Új módszerrel próbálják meg visszaszorítani a fokozódó iskolai agressziót Átányban, ahol súlyos magatartászavarokkal küzd a diákok egy (a sötétebbik) része. Alább folytatódik a Heol cikke.



Két 13 éves fiú Hevesen rátámadt egy fiatalemberre. Mindketten az átányi önkormányzati általános iskola tanulói. A rablás előzménye volt, hogy a tettesek a hevesi támadás előtt felgyújtották egy diáktársuk haját, majd igazolatlanul távoztak az iskolából. Az elmúlt egy hónapban az átányi oktatási intézményben volt példa súlyos testi sértésre, de sor került több kisebb-nagyobb verekedésre is.
A fokozódó iskolai agresszió, az egyre súlyosabb magatartászavarok megfékezésére tavaly példaértékű önkormányzati rendeletet hozott az átányi testület. A komplex, átfogó intézkedéscsomag már élesben is működik: öt fegyelmi ügy született az iskolában.

– Bár összességében javult az intézmény fegyelmi helyzete, néhány súlyos eset még mindig előfordul - fogalmazott Kormos Ferenc, az iskola főigazgatója. Hozzátette: normális oktató-nevelő munka folyik az intézményben, csak éppen azért tűnnek másnak, mert vállalják, hogy beszélnek a magatartási problémákról.
A fegyelmi helyzet javulása nemcsak a szankciók kilátásba helyezésének köszönhető: érezhető a pszichológus foglalkozásainak hatása is. Többen szeretik ezeket a beszélgetéseket, s olykor a szülők is megjelennek.
– Novemberben kezdődött egy vizsgálat 30 problémás gyerekkel – mondta el Pósán György pszichológus. – Az eredménye alapján került hat gyermek pszichiátriai szakrendelésre, a többiekkel helyben foglalkozunk egy önismereti csoportban, illetve egyéni pszichoterápián. – Lassú a változás, hiszen mi hiába foglalkozunk a gyerekkel, ha ugyanabba a családi környezetbe tér haza. Mégis bízunk abban, hogy év végére tapasztalunk némi változást.
Frissítés: hogy honnan tudjuk (az elkövetés módja, a képen szereplők – amely természetesen csak a HEOL illusztrációja – stb. mellett), cigányok voltak? Átány az utóbbi időben igencsak hírhedtté vált deviánscigánysága miatt, amely az iskolában is kivillantja foga fehérjét – lásd EZT és az onnan induló hivatkozásokat.