Igencsak elszaladt rühösékkel a ló: ahogy az alábbi cikkekből is kiderül, a közelmúltban több(!) esetben fenyegették meg a rendőröket, uszítottak az ellenük való támadásra. Erősítést kellett kérni minden esetben. Ami komoly adófizetői pénzekbe – túlóradíj, benzinpénz stb. – került, amit, természetesen, mi fizetünk.

Egy fehéret már csak azért is bevisznek a pékek, ha nem engedelmeskedik a parancsnak (vagy simán csak hazafi, jobbikos vagy gárdista – azaz “rendszerellenes”, mint az átkosban). A nyíltan a rendőröket fenyegető cigányokat eközben, természetesen, futni hagyják. Á nem, cseppet sincsenek kivételezett helyzetben a cigók. Nos, ennek sürgősen véget kell vetni.
A KEMA cikke, alatta pedig a HavariaPress-é:
40 kommandós vetett véget a romák bulijának

Esztergom-Kertváros | Negyven rendőr határozott fellépésére volt szükség szerda éjszaka, hogy csend és nyugalom legyen Esztergom-Kertvárosban. Ötven tagú roma társaság gyűlt össze az egyik családi háznál. Viselkedésükkel, hangoskodásukkal zavarták a szomszédokat, ezért ők a rendőrségtől kértek segítséget, hogy végre pihenni térhessenek.

Léber Gabriellától, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk: a kiérkező járőröket nem vette komolyan a „túlerőben” lévő társaság. A felszólításra, miszerint halkítsák le a zenét és fejezzék be a hangoskodást, fenyegető kiabálás volt a válasz. A házigazda kérdőre vonta a rendőröket, milyen jogon mentek oda. Közölte velük: „semmi keresnivalótok nincs itt, takarodjatok innen, és ne merjetek még egyszer idejönni, mert agyon lesztek verve!”

Ilyen és hasonló kijelentésekkel próbálták megfélemlíteni a rendőröket, akik a fenyegetőzések és szidalmazások közepette a szabályok maradéktalan betartásával és saját biztonságuk magóvása érdekében látszólagos visszavonulót fújtak. Az intézkedés nem maradt el, de az Esztergomi Rendőrkapitányság szolgálatban lévő állománya megvárta, míg Budapestről megérkezik a Készenléti Rendőrség erősítése.

Ezt követően 40 rendőr vonult ki a zajos csapathoz, akik ötperces néma csenddel fogadták a teljes bevetési felszerelésben megérkező rendőröket. A kollégák higgadt viselkedésének és nyugodt hangvételű intézkedésének köszönhetően nem történt komolyabb incidens annak ellenére, hogy a romák hangadója ismét a rendőrök ellen uszította a társaságot. A férfival szemben több szabálysértés elkövetése miatt eljárást indított az Esztergomi Rendőrkapitányság, míg a társaság többi tagja az intézkedést követően haza indult.

Léber Gabriella elmondta azt is: az esztergomi rendőrök már rutinosak, nem ez volt az első ilyen eset Augusztus 8-án egymás után két hasonló „bulinak” kellett véget vetniük. Akkor Nyergesújfalun zajongott egy 40-50 főből álló roma társaság. Maximum hangerőre tekerve a magnót az utcán szórakoztak az éjszaka kellős közepén. Hiába kérték őket a rendőrök, hogy a környéken élőkre való tekintettel legyenek csendesebbek, közölték, hogy nem érdekli őket, mit mond a hatóság. Addig buliznak, amíg akarnak, senki sem mondhatja meg nekik, hogy mit csináljanak. Tatabányáról kaptak segítséget az esztergomi rendőrök. Miután igazoltatták a társaságot, a hangoskodók haza sétáltak.

