A jobboldalisággal, “nácisággal” igazán nem vádolható, nyíltan balos-kádárista Moldova György Ormánságról szóló könyvéből idézünk két részletet a cigányság határtalan munkavágyának illusztrációjaként, ha az eddigi példák (pl. EZ vagy EZ - ez utóbbiban feltétlen kövessük a visszirányú hivatkozásokat a többi példáért) nem lettek volna elégségesek:

1.: " - Haragszik a tolvajokra?
- Nem, megértem, hogy élni akarnak, inkább segíteni akarok rajtuk. A munkanélkülieknek elfoglaltságot kellene biztosítani, főleg a cigányságnak, akik semmilyen képzettséggel nem rendelkeznek. Talán gyógynövény-termesztésre lehetne őket rábírni. Nyolc órás műszakot nem csinálnának végig, reggel hideg van nekik, és a fű is vizes, de napközben kétszer két órára talán hajlandók volnának, jól fizetik, de senki nem agitálja őket. Marad minden úgy, ahogy eddig volt: ebédet fizetünk nekik, ehhez az önkormányzat is hozzájárul, így 300 forintból kijön egy étkezés. Kapnak tüzelőt is."

2.:  "A munkaerőpiacon Baranyahídvég kudarcot vallott, lakosai két személy kivételével a legalacsonyabb szakmai képzettségi szintet sem érték el. A legnagyobb gondot a helyi cigányság foglalkoztatása jelenti. Nyolchektárnyi földterületet adtak nekik, a cigányok mákot akartak termelni rajta, az első kapálásnál még összejöttek, a másodiknál már nem, és a gyér termés betakarításánál is elmaradtak. Más esetben a természetgyógyászatban mostanában oly keresett körömvirággal próbálkoztak, a közmunkások elvégezték helyettük a vetést, nekik csak folytatni kellett volna a munkát, az eladott termés árát is ők kapták volna meg, de így sem voltak hajlandók. Mindenfajta kísérletezés csődje akkor vált végképp nyilvánvalóvá, mikor ingyenesen vetőmagokat tartalmazó csomagokat kaptak, és azon bontatlanul eladták a piacon."