Közismert tény, hogy a cigányputrik környékén nagyon sok a kóbor kutya. Rossznyelvek szerint azért, mert kifejezetten szeretik megenni az emberi ürüléket, és azzal a ház mellé, az utcára sz@ró orkok bőséggel el is látják őket.

Ilyen kutyák a főszereplői az alábbi cikknek is. Talán mondanunk sem kell, hogy nem akar / mer csinálni egyik hatóság sem semmit. Persze, ha fehér lenne a „gazda”, akkor már rég sintérkézben lennének a cikk szerint is valószínűleg nem beoltott ebek. De, ugyebár, cigóéknak mindent szabad, még olyan állatokat is tartani, amelyek nemcsak hogy nincsenek beoltva, de még sorra meg is támadják az arra járókat, biciklizőket.

A semmiből ugrottak elő és megtámadták a két nőt

HARAPÁS | Többen panaszkodtak arra Szolnokon, a Törteli, Sashalmi, Kőrösi út környékén, hogy olykor kutyák félemlítik meg az utcán lévő járókelőket. Ráadásul szerintük részben olyanok, amelyeknek van gazdájuk.

— Minap biciklivel tekertem Szolnokon, a Sashalmi út környékén és láttam, hogy kinn kóborol az utcán pár kutya — kezd bele még ma is ijedten egy hölgy. — Mivel kicsik voltak, így nem gondoltam, hogy veszélyt jelenthetnek rám, ezért tovább tekertem, mivel arra felé volt dolgom. Ám ahogy az ebek közelébe értem, hirtelen, a semmiből odaugrottak hozzám és az egyik belekapott a lábamba.

Többen ültek kint egy autóba és csak annyit mondtak mosolyogva, hogy nem az ő kutyájuk. Az eset után természetesen elmentem a sebészetre, ugyanis azok a kutyák talán még be sincsenek oltva. Az orvos bekötözte a sebem és tetanuszt is adott a biztonság kedvéért. Nagy felháborodásomban másnap elmentem a rendőrségre bejelentést tenni az ügyben, de onnan továbbküldtek a polgármesteri hivatalba azzal az indokkal, hogy ez nem az ő hatáskörük. A hivatalba pedig annyit mondtak, hogy teltházzal működnek a menhelyek, így nem tudják ezeket az ebeket odavitetni — panaszolta a hölgy.
 
De nem ez az első eset, hogy kutyák áldozatául esnek emberek azon a környéken. Egy hónapja egy hölgy jelezte szerkesztőségünknek, hogy biciklizés közben őt is megharapta egy kutya. Szerencsére ő is könnyebb sérülésekkel megúszta a történteket. A baj az, hogy ezen kutyák többsége a környékbeliek szerint nem kóborkutya. Szinte mindegyiknek van gazdája.

— A szolnoki Kőrösi úton alig van nap, hogy ne látnék felbőszült kutyákat — kezdett bele felháborodva egy középkorú úr. — Többségük nem is kóbor, van gazdájuk, de ők nem figyelnek rájuk. Az ebek pedig falkába verődve riogatják a környéken kerékpározókat. Ez minden csak nem normális, főleg egy ilyen forgalmas utcában. A minap erre kerékpároztam és egy kamion, valamint egy személygépkocsi haladt előttem. Egy elcsatangolt kiskutya próbált meg az út szélén lévő pocsolyából inni, amikor meglátta a közelgő nagy monstrumot. Hirtelen nem tudta merre menjen, a kamion is isteneset fékezett, hát még az utána jövő autó, hogy elkerülje a balestet.

Szerencsére mindenki megúszta a dolgot, de jobban kéne erre figyelni, nem kellene megvárni, amíg egy súlyos baleset okozójává lép elő egy-egy kóbor jószág — szögezte le a férfi.

A sérülés mértékétől is függ


— Ha kutyaharapás következtében a sértett személy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenved, akkor az bűncselekménynek számít — mutatott rá Dénes Gábor. — Tehát be lehet jelenteni a rendőrségen az ügyet. Amennyiben kevesebb, mint nyolc nap alatt gyógyuló sérüléseket szerez az illető, abban az esetben az általános igazságügyi osztályon lehet jelezni a problémát. Ekkor maximum harmincezer forint bírság szabható ki.

Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke elmondta, hogy ezt a problémát mindenképp a jegyzőnek kell bejelenteni. Ugyanis olyan kutyát, amelynek csakugyan van gazdája nem kobozhat el a hatóság csak azért, mert az helytelenül tartja az ebet. Viszont mivel közterületen nem lehet állatot tartani, mert veszélyezteti az embereket, így a jegyzőnek bejelentést kell tenni, aki első körben felszólítja a rosszul tartott állatok gazdáját.

Ha ez nem vezet eredményre, akkor meg is büntetheti őket. Az eb a gazdájától kizárólag állatkínzás esetén vehető el.

Dénes Gábor, a szolnoki polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának főmunkatársa lapunknak elmondta, hogy fel kell jelenteni azt, aki szabálytalanul tartja a kutyáját. Azonban jó tudni, hogy a feljelentéshez minimum két tanú szükséges.
(SZON)