Az újdonsült miniszteri biztos az év végére komplex, a cigányság beilleszkedését segítő programot szeretne letenni a kormány asztalára - szól a tájékozatlanok számára reménykeltő hír. Arra, hogy mennyire tudnak és akarnak beilleszkedni a cigányok, most nem térünk ki, Farkas Flóriánról viszont tudni kell: korábban Horn Gyuláék kedvence volt, a rendszerváltás előtt háromszor is ült börtönben, a 90-es évek után a cigány felzárkóztatásra szánt pénzek elsikkasztása miatt eljárás indult ellene - ám rejtélyes módon elnöki kegyelmet kapott, az ügyet pedig titkosították 30 évre... Orbán Viktor szerint új országra ébredtünk. Nem úgy tűnik.


Farkas Flórián miniszteri biztosként felügyeli július 1-től a roma támogatásokat, jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő pénteken. Nagy Anna tájékoztatása szerint a miniszteri biztos a cigányok társadalmi integrációjának elősegítése érdekében az integrációs programok végrehajtását irányítja majd.
A Lungo Drom elnökének feladatai közé tartozik többek között annak felülvizsgálata, hogy 2002-10 között milyen integrációs programokra milyen forrásokat fordítottak, ezeket hogyan használták fel, a programok mennyire voltak eredményesek és szabályosak, átláthatók és hatékonyak. A pofátlanság netovábbja ez, hisz a Horn-kormány idején százmilliókkal stafírozta ki a Farkas Flórián vezette szervezeteket a szoci kormány, aminek jó részét az MSZP kampányára fordították felzárkóztatás helyett - most meg ő mutogat másra...
A miniszteri biztos részt vesz azon programok bírálatában, értékelésében, monitorozásában, amelyek a cigányokat érintik. Javaslatot dolgoz ki a 2011-2014 közötti időszakra, hogy milyen cigányspecifikus programokat kell megvalósítani (nekünk lenne pár ötletünk - a szerk.). Emellett összegyűjti, feldolgozza és a kormány számára előterjeszti az önkormányzati, a civil és a gazdasági szereplők kormoslábúakra vonatkozó javaslatait. A feladatai közé tartozik még, hogy kezdeményezze az ellenőrzésre jogosult szerveknél a cigány önkormányzatok működésének felülvizsgálatát, közreműködik a "romáknak" támogatásokat nyújtó közalapítványok átalakításánál.
Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy az eddigi támogatások alapos áttekintésére van szükség. Az államtitkár kitért arra, hogy az ellenzéki létben a Fidesznek a legfontosabb partnere a cigánypolitikában a Lungo Drom volt, és ez a jövőben is így lesz.
"A társadalmi megbékéléshez fontos, hogy a cigányság túltámogatottságának mítosza enyhüljön" - fogalmazott a biztos. "Az nem fordulhat még egyszer elő, hogy ha kormányzat indít egy programot, akkor a támogatások ne érjenek célba" - mutatott rá. Szólt arról, hogy a cigány szervezetek, az akadémia, a munkaügyi hivatalok, az oktatási intézmények, az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőivel haladéktalanul felveszi a kapcsolatot, és újból országjárásba kezd. Konzultálni kíván a történelmi egyházakkal is, nekik szerinte oroszlánszerepük lesz a cigány-nem cigány társadalmi megbékélésben.
Az eredmények borítékolhatók...
(Index nyomán Kuruc.info)