A Szögi Lajos meggyilkolásához hasonló bűncselekményt akadályoztak meg a rendőrök Olaszliszkán 1994-ben, s az akkori elkövetői kör szinte azonos volt a jelenlegi emberölési ügy vádlottaival - derült ki egy okirat ismertetésekor az olaszliszkai gyilkosság csütörtöki tárgyalásán a Debreceni Ítélőtáblán.
Balla Lajos tanácsvezető bíró, a Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságnak egy közlekedési bűncselekmény ügyében hozott ítéletét ismertetve felidézte: egy gépkocsi 1994-ben halálra gázolta a jelenlegi eljárásban harmad- és negyedrendű vádlottak, Sz. András és Sz. Gergő Roland húgát. Akkor a család - mint ahogy az Szögi Lajos esetében is történt - összetörte a gázoló autóját, az elkövetőt pedig a rendőrök mentették meg a lincseléstől.
(MTI)
Korábban írtuk: Csütörtök délelőtt folytatódott az olaszliszkai gyilkosság tárgyalása Debrecenben. A negyedrendű vádlott az ítélőtábla előtt elnézést kért a sértett családjától amiatt, hogy többször fejbe rúgta az akkor már földön fekvő, vérző embert.
Hétfőn kezdte meg a Debreceni Ítélőtábla ifjabb Horváth Rezső és társai ügyének tárgyalását. Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta, és H. Rezső mellett nyolc vádlottat talált társtettesként különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében.
A hét elején kezdődött tárgyalás az elsőfokú ítélet ismertetésével indult, délután pedig az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemények ismertetésével folytatódott. A szakértők meghallgatására azért volt szükség, mert a vádlottak családjában még 1994-ben történt egy hasonló baleset, amikor egy lányt elgázoltak.
A védői kérdések elsősorban arra irányultak, hogy a vádlottak kóros indulat hatására követhették-e el a cselekményt, mert így esetleg felmerülhetne az erős felindulásból elkövetett emberölés lehetősége, amelyet a bírói gyakorlat és a törvény is enyhébb megítélésben részesít. A szakértők ezt a lehetőséget gyakorlatilag kizárták.
A tárgyalás csütörtök délelőtt folytatódott, amikor is bocsánatot kért Szögi Lajos családjától a gyilkosság negyedrendű vádlottja. A fiatalkorú Sz. Gergő Roland még szerdán beismerte, hogy fejbe rúgta az akkor már a földön fekvő férfit. A vádlott most ügyvédi kérdésre közölte: bűnösnek vallja magát, a korábbi ítélet elleni fellebbezését visszavonja. Azt mondta, nagyon megbánta tettét, és megérdemli a büntetést.
Az ügyben legkorábban november 6-án hirdethet ítéletet a Debreceni Ítélőtábla.
(InfoRádió nyomán)