Az alábbi, a Magyar Nemzet mai számában megjelent cikkből kiderül, hogy Európában – finoman szólva – sokkal-sokkal durvábban bánnak a börtönökben a bűnözőkkel, mint nálunk.

Például az EU-tag Csehországban úgy kasztráltak ötven szexuális bűnelkövetőt, hogy nem is tájékoztatták őket bármiféle választási lehetőségről. Történt volna ugyanez Magyarországon, különösen cigányokkal, egészen Jew York-ig hallatszott volna a fajvédő visítás...

Csak a szokásosat kérdezzük: ezeknek az államoknak szabad? Miért kell nekünk intimszobát, internetet biztosítani (lásd EZT) a bűnözőknek (már akit egyáltalán lecsukunk: ha cigányról van szó, akkor nagy valószínűséggel szabadlábon hagyja a jogszolgáltatás) – miközben a csehek kasztrálják (a cigányasszonyokat meg sterilizálják, lásd EZT), a finnek nem engedik ki WC-re, a svájciak könyörtelenül magánzárkába zárják őket (plusz, cigánytémás példa ITT) – és akkor még a volt szovjet, ill. jugó utódállamok gyakorlatáról nem is beszéltünk? Miért nem keményíthetünk be a bűnözőinkkel (még egyszer: túlnyomó többségében cigányokkal), miért nem vehetjük át más országok gyakorlatát (ebben sem)?

Az eredeti cikk (saját szkennelés, mivel hivatalosan még nem létezik online; ez azt is jelenti, hogy – ahogy mindig – először nálunk olvasható):

Európai börtönöket vizsgáltak
A szegedi Csillagot is bírálta a strasbourgi székhelyű ET kínzás elleni bizottsága

Az egykori Szovjetunió utódállamaiban a legrosszabbak a börtönkörülmények, de a nyugat-európai országokban is van példa embertelen bánásmódra. A szegedi Csillag börtönben túl gyakran használják a bilincset és a szíjat - állapította meg az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága.  

 Lesújtó megállapításokkal zárult az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottságának az európai börtönökben végzett, hazánkat is érintő vizsgálata — jelentette a távirati iroda. A strasbourgi székhelyű szervezet elnöke, Mauro Palma úgy vélte, a börtönökben tapasztalható rossz bánásmód (2007-ben több mint 1,8 millió embert tartottak fogva) aláássa a büntetésvégrehajtási rendszert Európában. A bizottság szerint az ET 47 tagállamának csaknem mindegyike lehetővé teszi a bizottság ellenőreinek, hogy tájékozódjon a börtönökben, rendőrségi fogdákban és pszichiátriai intézetekben.

A legrosszabb börtönkörülményeket az egykori Szovjetunió utódállamaiban találták. Például az oroszországi Csecsenföldön a foglyokat elektrosokknak vetik alá, fojtogatják, égési sebeket okoznak nekik, olykor egyszerűen „eltüntetik" őket. Moldovában rúddal vertek egy gyanúsítottat.

Boszniában a baseballütők és fémrudak a kihallgatóhelyiségek szokásos felszerelési tárgyai közé tartoznak, Macedóniában pedig mindennapos, hogy az elítélteket az ágyhoz láncolják. A Cseh Köztársaságban úgy kasztráltak ötven szexuális bűnelkövetőt, hogy nem is tájékoztatták őket bármiféle választási lehetőségről. Svájcban előfordult, hogy a rabot nyomorúságos, szűk cellába zárták, Finnországban megtagadták az éjszakai vécéhasználatot az elítéltektől.

A bizottság jelentésében kitért Magyarországra is. Megállapította, hogy a szegedi börtönben túlzott mértékben használnak bilincset és szíjat. Nemrégiben Szabó Máté ombudsman is vizsgálódott a Szegedi Fegyház és Börtönben. Úgy találta, hogy a Csillagban kiemelkedő szakmai színvonalú munka folyik, de több milliárd forintos beruházásra lenne szükség. Mint megírtuk, javasolta, hogy újítsák fel a börtön irodáit, és válasszák le fallal a zárkákban található WC-ket, mert jelenlegi állapotukban sértik az emberi méltósághoz való jogot. Az elítéltek foglalkoztatottságát kifejezetten jónak, a létszámukat, a zárkák zsúfoltságát pedig — a többi intézethez képest — elfogadhatónak találta.