A Mozgó Világ kötelező jellegű cikkéből is tudhatjuk, hogy a deviánscigányok kiközösítik, verik azokat még a saját fajtabelijüket is, akik – kivételesen – az iskolában tanulni szeretnének. Hát még a fehéreket…

És akkor még nem is beszéltünk például a tetvességről, amit hihetetlen nehéz (még ma is!) kiirtani. Egy deviánscigány egy egész osztályt meg tud fertőzni, amelynek az eredménye napokig tartó, igen kellemetlen és kényszerű távolléttel járó kezelés.

Nem véletlen, hogy a fehérek (ill. a normális, beilleszkedett, tanulni vágyó romák – lásd, még egyszer, a tarnabodi riportot) hanyatt-homlok menekülnek a deviánscigány-fertőzött iskolákból (további példákért és témába vágó hivatkozásokért lásd EZT). Ami, természetesen, nagyon nem tetszik a Mohácsi Erzsébet-féle eszement fajvédőknek.

Ez utóbbiak már számalan iskola működését lehetetlenítették el;  több “náci”, “szegregáló”, “cigánymentes” sulit be is sikerült záratniuk (pl. a pátkait). Célkeresztjükbe most Bátonyterenye került.

A Magyar Nemzet mai, mivel hivatalosan online még nem érhető el, általunk szkennelt cikke következik. Az anyagból kiderül, hogy nem véletlenül menekülnek a normálisabbak a deviánsok elől: azok, többek között, úgy megvertek egy gyereket, hogy az arccsonttörést szenvedett. Miért is akarná ilyenekkel összezáratni valaki a gyerekét?!

Eltitkolt törvénysértés
A szülők nem tudták beíratni gyermekeiket az iskolába Bátonyterenyén

Nem felelt meg az alkotmánynak és az esélyegyenlőségi törvénynek a bátonyterenyei Erkel Ferenc Általános Iskola, mivel a tanintézetben elenyésző volt a halmozottan hátrányos helyzetű és a roma tanulók aránya a környékbeli iskolákéhoz képest — áll egy esélyegyenlőségi tanulmányban. Szakértők azért vizsgálták a város oktatási helyzetét, hogy az önkormányzat uniós forrásért pályázhasson. A képviselő-testület május 7-i, rendkívüli ülésén a szocialista többség szavazataival ezért úgy határozott, hogy a 2009/10-es tanévtől bevezetik az integrációs felkészítést a tanintézetekben, valamint az Erkel Ferenc Általános Iskola leendő elsős diákjait átirányítják a Bartók Béla Általános Iskolába. A döntést heves viták kísérték, az erkeles tanulók szülei is tiltakoztak. Volt rá példa ugyanis, hogy a Bartókban egy tanulót úgy megvertek társai, hogy az arccsonttörést szenvedett. (Kuruc.info: no comment!) Az Erkel tulajdonosa Bátonyterenye önkormányzata, fenntartója a bátonyterenyei kistérségi társulás. Mindkettő vezetője a 2007. augusztusi időközi polgármester-választáson MSZP-s színekben induló és mindössze 18 többletszavazattal megválasztott polgármester, Lavajné Dóka Éva.

A szülők az Erkel első tagozatát alapítványi iskolává szerették volna alakítani, s az első osztályba 34 gyermeket írattak volna be. Csakhogy egy 2008-os oktatási minisztériumi határozat körzethatárokat jelölt ki, megszabva, hogy az adott oktatási intézménybe mely lakosok jogosultak gyermeküket beíratni. Így történt, hogy Maczonkai Györgynének az egy utcával mellettük lakó unokatestvéréhez kellett bejelentenie lányát, hogy az Erkel körzethatárán belül essen. További 5 szülő is ezt a megoldást választotta, amelyért a városvezetés szocialista tagjaitól megkapták a törvénysértő jelzőt. (Kuruc.info: úgy látszik, a mia kifordított világban mi vagyunk a törvényekért, és nem azok értünk. Lásd még: szociális kártya, ill. úgy általánosságban a cigánykérdés.) Ám kiderült, hogy időközben kifutottak az évfolyam alapítványivá való bejegyzésének határidejéből, így erre az évre ez a lehetőségük elúszott.

Emellett azonban az önkormányzat május 7-i határozata következtében a kistérség mint fenntartó május 15-én hozott végrehajtási határozatával is kifutott az időből. Az Észak-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal (É-MRÁH) július 12-i levelében tájékoztatta is a kistérséget arról, hogy az Erkel diákjainak átirányítása törvénysértő. Ám ezt a városvezetés nem közölte sem a képviselőkkel, sem szülőkkel.
Csaknem két hónapnyi titkolózás után a levél a napokban került nyilvánosságra, a Fidesz csoportelnökének utánjárására. Az É-MRÁH munkatársa lapunk kérdésére azt mondta, ennél többet nem tehetnek. 2009. január 1-jétól ugyanis megszűnt a vádemélési jogkörük, és — bár ez alkotmányellenes — nincs olyan, aki ezt helyettük gyakorolhatná. Nagy-Majdon József a Fidesz bátonyterenyei csoportja nevében augusztus 11-én rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, s felszólította Lavajné Dóka Éva polgármestert a május 7-i testületi rendelet visszavonására, továbbá a felelősök megnevezésére az É-MRÁH levelének eltitkolásával kapcsolatban.