Több anyagunkban (pl. ITT) is foglalkoztunk azzal, hogy – értelmetlenül – tízmilliókat pocsékoltak (természetesen adófizetői pénzből) a zákányi putrisok konszolidált házakba való költöztetésére.

Talán mondanunk sem kell: bejött a papírforma, orkjaink még csak véletlenül sem vették a fáradságot, hogy bizonyítani próbáljanak. Ami, bizonyos fokig, érthető is: bátran a képünkbe röhöghetnek és  élősködhetnek, jól tudják, hogy nem fogunk velük mit csinálni – legalábbis nagyon úgy néz ki, hogy Orbánék nem fognak a tótokhoz (hadsereg bevetése ellenük, kőkemény segílyke-megnyírbálás, tűzparancs stb.), a finnekhez (rajtakapott bűnözőcigányok helyszínen történő kivégzése passzív rendőri segédlettel és „csak baleset / önvédelem volt”-típusú halálesetként való lejelentéssel, majd az ügy „elsikálásával”), az olaszokhoz (minden cigány fegyveresekkel őrzött, se ki, se be táborokba, vagy éppen ki az országból) vagy a németekhez (szibériai bérrabtartás) hasonló lépéseket tenni. Márpedig amíg nem keményítünk be, addig orkjaink folytatják majd bűnözésüket, élősködésüket.
 
Pár héttel új házaikba való beköltözésük után már meg is kezdődtek a problémák: nem hajlandók rezsit fizetni. Ugye, hogy megmondtuk, hogy kutyából nem lesz szalonna, putriscigányból pedig normális ember? Ráadásul ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa – lévén a hír ATV-beli, amely nem garantáltan fog lehozni kis kedvenceikre nézve dehonesztáló(bb) híreket.

Hát igen, „megérte” elkölteni azt a sok tízmilliót ezekre az ember alatti lényekre. Ahelyett, hogy például kilakoltatással fenyegetett bedőlő devizahiteleseket mentenének ki, akik az ország számára nagyságrendekkel hasznosabbak (adófizetők, nem élősködők, normális gyerekeket nevelnek és nem jövendő bűnözőket/segílyeseket).

Arról nem is szólva, hogy -  erre anno nem térünk ki – ekörül a telepfelszámolási ügy körül is vastagon érződik a lenyúlás bűze. Amely, ha cigányputrikról van szó, valahogy mindig kikerülhetetlen – lásd pl. EZT. Itt is elég komoly összegek repkednek. Például az előző cikkből egy idézet: „A szociális földprogramon csaknem egymillió forintot nyertek, így a családokat [ötöt] egyebek mellett vetőmaggal láthatják el, hogy művelhessék kertjüket.” Számoljunk csak egy kicsit: egymillió per öt az családonként kb. kétszázezer. Tessék mondani! Egy kiskert vetőmagjai + mondjuk egy-egy kapa, gereblye, néhány méter slag tényleg ennyibe kerül (a kérdés költői), vagy itt is egy gigantikus lenyúlással állunk szemben, akárcsak mindenhol, ahol cigányprogramok vannak? Arról nem is beszélve, hogy az eredeti putrijaik körül is volt kert, mégsem művelték, gondozták.

Vezetőik is megérik a pénzüket. Idézzük: "A telepfelszámolási programban a zákányi roma családoknak munkahelyet is ígértek, de csak fél évre. Ez a program vezetője szerint is kevés, úgyhogy most újabb pályázati lehetőségek után kutatnak." Tessék mondani! Fél évvel ezelőtt nem tudta a "program vezetője", hogy utána gáz lesz? És csak most kezd "kutatni" pályázati lehetőségek után. Nem merül fel az ügyben az ő felelőssége is? (A kérdés szintén költői, tekintve, hogy nálunk az ork támadhatatlan, beperelhetetlen, akinek csak jogai vannak. Ilyenkor – is – sajnálja az ember, hogy nem Olaszországnak vagy Finnországnak hívnak bennünket, mert ott az orkok ilyen pofátlanságot nem követhetnének el komoly [a finneknél jó esetben egyenesen azonnali lemészárlást jelentő] retorzió nélkül...)

Az eredeti cikk:
Putriból adósságba - komoly bajban a megsegített zákányiak
Nem sikerült hosszú távon állást találni.

Bajban vannak a romatelep-felszámolási program kedvezményezettjei Zákányban. A Somogy megyei település ötvenmillió forint állami pénzt nyert tavaly, ebből öt család költözhetett a nyomorból emberhez méltó, egészséges körülmények közé. Munkahelyet viszont legfeljebb csak fél évre tudtak biztosítani nekik, így egyre többen eladósodnak.

Orsós Imre és felesége néhány hete költözhetett be a zákányi családi házba a falu széli putriból. Már bánják, hogy belevágtak, mert képtelenek fizetni a rezsit. Új otthonuknál ugyanis minden pénzbe kerül. Korábban kútból húzták a vizet, nem volt szemétdíj, és kéményseprésért sem kellett fizetniük. Tudták, hogy az új háznál többe kerül majd az élet, de az asszony akkor még dolgozott. Februárig biztosítottak neki munkahelyet, azóta viszont nincs semmilyen jövedelme. Férje nyugdíjas, a család szociális segélyre nem jogosult. Mostanra eljutottak odáig, hogy kenyérre is kölcsönkérnek.

A telepfelszámolási programban a zákányi roma családoknak munkahelyet is ígértek, de csak fél évre. Ez a program vezetője szerint is kevés, úgyhogy most újabb pályázati lehetőségek után kutatnak.

A megyei cigány kisebbségi önkormányzat segítségével sikerült azt elérnünk, hogy július elsejétől találtunk forrást, amiből esetleg segíthetünk ezeknek az embereknek. Rengeteg helyre pályáztunk korábban is, de nem nyertünk. Most három pályázatunk van bent különböző foglalkoztatási programokra, talán most sikerül. Reménykedünk - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Novográdecz Antalné projektvezető.

Közben a zákányi telepfelszámolási program kedvezményezettjei közül a napokban mindenkinek megszűnik a munkahelye. Ez azt jelenti, hogy az összes család bajba kerülhet, ha a remélt pályázati pénzek elmaradnak, és nem indulnak újabb foglalkoztatási programok.

ATV