk ötmillió forintot — mondta Pásztor Imre, a település polgármestere, aki maga tősgyökeres tetétleni.

— Az alap kiásása után dr. Beer Miklós váci püspökhöz fordultam, ő a fő támogatónk, az ő segítségével tudtuk felhúzni a templomunkat, mely egyben a közösségi élet központja is. Minden faanyag Erdélyből származik, minden padnak saját gazdája van, padlófűtéssel, légkondicionálóval fölszerelt, az ablakok távirányítóval irányíthatóak — mutatja büszkén az impozáns épületet, mely előtt kis szökőkút működik.

— A lakosok nagyon összetartóak, nem nagyon kellett felszólítani az embereket, önmaguktól járultak hozzá a templom felállításához. Hogy mindenki érezze, hogy részt vett benne, az adományozók emléktáblát kaptak. Kinn a településen mosolygós fiatal anyukát szólítottunk meg, aki férjével és két kisgyermekével várakozott az autóbusz-megállóban.

—  Itt  helyben van az óvoda és az iskola, ismerünk mindenkit, bár a buszközlekedés lehetne picit jobb is, ám az is igaz, hogy autóval 15 perc alatt be lehet érni Szolnokra — tette hozzá Márti. — Viszont a közbiztonság ennél jobb nem is lehetne, nyugodtan alszunk. Pásztor Imre polgármester elmondta, hogy tavaly megnyerték a Pest megye legbiztonságosabb települése címet, majd a  kapott összegből térfigyelő kamerákat állítottak fel a településen.

— Ebben az évben nem volt semmiféle attrocitás, még biciklilopás sem. Egyedül egy labdát emelt el az iskolából két újonnan betelepült fiatal, de amikor szembesítettem őket a felvétellel, visszahozták az elcsent játékokat, és megígérték, hogy nem fordul elő a jövőben hasonló. Itt nem tűnik el pénz, a fűnyíróba a benzint, a nyomtatóba a papírt is magam veszem, minden fillérről tudok, ezért sincs hitelünk. Bár öt forintért árulunk telkeket, mindig jól megválogatjuk közösségünk tagjait, azokat, akik nem a „településből" akarnak megélni. Az emberek főként Szolnokra, Abonyba, Ceglédre, Budapestre járnak dolgozni, bár itt is van egy sajtüzem, mely 130 főt foglalkoztat.

— Ha szétnéz, nem kérdezi, hogy miért szeretek itt lakni — állt meg egy szóra a szintén helybéli Bognár Ferencné. — Le a kalappal a polgármester úr előtt, felvirágzott a település az irányítása alatt, előtte még nem volt aszfaltos út sem. Hogy én elköltözzem? Isten őrizz..!

Az irányjelzők valóban az égtájaknak megfelelő irányba mutatnak

— Közel hárommillió forintot nyertünk tavaly uniós pályázaton, az önrésszel együtt 3,7 milliós összberuházásból hoztuk létre  a központban levő Nagy Magyarországot jelképező információs táblát —  mondta Pásztor Imre polgármester.
— A szemközti kis dombon (ahová a karácsonyfát szoktuk állítani) láthatják az irányjelzőket, mely valóban a kijelölt tíz elcsatolt és tíz meglévő város felé mutat, GPS-sel azt is lemérték hány kilométerre a falunktól.
(SZOLJON)