Nagyobb biztonságban érezték magukat a jászladányiak az elmúlt két hónapban, mint bármikor máskor. Augusztus vége óta ugyanis megerősített szolgálatott teljesítettek a rendőrök a településen.

Augusztus végén kezdődött annak az országos közbiztonsági hálónak a megszervezése, amely részben a roma lakosság ellen indított támadások, részben a településeken lakók közbiztonság érzetét kívánta szolgálni. Ennek kapcsán Jászladányban is megerősítették a rendőri jelenlétet. A ladányiak a bőrükön érezték a változásokat.

— A járőrözés idején nagyon jó dolgokat tapasztaltam — mondta el a Szoljon.hu-nak egy nevét nem vállaló jászladányi lakos. — Nem szünt meg, de sokkal kevesebb lett a suhancok éjszakai és hajnali ide-oda járkálása. Amíg ez az akció zajlott, sokkal kevesebb ilyen ide-oda mászkáló, kitudja milyen célzattal közlekdőt láttam. Jó lenne, ha nemcsak rövid ideig, hanem mindig ennyi rendőr lenne Jászladányon.
Dankó István, Jászladány polgármestere is jó véleménnyel van az akcióról.  (Kuruc.info: ez is egy cigánybűnöző. Működésével, családjával kapcsolatban egy hozzászólás az eredeti cikk alatt: “Érdekes! Pont az a Dankó nyilatkozik, akinek az apja bizonyítottan egy köztörvényes bűnöző! Ja, szerintem a fiacskája sem esett messze a fától, apjától! Aki ladányi az tudja, övék minden sajnos!”)

—  Először nagy volt a riadalom a roma lakosság körében, amikor az agusztusi lakossági fórumon megtudták, hogy megerősítik a településen a rendőri járőrözést. (Kuruc.info: költői kérdés: egy nem bűnöző életvitelűt zavarna az, ha a rendőrségi jelenlétet fokozzák a lakóhelyén? Nem, épp ellenkezőleg. Akkor mire ez a nagy mokkariadalom – tán csak nem azért, mert a sünök esetleg akadályozták volna a bűnözésüket? Lásd még Horváth Aladár emlékezetes esetét a térfigyelő kamerákkal) Aztán megértették, hogy értük is van ez a dolog. Azt  tapasztaltam, hogy a 24 órás rendőri jelenlét, illetve az az eszközpark, ami a rendőrök rendelkezésére állt, tényleg biztonságot adott a falu lakóinak. Alaposan lecsökkent az éjszakai mozgások száma. Ekkor sikerült elfogni hagymatolvajokat is, illetve olyan személyeket, akiket már régóta köröztek a rendőrök. Számunkra pozitív eredményeket hozott ez a megerősített szolgálat. A településen javult a közbiztonság, ami alapvetően amúgy sem volt rossz, hiszen 2006 óta nincs jelentős változás a bűnesetek számát tekintve. Infromációim szerint viszont a Jászság más településein nőtt a bűnesetek száma. (Kuruc.info: érdekes, mi úgy “tudjuk” Drazsétól, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, soha ilyen jó nem volt a közbiztonság, Nyugat-Európánál sokkal élhetőbb Magyarország stb. Erre meg azt kell olvasnunk, hogy ott [is] növekszik a [természetesen cigány]bűnözés. Hazudott volna a mi áldott Drazsénk? [Kapcsolódó, plusz, új cikk ITT]) Ez viszont aggasztó. Az akció tapsztalatai alapján is mondhatom: van összefüggés a rendőri jelenlét és a bűncselekmények számának alakulása között — tette hozzá a polgármester.

Szerkesztőségünk megkereste Jászberény Rendőrkapitányát, Halmai Ferenc rendőr alezredest is.

— A rendőreink túlórában teljesítettek szolgálatot a településen, annak érdekében, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetét javítsák. Ez sikerült is — mutatott rá Halmai Ferenc. — Az is tény, hogy amíg a fokozott rendőri jelenlét megvolt, addig a bűncselekmények száma is lecsökkent Jászladányon. Ám a tolvajok nem pihentek, és másutt  tevékenykedtek. Azt nem tudom sem megcáfolni, sem megerősíteni, hogy a rendőri állomány átcsoportosítása miatt nőtt volna a jászberényi vagy a jászsági bűnelkövetések száma. Valóban voltak  időszakok, amikor több bűncselekmény történt az átlagosnál. Véleményem szerint sokkal fontosabb az, hogy a lakók szubjektív biztonság érzete megváltozott az utóbbi időben. A bűncselekmények ugyanis átstruktúrálódtak, az az régebben a különböző vendéglátóegységek, illetve kisebb nagyobb boltok ellen elkövetett betörések és lopások történtek, addigra ma inkább a lakóházakat és a magántulajdont veszik célba a bűnözők. Ott  kevesebb a biztonsági rendszer és könnyebb a bejutás is — fűzte hozzá Jászberény rendőrkapitánya.
(SZOLJON)