A Kemma is lehozta az általunk az éjjel ITT újraközölt, a gyilkosok származását hivatalosan a elismerő cikket, valamivel bővebb tartalommal. Ebből is egyértelműen kiderül (“Danó Ibolya, az Oroszlányi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének információi szerint romák a gyilkosság gyanúsítottjai”), hogy (természetesen) cigányok gyilkoltak.

Ugyanúgy “elhatárolódik” a cigó önkormányzat, mint az éjjel már idézett cikkben. “Természetesen” ez megint csak “késő bánat” és emiatt meglehetősen hiteltelen. Tetszettek volna “odahatni” már a kezdetektől (a kiccsálád megérkezésétől) fogva, hogy a bűnözők ne bűnözzenek, például a cigánytörvény alapján befenyíteni őket. Magukra valószínűleg jobban hallgattak volna, mint a (szerintük alsóbbrendű) párásztokra. Miért nem tették? Miért csak utólag határolódnak el? Tán csak nem azért, mert az állítása (hogy ti. minden más, helyi cigány dolgos és rendezett) nem felel meg a valóságnak – amit EZ az olvasói levél is megerősít? Ki tudja...

Brutális rablógyilkosság: a fiúk öltek, a lányok raboltak

Oroszlány | Elkapták a hét végi gyilkosság feltételezett tetteseit, akik a gyanú szerint nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel öltek. A feltételezett tettesek legfiatalabbja egy 13 éves lány, de a legidősebb is csupán egy 19 éves fiú.

A Nyíres dűlőben történt brutális gyilkosságról dr. Gorgosilits Fábián megyei rendőrfőkapitány, dr. Reinhoffer Csaba bűnügyi igazgató, Kodaj László, a megyei bűnügyi osztály vezetője, és dr. Vaczula József, a vizsgálati alosztály vezetője tartott sajtótájékoztatót kedden.

Droll gyorsan nyomot fogott

Az áldozatra saját kertjében találtak rá a szomszédok, és azonnal értesítették a rendőrséget. Az orvos dulakodásból származó sérüléseket is felfedezett, amiből a  nyomozók már tudták, hogy emberölés történt. A házban több nyom is segítette munkájukat: a feldúlt szobák bizonyították, hogy valamit nagyon kerestek az elkövetők, ráadásul a földön idegenektől származó lábnyomok is voltak.

A feltételezett tettesekhez Droll, az esztergomi kapitányság nyomkövető kutyája vezette el a rendőröket vasárnap. Az eb, miután szagot fogott, a 77 éves áldozat házától egy körülbelül nyolcszáz méterre lévő másik otthonhoz vezette a nyomozókat, ahol kimosott, de vérrel szennyezett ruhákat, cipőket találtak. A família tagjai közül a 19 és 18 éves fiútestvérek akkor léptek elő első számú gyanúsítottá, amikor kiderült: nem töltötték otthon a szombat éjszakát.


Urbán János a kutyájával, Drollal

Az egyik tettes csak a lopást ismerte el

K. H. csak azt ismerte el, hogy Vili bácsit holtan látták, és loptak a házából, de a 19 éves K. J. ennél bőbeszédűbb volt. Elmondta, velük volt két lány: a 13 éves V. V. és a 18 éves Zs. A. is. A gyermekkorú lányt leszámítva mindhárman őrizetben vannak. A fiatalok úgy tudták, az áldozat pénzt tart otthon. Legalább százezer forintos zsákmányra számítottak. Végül négy tálca tojás és néhány kiló fagyasztott csirkehús mellett egy gázpalackot cipeltek haza.

A gyanú szerint már az utcán bántalmazták a férfit, majd a kert hátsó részébe, a farakásokhoz vonszolták, ott pedig tovább ütötték. Vili bácsi halálát fejsérülése okozta. A házba az egyik ablakot bedobva jutottak be.


