Számtalanszor foglalkoztunk már a pátkai polgárőrök koncepciós perével, illetve a településen dúló cigányterrorral. Ez utóbbival kapcsolatban kifejezetten ajánljuk az alább is látható (eredetileg ITT leközölt), kitűnő Éjjeli Menedék-adás negyedik percétől (3.50) kezdődő részét.
 

A pátkai polgárőröket most hazaengedték, mivel kiderült, hogy, ha egyáltalán ők is követték el a támadást, akkor sem okozhattak volna sérülést vagy tüzet, mivel a palackok gyakorlatilag törhetetlenek. Az alább olvasható cikkben, ezen felül, védőjük nyilatkozata érdemli a legnagyobb figyelmet: “Nem áll olyan biztos lábon a vád sem. (Gyk. koncepciós per az egész, vö. a cigányok közismert hazudozása – lásd pl. “lehet, hogy ott se vótam” és hasonlók [példák ITT, legalul] – a szerk.) Meg kell mondjam, nem kedvez a pernek a politikai légkör sem, s bár ez csak feltételezés, de olyan légkör alakult ki, hogy a bíróság nem tette meg előbb ezt a lépést. (Nocsak: csak azt mondja, hogy kézivezérli a cigányfajvédő kormány a bíróságokat, hogy akár egy elcsattant pofonért is letöltendőket osztogassanak a magyaroknak – lásd a felháborító barcsi ítéletet) Abban bízom, emberölés kísérlete helyett robbanóanyaggal való visszaélésre minősül át a vád. (Hogy ez mit jelent? A benzin / gázolajkanna-témát? Még nem tudni  – a szerk.)

Fordulat a pátkai polgárőrök perében

Pátka - Lapunkban végigkísértük a pátkai polgárőrök elleni per közel másfél évét. A legutóbbi tárgyaláson fordulat történt: eddig elutasította a bíróság a vádlottak szabadlábon védekezését - most helyt adtak kérelmüknek.

2008 júniusának eleje. Ismeretlen tettesek Molotov-koktélokat dobnak három, pátkai romák által lakott házra. Senki sem sérül meg, a három épület egyikén kisebb károk keletkeznek. A rendőrség látóterébe rövidesen három gyanúsított kerül: három helyi polgárőr. A később már vádlottakat közel fél évig előzetes letartóztatásban tartják. Mikor a hosszabbítás is lejár, hazamehetnek, de közben folyik a bírósági szakasz: másodfokon meghosszabbítják az előzetest. Amelynek időtartamát aztán a következő hónapokban folyamatosan toldja a bírósági tanács döntése - a vádlottak ügyvédjeinek folyamatos protestálása mellett - egészen a múlt hét péntekéig. Ekkor viszont örömujjongásban és tapsban tör ki a tárgyalássorozatot a helyszínen mindvégig figyelemmel kísérő, a népes rokoni- és baráti körből álló hallgatóság. A védők ismételt indítványára ugyanis a háromtagú, Édl Gabriella vezette tanács úgy határoz: enyhébb kényszerítő indézkedést, házi őrizetet rendel el a vádlottaknak, az ügyész nem vet ellent. A három polgárőr pedig már egy óra múlva otthon van, Pátkán.

A polgárőrökröl lekerült a bilincs

Olyan, mintha kiesett volna az életükből ez a másfél év, mutatnak rá az elsőrendű vádlott fiatal feleségének, Emíliának a szavai. Most már megkönnyebbült sóhajjal említheti meg, hogy férje és a két másik polgárőr jól vannak, bár az első órákban nehezen találták a helyüket. Még mindig naponta 2-3 rokon, jó barát érkezik hozzájuk (ők legfeljebb a kertbe mehetnek ki, de ügyeiket intézni csak előzetes engedéllyel, kivételes esetben), gratulál, velük örül. A vádlottak mindhárman fiatal, büntetlen előéletű emberek, ketten családosak. A tavalyi karácsonyra a gyerekeknek vett ajándékok még mindig a szekrényben vannak. Az egész család érzi, milyen különleges jelentőségű lesz az idei ünnep.

A pernek azonban még nincs vége, bár már latolgatható, hogy a jövő év első két hónapjában megszülethet az ítélet. A legutóbbi tárgyaláson ismét megszólalt a korábban már meghallgatott tűzoltósági szakember, akinek véleménye sokat nyomott a latban. Egy másik szakértő véleményével egybehangzóan világossá vált, valójában nem szabályszerű, komoly égést nem okozó Molotov-koktélok repültek a házakra.

- A bíróság inoklása szerint nagyjából befejeződött a bizonyítási eljárás - érvel a másodrendű vádlott védője, Novozánszky Ilona kérdésünkre, miért csak most került sor a házi őrizet elrendelésére. - Nem áll olyan biztos lábon a vád sem. Meg kell mondjam, nem kedvez a pernek a politikai légkör sem, s bár ez csak feltételezés, de olyan légkör alakult ki, hogy a bíróság nem tette meg előbb ezt a lépést. Abban bízom, emberölés kísérlete helyett robbanóanyaggal való visszaélésre minősül át a vád.

A per január 29-én néhány tanú meghallgatásával, s már a védőbeszédekkel folytatódik a Fejér Megyei Bíróságon.

(FMH)