Kommentárunk legalul.
Hivatalos származási okirat – Ismét bevezetik a vízumkényszert?
A vízumkényszer eltörlése óta több ezer magyarországi cigány utazott Kanadába, hogy munkát vállaljon (no persze - a szerk.) vagy menekültstátuszt kérjen (ez a lényeg, a munka kamu, hiszen az Magyarországon is van, menekültként pedig jó darabig élősködhetnek - a szerk.) az ottani hatóságoktól. A kivándorlást kinti kapcsolatok, családtagok is segítik, de egy jól szervezett hálózat is több százezer forintért szervezi az utakat, ezért a Nemzetbiztonsági Hivatal is nyomozást folytat – tudta meg a RomNet. Bár hivatalos források egyelőre nem közölték, egyes információk szerint Kanada komolyan fontolgatja, hogy január elsejétől újra vízumkényszert vezetnek be a magyar állampolgárokkal szemben.

Mohácsi Viktória, volt európai parlamenti képviselő néhány napja egy nyilvános rendezvényen azt mondta, a tavaly március elsejétől megszűnt kanadai vízumkényszer, és az azzal majd egy időben kezdődött romák elleni fegyveres és gyújtogatásos támadások óta közel 20 ezer cigány hagyta el az országot, és utazott főként a tengeren túlra (Ha így van, bár kint maradnának - a szerk.).

A magyar külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője augusztus végén egy fórumon felhívta a figyelmet arra, hogy sem Kanada, sem az európai országok nem adnak menekültstátust a Magyarországról kivándorolni készülőknek, ezért a külügyminisztérium nem tanácsolja a romáknak, hogy elinduljanak. Berta Krisztina akkori tájékoztatása szerint tavaly márciustól, amióta Magyarország ismét vízummentes Kanadával szemben, 1300 menedékkérelmet adtak be az ottani hatóságokhoz feltehetően roma származású magyar állampolgárok, de a hatóságok egyetlen esetben sem adtak helyt a kérelemnek. Addig, amíg tavaly 288 kérelmet adtak be, az idén augusztusig 1080 eset került a kanadai hatóságok elé. Ez a szám azóta jelentősen megnőtt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az utazások mögött érezhető, kitapasztalható a mesterséges gerjesztés, és utazási irodák, személyek állnak.

A Borsod és Szabolcs megyében élő cigányok közül eddig legalább kétezren, míg az ország más részeiből legalább ötezren utaztak csak ebben az évben Kanadába. A nyáron több száz, főleg fővárosi cigány kereste meg az Országos Cigány Önkormányzatot, hogy segítse kiutazásukat a „népcsoportot ért támadások és a diszkrimináció” miatt. Az elszegényedett, adósságcsapdába került emberek hiszékenységét, kényszerhelyzetét kihasználva többen fillérekért felvásárolják a családok ingóságait, házaikat, majd amazok az így összeszedett néhány százezer forinttal a zsebükben útnak indulnak.

A külügyi tárca konzuli főosztályának vezetője már korábban felhívta a figyelmet, hogy a kivándorlást megkísérlő családok nincsenek tisztában a lehetőségekkel, nem ismerik a helyzetet, egy bizonytalan jövő miatt felégetnek maguk mögött mindent, elkótyavetyélik a vagyonukat, majd pár nap vagy hónap múlva kénytelenek visszatérni Magyarországra. Az európai országok repterein olyan új tiszteket neveztek ki, akik az általuk gyanúsnak vélt családokat nem engedik fel a kanadai gépre, így az elmúlt hónapokban, hetekben több roma család is csak konzuli segítséggel tudott hazajönni. A kiutazásokat kisebbségi önkormányzati vezetők, vállalkozók is szervezik, ezért a Nemzetbiztonsági Hivatal is nyomozást folytat a romák kivándorlása miatt.

Októberben legalább 300, novemberben pedig 500 főként roma származású ember vásárolt repülőjegyet, hogy különféle útvonalakon Kanadába juthasson, és ez a szám decemberre, család és rokonlátogatás címén tovább emelkedhet. Ahhoz, hogy a kiérkezők menedékjogot kapjanak, először is azt kell bizonyítaniuk, hogy valóban romák (Mert ugye csakis a jóságos retkek lehetnek üldözöttek, a fehérek nem - a szerk.), majd azt, hogy üldözik őket Magyarországon. Mindenesetre több család „hivatalos származási okiratot” kért a cigány önkormányzatoktól, és maguknál tartják, ha a repülőtéren igazoltatják őket.

Kanada Magyarországot is felkérte október elején, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására, miután – a sajtó fogalmazása szerint – „Magyarország felől menedékkérők váratlan hulláma öntötte el a kanadai repülőtereket”. A RomNet úgy értesült, a kanadai hatóságok azon gondolkodnak, hogy újra vízumkényszert vezetnek be a magyar állampolgárokkal szemben.
(MNO)
Kuruc.info: nézzük a legfontosabbat: “Ahhoz, hogy a kiérkezők menedékjogot kapjanak, először is azt kell bizonyítaniuk, hogy valóban romák, majd azt, hogy üldözik őket Magyarországon.” Azaz: cigányaink akarattal rossz hírét keltik Magyarországnak; azt hazudják, hogy itt "szegíneket" üldözik, mi mekkora nácifasiszták vagyunk stb.

Arról nem is beszélve, hogy – természetesen – nem fognak boldogulni ott (sem). Emiatt sajnos vissza fognak jönni. Viszont az összes ingó és ingatlan vagyonukon már túladtak, tehát csakis a híd alá mehetnek, vagy olyan házakba, ahonnét előbb – jó cigány szokás szerint – elüldözték a tulajdonosokat. Ez mind csak további konfliktusokat szül. Előbb-utóbb újabb telepfelszámolás kell, újra házat kell nekik adni – természetesen ingyen, miközben fehérek ilyet nem kaphatnak.

Ezért lenne szükséges egy olyan törvény, amelyik elveszi az állampolgárságát mindazoknak, akik bármely külföldi országban Magyarországról hamis tényállításokat tettek, és megtiltja a hazatelepülésüket. Ezek az emberek ugyanis megrágalmazták az országot, amikor politikai jogaik csorbításáról valótlan nyilatkozatot tettek, amikor menekültstátuszért folyamodtak. Ezen felül megsértették az ország jó hírnévhez fűződő jogát. Az ilyen személyek nem érdemelnek jutalmat. És senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy azok fognak majd hazajönni, akiknek a viselkedése Kanadában is tolerálhatatlannak fog minősülni. Ezek számára világossá kell tenni, hogy van a világon vagy 200 ország, de abból az egy Magyarországra be nem tehetik a lábukat soha többé. Ha valaki Coriolanus akar lenni, legyen. De aztán ne jöjjön haza sírni meg segélyt kérni. Választott. A nagyvilágot választotta. Sok szerencsét!