A tettesek egy kővel dobták be a ház ablakát


A lányok végignézték a gyilkosságot

Arról már dr. Gorgosilits Fábián megyei rendőrfőkapitány számolt be, hogy a négy elkövető közül a két férfi vett részt a gyilkosságban, a lányok a bűncselekmény vagyon elleni részéből vették ki a részüket.

– A két lány a ház átkutatásában, a zsákmány elszállításában segédkezett, de jelen voltak az idős férfi bántalmazásakor is – írta le a főkapitány finoman a kegyetlen valót, miszerint a lányok végignézték a gyilkosságot, majd így folytatta: a nyomozás nem zárult le, a pontos részleteket még tisztázni kell.


Vili bácsi halála megrázta az embereket, ezt bizonyítja a média érdeklődése is
 
A tizenkét tagú családból hárman most is börtönben vannak

A beszámolók után az újságírók próbáltak megtudni minél többet az elkövetők családi és kriminalisztikai hátteréről. Volt, aki azt firtatta, hogy mekkora família tagja voltak a testvérek, mire dr. Gorgosilits Fábián  közölte: valóban egy 12 tagú családról van szó, de a nyomozás nem egy család, hanem a gyanúsítottak ellen folyik. A 12 tagú K. családból hárman jelenleg is börtönben vannak, egyikük fegyveres rablásért.

A gyilkossággal gyanúsítottak, ha bebizonyosodik bűnösségük, akár életük végéig börtönben maradhatnak. Az emberölés öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ám a büntetés tíztől húsz évig terjedhet, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet, ha az elkövetők nyereségvágyból öltek.

A legmegdöbbentőbb, hogy fiatalok a tettesek

Kikerülhetetlen kérdéssel fordultunk a rendőrfőkapitányhoz: a külterületeken élőket hogyan és ki védheti meg.

– A Nyíres dűlőben nap mint nap visszatérő ellenőrzésekre számíthatnak az ott lakók. Az oroszlányi kapitányság feladata ennek a biztosítása. Jobban figyeljen mindenki a saját környezetére, a szomszédaira, azok értékeire. Fontos az önmegvédő képesség – kanyarodott vissza a hét végi gyilkossághoz a főkapitány, aki azt is elmondta, hogy a külterületeken a közbiztonság fenntartása közös feladat a polgárőrökkel, településőrökkel.


A vérnyomok is segítették a rendőröket a tettesek megtalálásában

Arról is megkérdeztük dr. Gorgosilits Fábiánt, hogy rendőrként mi döbbenti meg jobban: az, hogy ilyen fiatal résztevője is volt a vérontásnak, vagy az, hogy lány volt.

– Majdnem mindegy, de engem az döbbent meg igazán, hogy ilyen fiatalok erre vetemedtek – mondta szűkszavúan.

Keretes: Egy roma család tartotta rettegésben a környéket

Danó Ibolya, az Oroszlányi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének információi szerint romák a gyilkosság gyanúsítottjai. Elmondta, a közelmúltban egy kutatást végzett, s onnan tudja, hogy közel kétszáz roma lakik azon a környéken.
– Döntő többségük beilleszkedett, nincsenek problémáik a szomszédokkal. Ugyanakkor nem egy esetben érkezett hozzám jelzés a K. családdal kapcsolatban. Tőlük az ott lakó romák is félnek, nem egy eset tanúi az önkormányzatunktól kértek segítséget, mert megfenyegették őket. Felháborító, hogy egy család ekkora rettegésben tud tartani százakat – tette hozzá Danó Ibolya, aki kiemelte:
– A romák is szerették, tisztelték az áldozatot. Az emléke és az ott lakók jövőbeni élete is indokolja, hogy újra béke és nyugalom legyen a Nyíres dűlőben. Részvétünk a családnak, és nyomatékosítani szeretném, az oroszlányi roma közösség elzárkózik a bűncselekménytől– mondta Danó Ibolya.
(KEMMA)