Nyíltan cigányellenes óriásplakátokkal indította útjára választási kampányát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az óriásplakátok, amelyeken egy elhízott, tetovált cigány fényképe alatt a "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" felirat található, kedden délután jelentek meg az egész Felvidéken.


A Sme című liberális pozsonyi napilap szerdai kommentárjában élesen bírálja az SNS-t, azt állítja, hogy az óriásplakátok rasszista színezetűek, s a pártot fel kellene oszlatni és be kellene tiltani (mi nem bánnánk - a szerk.).
Ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy büntetőeljárás induljon mindazok ellen, akik ezt a kampányt megszervezték, mert az "kimeríti az etnikai gyűlöletkeltés bűntettét".
"Mi csak arra mutattunk rá, ami statisztikailag bizonyítható. Abból indultunk ki, hogy a legtöbb ember, aki nem akar dolgozni, és akikre mi ráfizetünk, az a cigányok közül kerül ki" – nyilatkozott a lapnak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Visszautasította, hogy a plakátok rasszisták és "romaellenesek" lennének.
(MTI nyomán)
Friss: Országszerte átragasztja Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának kedden megjelent cigányellenes választási óriásplakátjait az a hirdetési társaság, amelytől Slota pártja a felületet bérli. Az euroAWK hirdetési cég az átragasztással is jelzi, hogy elhatárolódik a "romák elleni uszításra is alkalmas plakátoktól".
A párt a hirdetési cég lépésére sajtótitkárán keresztül egyelőre csak annyit válaszolt: az igazságot nem lehet átragasztani.
A Malina Hedvig ügyében és a nyelvtörvény ellen is rendszeresen fellépő Ondrej Dostál tót polgárjogi aktivista a főügyészségen máris feljelentést tett a Slota-párt ellen. Annak vizsgálatát követeli, hogy a plakát nem minősül-e etnikai gyalázkodásnak, gyűlöletkeltésnek és erőszakra való felbujtásnak. Ugyancsak vizsgálatot vár a szlovák reklámtanácstól és a kereskedelmi felügyelőségtől is.
Dostál egyébként a parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt alelnöke, és helyet kapott a "szlovák-magyar együttműködést" hangoztató, Bugár Béla vezette Híd párt választási listáján.
Egy másik ismert tót polgárjogi aktivista, Alojz Hlina vállalkozó szerdán Pozsonyban az egyik plakáton Slota képével fedte le a cigány arcát, és arra biztatta a kampányfogást elmarasztalókat, hogy az egész országban tegyenek így.
(FH nyomán)