A Vastagbőr, teljesen megérdemelten, első lett a GoldenBlog idei, közönségalapú “mainstream” közéleti blog szavazásán.

Először is, gratulálok a blognak. Bevallom, legalábbis én (A.S.) minden nap a Vastagbőrrel kezdek – sokszor olvastam náluk jól összeszedett, pontos cikkeket, amiket azonnali átvételre érdemesnek találtam. Az olvasói kommentárokat is szívesen olvasgatom – azon nagyon kevés (közéleti-politikai) blogok egyike, ahol a hozzászólók túlnyomó többségével egyet tudok érteni, és nem taszít senkinek a fennhéjazó sznobsága, mint egyes másik, magukat jobboldaliként aposztrofáló, Fidesz-közeli blogokon.

Az is nagyon tetszik, hogy egyáltalán nem pártszócső a blog – szemben szinte minden másik, komoly, sokszor idézett médiummal (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, HírTV stb.) Bár vannak hangsúlybeli különbségek, sőt, voltak olyan cikkeik is (pl. a Turul-szoborral kapcsolatos), amikkel egyáltalán nem értettem egyet, a Vastagbőr “találati aránya” még így is jóval meghaladja a néha igencsak “kutyába” lemenő Fidesz-szócsöveket.

Másodszor: érdemes meggondolni, hogy miért is lehetett a Vastagbőr az első, miért szavazott rájuk annyi olvasó. Minőségi, fáradhatatlan (bár “csak” Google-alapú) kutatómunka: ez az első. Ráadásul mindezt a lányok-fiúk szabadidejükben csinálják (mellette dolgoznak). A Bőr sikere az “alulról jövő”, “amatőr” újságírás sikere is. Szánalmas, hogy azok a médiumok, akik főállású újságírókat alkalmaznak, sokszor igencsak lemaradnak a Vastagbőr mögött az összefoglaló jellegű, összeszedett, jól sikerült elemzések közzétételében. Ki veszi komolyan például a zsindexes cikkeket – miközben az ő szerzőik főállásban írnak? Munk Verácska (infó ITT) meg Miklósi Gábor (lásd EZT - “Valahol megint felsír egy gyerek”) örökbecsűi után már nem valószínű, hogy bárki is...

Ezen felül a ballibek által simán rászístáfásísztánácinak, “lámpavast követelőnek” minősített blog első helyezése azt is igazolja, hogy az embereknek egyre inkább kezd elege lenni a polkorrekt, cigánymentegető, rászístázó dumából, és csak azért is olyan médiumokat (Vastagbőr vagy éppenséggel mi) olvasnak, amelyek a cigánykérdéshez öncenzúra vagy polkorrektkedés nélkül állnak hozzá. (A cigánytéma cenzúrázatlan tárgyalása a Bőr egyik legfontosabb pozitívuma – nem csoda, hogy annyira utálják a ballibek...)

Azt is figyeljük meg, hogy a Vastagbőr megelőzte a legtöbb cikkében olvashatatlanul neokon, fideszes pártszócsöveket. Az, hogy ez utóbbiak az őket megillető helyre (értsd: nem az elsőre) kerültek, mutatja, hogy tömény neokonzervatív, sznob süketelésre az emberek szintén egyre kevésbé vevők. Ha tekintjük a Fidesz jelenlegi, rekordszintű támogatottságát, mindez jelzésértékű: még a legvadabb fideszeseknek is megfekszi a gyomrát a neokonzervatív sóder és féktelen Jobbik-ellenesség, ami eme két blogon uralkodik; ezért nem is szavaztak ezekre.

Az egykor ünnepelt(?) és népszerű(?) Tóta W-blog a listán az utolsó (!) helyen tanyázik. Úgy látszik, az emberek már átlátnak a szitán, és nem kérnek a balliberális hazudozásból. Ezért sem lehet csodálkozni a zsIndex, valamint a kormánypárt (lásd a több tízmilliós filmes megbízását) emberének a finoman szólva nem túl szép eredményén.

