Nem győztük kapkodni a fejünket, csak úgy süvítettek mellettünk a sörösüvegek - emlékezett vissza a minapi szolgálatra Kovács László, a nagykanizsai Keleti Városrész Polgárőr Egyesület elnöke. Csapatát nemrég támadás érte - nem ez volt az első ilyen esetük, s bizonyára az utolsó sem. Egy biztos: az attakok egyre agresszívabbak - erre panaszkodnak a polgárőrök, a közterület-felügyelők, s ezt látjuk tömegközlekedési eszközökön, közterületeken is. A frusztráció az oka mindennek, véli az agressziókutató.

A negatív tendencia miatt a 36 fős polgárőr-egyesület taglétszáma mára 22-re apadt - akik távoztak, nem akarták ingyen és bérmentve vásárra vinni a bőrüket. Merthogy egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve éjszakánként. Több az utcán randalírozó alak, akik újabban csapatba verődve rongálják mások vagyontárgyait, s kár lenne tagadni: néha bizony az útjukba tévedő testi épségét is veszélyeztetik.

- Sokkal durvábbak az állampolgárok, a szolgálat ideje alatt be-beszólnak, megkiabálnak minket, köpdösnek (Kuruc.info: ha valakinek bármi kétsége lett volna az elkövetők származásával kapcsolatban… gyk. a köpködés tipikusan cigány nemzeti sport; lásd EZT további, hasonló esetekért + azokra való hivatkozásokért), szóval, kezd mindenkinek tele lenni az agya - fogalmaz Kovács László. - A múlt héten is: négyen voltunk kint a területen, s az Attila utcában jött velünk szembe egy 8 fős társaság. Amikor meglátták a polgárőr-ruhát, bár nem szóltunk hozzájuk, felénk dobták a náluk lévő sörös üvegeket. Csak úgy süvítettek el a fejünk mellett, alig bírtunk félreugrani előlük.

-  Ilyen tapasztalatok után leginkább a családosok döntenek úgy: otthon maradnak a gyerekekkel, sem mint hogy szabadidejükben esetleg agyonveressék magukat - vette át a szót Horváth Ferenc elnökhelyettes. - Én most már 7 éve csinálom ezt és megértem őket. Volt, hogy engem is megfenyegettek, de szerencsére, eddig még mindig sikerült elsimítani a konfliktusokat.

Naponta érik atrocitások a nagykanizsai polgármesteri hivatal közterületfelügyelőit is. Főleg a nőket: Koller Klárát és Sinkovics-Németh Ilonát egy műszak alatt többször is elküldik melegebb éghajlatra - de tegyük hozzá, a talpraesett hölgyek általában meg tudják védeni magukat. Persze, néha az is előfordul, hogy nem.

- Határozottan több az alpári stílusban megnyilvánuló ember (Kuruc.info: mi az, hogy “több”? Pártunk és Kormányunk azt mondja, folyamatosan csökken a bűnözés, és Magyarország ma a legélhetőbb, legbiztonságosabb európai ország. Mégse lenne így?! [Plusz infó + linkek ITT]) - így Sinkovics-Németh Ilona. - Gyakran tesznek durva utalást női mivoltunkra, otromba szavakkal gyaláznak minket. Egészen addig, amíg meg nem tudják, kik is vagyunk voltaképpen  ugyanis gyakran kukásnak, parkolóőrnek, természetvédelmi őrnek néznek minket. Úgy látom egyébként, az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy a közterület-felügyelő is hivatalos személy, aki mint ilyen, fokozott jogi védelmet élvez. S azt sem tudják, milyen jogosítványaink vannak, pedig a rendőrhöz hasonlóan igazoltathatunk, feltartóztathatunk és bírságolhatunk.

- Hogy mi volt a legdurvább agresszió, ami a munkám kapcsán ért? - kérdezett vissza Koller Klára. - Három éve történt, azt azóta sem überelte senki. A nagypostánál helyszíni bírságot szabtunk ki egy autósra, aki kikérte magának a büntetést, s természetesen (?) reklamált. Jó, mondtam, akkor vegye elő a gépjármű papírjait és a személyes okmányokat. Visszaült a kocsiba, én pedig azt hittem, hogy az iratokat adja, de nem, helyette elhajtott, s közben átment a lábfejemen. Természetesen eljárás indult az ügyben, amely azóta is tart.

Az Eötvös téren található Monostori borozóban találkoztunk egy férfivel, akit nemrég a nyílt utcán haraptak arcon.

- Látásból ismertem az elkövetőt, de csak ennyi  - magyarázta az úr, akire a borozó tulajdonosa, Horváth Antal hívta fel figyelmünket. - Szembe jött velem, egy szót sem szóltam hozzá, mégis, minden előzmény nélkül pofon vágott, majd megharapott. Na, mennem kell - zárta gyorsan rövidre a beszélgetést, mikor látta, hogy egy szempillantás alatt az érdeklődés középpontjába került.

- Nem tudom, megfigyelted-e, de este 8 óra után kihaltak az utcák - jelezte a tulaj.- Ennek nemcsak a pénz az oka, hanem az is, hogy az emberek ma már félnek kilépni az ajtón sötétedés után. Az az igazság (s ezt komolyan mondom), hogy egy csomó sárga cédulás van szabadon, és rengeteg az olyan bűnöző is, akinek már rég börtönben kellene csücsülnie, de nem jut neki hely... (Kuruc.info: no comment! Bárkinek bármi ellenvetése a börtönférőhelyek drasztikus, akár nagyságrendnyi emelése, a kényszermunkatáborok, a Tent City-k, a szigorúan önellátó [azt eszed, amit megtermelsz] börtönök ellen? Ha mindez a demokrácia fellegvárában, az USA-ban napi gyakorlat – nálunk miért ne lehetne az?)

Dr. Nagy József agressziókutató egyetért abban: napjainkban sokkal több a feszültség a társadalom egyes tagjai, rétegei között, mint korábban. Ennek két oka van. Az egyik: a napi frusztráció erősödött. A másik, hogy éppen a frusztráltság miatt sokkal érzékenyebben fogadjuk a mások irányából érkező agressziót.

- Ez eredményezi azt, hogy sokkal agresszívebbnek látjuk a világot. Ami azonban csak részben igaz, mert azt már nem vesszük észre, hogy mi, magunk is változtunk  - vélekedett a szakember. - Azt gondolom, a frusztráció csökkenésével, a létbizonytalanság mérséklődésével magától helyreáll majd a rend. (Kuruc.info: idióta! A cigányok ugyanúgy bűnöznek a stabil, gazdag államokban is – lásd pl. Finnország, USA, Kanada stb. Nem véletlen, hogy a finnek olyan szinten gyűlölik a cigányt, hogy (hallgatólagos beleegyezéssel) kiadták rájuk a vadászengedélyt; Amerikában filmes stáblistákban a “bűnöző” vagy “gazfickó” helyett sok esetben egyszerűen csak a “cigány” szó szerepel; Kanada meg, a bár évi 400 000 új munkavállalót kénytelen importálni, még pártucat [öt nagyságrendnyi a különbség!] cseh/magyar illetőségű cigány miatt is bevezette / a magyarországi választások után be fogja újra vezetni a vízumkényszert. És ez csak három a sok, nálunk fejlettebb, gazdagabb országból, ahol a cigók éppen ugyanolyan gondokat okoznak, mint nálunk. Az más kérdés, hogy ezeket “odaát” tudják kezelni – például a derék amerikaiak és finnek azonnyomban, az elkövetés helyén helyben agyonlövik a bizonyítottan bűnöző cigányokat. További infó és források ITT)
Zalai Hírlap