Még intézkedtek a rendőrök, mikor az Esztergomi Rendőrkapitányság ügyeletére újabb segélykérő telefonhívás érkezett. Az összevont rendőri erő Esztergom belvárosába sietett, ahol egy roma házaspár házassági évfordulóját ünnepelte családja, barátai társaságában, nem épp csendesen. Itt szintén közölték az elsőként a helyszínre érkező járőrpárossal, hogy a zenét nem kapcsolják ki, mulatni fognak reggelig, a 14 fős egységgel azonban ők sem számoltak. Amint meglátták a nagy létszámú rendőri erőt, azonnal lehalkították a zenét, majd néhány perc után szétoszlott az ünneplő tömeg.

A sorozatos problémák miatt Esztergom rendőrkapitánya jelezte: még csütörtökön találkozóra hívja az esztergomi és környékbeli cigány kisebbségi vezetőket a hasonló helyzetek megelőzése, az esetleges incidensek elkerülése érdekében.
(KEMA)
Ötven cigány tombolt Esztergom-Kertvárosban - Rendőrökre uszította társait a bandavezér
Negyven rendőr határozott fellépésére volt szükség szerda éjszaka, hogy csend és nyugalom legyen Esztergom-Kertvárosban, ahol egy 50 fős, cigányokból álló társaság mulatozott egy családi háznál, rendkívüli mértékben zavarva a szomszédokat – értesült a HavariaPress. A hangoskodók a kiérkező rendőröket sem vették komolyan, vezetőjük az egyenruhásokra akarta uszítani társait. Az esztergomi rendőrkapitány mára egyeztetést kezdeményezett a környék cigányvezetőivel, a hasonló esetek elkerülésére.

Szerdán éjszaka több lakossági bejelentés érkezett a rendőrségre egy nagy zajjal járó esztergom-kertvárosi „mulatságról”. A rendteremtésre kiérkező járőröket nem vette komolyan a „túlerőben” lévő társaság, sőt a felszólításra, miszerint fejezzék be a zajongást, fenyegetőzés volt a válasz. A házigazda kérdőre vonta a rendőröket, milyen jogon mertek egyáltalán odamenni, és közölte velük: semmi keresnivalójuk nincs ott, s ha még egyszer odamennének, agyon lesztek verve.

Az egyenruhások a saját biztonságuk érdekében látszólagos visszavonulót fújtak, de egyből segítséget kértek a budapesti készenléti egységektől. Miután megérkezett az erősítés, perceken belül 40 rendőr vonult ki a zajos csapathoz, akik meglepett csenddel fogadták a bevetési felszerelésben érkező rendőröket. A készenlétiek és helyi társaik higgadt intézkedésének köszönhetően ezután már nem történt komolyabb incidens, noha a cigányok hangadója ismét a rendőrök ellen uszította a társaságot. A férfival szemben több szabálysértés elkövetése miatt eljárást indított az Esztergomi Rendőrkapitányság, míg a társaság többi tagját az intézkedést követően hazaküldték.

Az esztergomi kapitányság egyenruhásai egyébként már rutinosak az ilyen eseményekkel kapcsolatban, augusztus 8-án például egymás után két hasonló „bulinak” kellett véget vetniük. Először Nyergesújfalun zajongott egy 40-50 főből álló társaság, melynek tagjai a magnójukat teljes hangerőre tekerve szórakoztak a nyílt utcán, az éjszaka kellős közepén. Akkor az esztergomiak a Tatabányáról érkező erősítés segítségével tudták igazoltatni és hazaküldeni a társaságot, majd az összevont rendőri erő még ugyanazon az éjszakán Esztergom belvárosában is véget vetett egy ordítozva bulizó nagycsalád mulatságának. Utóbbi helyszínen már a 14 rendőr láttán egyből lehalkították a zenét, és perceken belül szétoszlott az „ünneplő” tömeg. A sorozatos problémák miatt Esztergom Rendőrkapitánya jelezte: a mai napra találkozóra hívja az esztergomi és környékbeli cigány kisebbségi vezetőket, a hasonló helyzetek megelőzése, az esetleges incidensek elkerülése érdekében.

(HavariaPress)