A Vastagbőr-jelenség, a blog páratlan sikere számtalan balliberális, ill. neokon megmondóembert teljesen kiakasztott. A néphazis-zsindexes Uj Péter, aki pár évvel ezelőtt egyenesen azért lobbizott, hogy legyen kötelező a blogger-igazolvány  (azért, hogy nem balliberális vélemények még csak véletlenül se kaphassanak komolyabb publicitást vagy egyenesen szót), a következőt írta: "… felelőtlen, szakmaiatlan, a társadalmi párbeszédet nem helyes irányba befolyásoló blogolgatás [a Vastagbőré]...", “Én sem értem, hogy miért futtatják a [blog.hu-s] blogszerkek a Vastagbőrt. Nem jó.”

A zsIndexes Bede Márton pedig ezzel lepte meg a Nagyérdeműt: “Amikor a nemcigány magyarok, a jólöltözöttség és az általános finom ízlés világszerte ismert és elismert nagykövetei azzal ekézik a cigányokat, hogy hülyén néznek ki, lásd Vastagbőr blog. Egyébként ennek a Vastagbőrnek a sikere legalább olyan érdekes, mint a Kuruc.info esete. Cseppet sem kevésbé korlátolt, ráadásul szemben a Kuruccal a fontoskodás mellé még akasztófahumoruk sincs.” Bede úr, ahogy látható, él a balliberálisok kedvenc Bőr-ellenes “fegyverével” is: össze próbál bennünket mosni. Nem csak ő teszi ezt: a hozzászólók közé nagy ritkán betévedő egy-két balliberális általában szintén “Kuruc.info light”-nak [light = kicsi / “szelidített” kiadás] nevezi a blogot. Ez igen erős túlzás, mert, még egyszer, bizonyos témákban nagyon erős a véleménykülönbség köztünk, és a hangvételünk is sok esetben teljesen más.

A hírszerzős, neokon Tallián Miklós meg a következőt tartotta fontosnak közölni velünk: "…  nekem működésük során nem mondtak új információt. Kettő, és ez a fontosabb, a következtetések nemcsak populisták meg demagógok, hanem felszínesek is, nem lépnek ki a hagyományos pártkommunikáció által felállított keretek közül, az általuk megírtakban épp úgy nincsenek a “Béla lop, a geci szemét állatja” szintűnél komplexebb történetek, ahogyan nincsenek a magyar mainstream sajtóban sem. A valóságban meg vannak, és azért nagy részük összerakható, főleg, ha valaki nemcsak google-zni tud, hanem emlékszik is, mit kell keresni. Abban meg sokkal jobb is van, mint a Vastagbőr."

(További balliberális-neokon Vastagbőr-fikázó, ellehetetlenítését vagy elhallgat(tat)ását szorgalmazó aranyköpések ITT)

Talán Tallián Miklós magas lóról odavetett mondatai azok, amik a legpofátlanabbak. Nem mondtak új információt a Bőr cikkei? Ez szimpla hazugság. Egy médium információtartalmát, relevanciáját az idézeteinek, hivatkozásainak mennyisége dönti el. Márpedig a Vastagbőr ebben ott van a legtöbbet idézett médiumok mellett – nemcsak nálunk, a Kurucon, hanem más, radikális-nemzeti vagy csupán kormányellenes, realista fórumokon is. Igen, a bőrösök összefoglaló jellegű cikkei általában nagyon jól sikerülnek és átvételre érdemesek. Azt se nagyon tudjuk értelmezni, hogy “Abban meg sokkal jobb is van”. Ugyan, ki és hol, Tallián úr? Például maguknál, a Hírszerzőn, kicsoda? Balogh Artúr? Radics Béla? A pannonradio.hu-t anno ellopó (és egyéb gazságokat, sikkasztásokat is elkövetett) Lovastyik “Nazarene” Ádám? Nem igazán látjuk ezeket a blogokat az első tízben. Ami nem is csoda, tekintve az emberanyaguk “minőségét”. Balogh Artúrnak például tudja, miért olyan magas az olvasottsága? Mert az egész ország rajta röhög – meg a Hírszerzőn, hogy futtatja…

Kuruc.info – A.S.