A francia cigánybotrány (előző cikkünk ITT) tovább gyűrűzik. Az orkok, fajvédőik és úgy általában a baloldaliak egy emberként támadják a francia vezetést.

A cigókat ugyanúgy gyűlölő (és ennek rendesen, még államelnöki szinten is, hangot adó – lásd pl. a hivatkozásokat ITT az utolsó előtti kommentárunkban) románok igencsak megrettentek annak hallatán, hogy a franciák most visszaküldik a cigányokat a feladónak. Ezért, ahogy az az alábbi híradásban is olvasható, azt erőltetik, hogy hadd mozogjanak szegínromákok szabadon Európában (addig se maradnak Romániában gyilkolni és élősködni), és a befogadó országok igenis tartsák el őket.

Vajon mi lehet az oka, hogy élénken tiltakoznak a románok az ellen, hogy visszazsuppolják hozzájuk szegínromákokat? Tán csak nem azok legendásan „példás” életvitele, munkaszeretete?

Apropó, az államelnök Sarkozy. Egyes balliberálisaink most azt találták ki, hogy azért úgymond rászístá meg „cigánygyűlölő”, mert magyar származású. Egy példa ezekre az eszement fajvédőkre a Népszabadság egyik vezérkommentelője, „libertyMUC”. Ő a következővel lepte meg a Nagyérdeműt (helyesírási hibáit nem javítva adjuk közre a lap „Cigánykérdéssel riogat a francia elnök” cikkére írt szösszenetét): „igen, sarkozy is csak egy populista kiskockás mini-napoleon rasszista beütésekkel. a "grand nacion"... meg a betegesen romafób magyar származás, meg a 160cm magyasarkú cipöben közösen meghozta az eredményt... biztos azért mert ö is a magyar apatejjel szívta magába a romaellenes elöítéleteket. meg most éppen ezzel lehet gazdasági botrányairól elterelni a figyelmet.”. Értsd: emberünk szerint a magyarok genetikailag, eredendően rasszisták, és ezzel a tulajdonsággal már születésük óta rendelkeznek („betegesen romafób magyar származás”, „ö is a magyar apatejjel szívta magába a romaellenes elöítéleteket” stb.). Érdekes: úgy látszik, balliberálisainknak szabad azt mondani, hogy a magyarok génjeiben van a mássággyőlölet, a rasszizmus. Ha viszont mindezt megfordítjuk, és ezt a cigányokkal és azok bűnözésével kapcsolatban állítjuk, az maga a megtestesült Weimar... Arról az „apróságról” nem is beszélve, hogy Sarkozy, ahogy az ITT is ellenőrizhető, félig szefárd zsidó származású („[anyja] Andrée Jeanne "Dadu" Mallah (b. Paris, 12 October 1925), who is of French Catholic and Ottoman–Sephardic Jewish descent.”). Ráadásul, finoman szólva, nem is tartja magát magyarnak.

Az eredeti hír:

A romák elleni támadásnak tartják Sarkozy döntését
A franciaországi baloldal csatlakozott a francia államfőt kritizáló emberi jogi szervezetekhez, akik szerint Nicolas Sarkozy tegnap bejelentett, bűnözéselleni kezdeményezése kifejezetten a roma közösség ellen szól.

Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy tegnap mutatta be a bűnözés csökkentésére kidolgozott intézkedéscsomagot, amely a „vándorló lakosságot” célozza, különös hangsúllyal a roma közösségekre.

Az intézkedések között Sarkozy azt tervezi, hogy 300 illegális tábort zárat be, kiutasít az országból minden Romániából és Bulgáriából érkezett romát, akik szabálysértést követtek el, csereprogramot szervez a román és a francia rendőrök számára, illetve a pénzügyi hatóságok vezetésével célzott ellenőrzéseket folytat le a drága személyautóval rendelkező romák körében.

Az államfő bejelentésére azután került sor, hogy a múlt héten 50 „vándorló ember” (gens du voyage, ezt a kifejezést használják Franciaországban) kifosztott egy rendőri hivatalt és más magánbirtokokat Saint Aignanban, Franciaország középső részén bosszúból annak a 22 éves fiúnak a haláláért, akit a rendőrség lőtt le.

A Ligue de Droits de L’Homme (Emberi Jogi Liga) francia emberi jogi szervezet állásfoglalást adott ki, melyben határozottan elítéli a roma emberek megbélyegzését. Szintén kritizálta, hogy „összemossák” azokat a francia állampolgárokat, akik karavánokban élnek azzal a tizenötezer emberrel, akik Franciaországban roma származásúnak vallják magukat.

Mikor Románia és Bulgária 2007-ben belépett az Európai Unióba, a francia kormány megtagadta a román és bolgár állampolgároktól a szabad munkavállalást, emlékeztet a szervezet, aki szerint az ebből a két országból érkező roma bevándorlók ezért kénytelenek nyomornegyedekben élni, miután legálisan nem dolgozhatnak.

A francia jogvédő szervezet felszólította a kormányt, törölje el az átmeneti intézkedéseket és engedje be a munkaerőpiacára a romákat. Követelik továbbá, hogy az állam tegye meg a szükséges intézkedéseket ezen emberek életszínvonalának emelésére.

„Alapvető fontosságú, hogy a kormány felhagyjon azzal a gyakorlattal, hogy összekeveri a tetteket és a helyzeteket az emberek származásával.” – hangsúlyozza a szöveg.

„Nicolas Sarkozy faji alapú politikát kezdeményez.” – idézi a Le Figaro francia napilap a Collectif desAssociations Tziganes (Cigányszervezetek Szövetsége) álláspontját. A civil szervezet azzal fenyeget, bepereli az államfőt fajgyűlölet keltése miatt.

Az EU külügyminisztereinek hétfői ülésén Pierre Lellouche francia európai ügyekért felelős államtitkár „európai megoldást” kért uniós kollégáitól a romákkal kapcsolatos problémára.

A román külügyminiszter, TeodorBaconschiaz újságíróknak azt mondta, Lellouche „határozottan foglalt állást” a kérdésben.

Bukarest válasza

„Azt mondtam [Lellouchenak], hogy az EU egyes országaiban élő kilenc millió roma, akiről ő beszélt, európai állampolgárok, hogy a szabad mozgáshoz való jogukat nem lehet jogi intézkedéseken keresztül korlátozni, még kevésbé törvényen kívüli eszközökkel.” – mondta Baconschi.

A román miniszter hangsúlyozta, közölte Lellouche-sal, hogy az EU a szociális befogadást erősítő intézkedésekkel tud a problémán segíteni „mind az országokban, mind a származási országokban”.

Baconschi szerint ezeknek a programoknak „megfelelő pénzügyi támogatást [kell biztosítani], hogy javítsák ezen közösségek oktatási színvonalát, szakképzettségét és lakhatási körülményeit, vagyis általában véve a gazdasági feltételeiket”.

„Jól tudja, hogy Románia nem fogadja el az etnikai csoportok bűnözőként való megbélyegzését. A bűncselekmények egyéni alapon kell, hogy kivizsgálásra kerüljenek és a törvényt alkalmazni kell. Amin javíthatunk az az együttműködés a román és a francia rendőrség között.” – foglalta össze a román külügyminiszter.

Vélemények:

Benoît Hamon, a francia ellenzéki szocialista párt szóvivője bírálta Sarkozyt, amiért populista kliséket használ, egyenlőségjelet téve a cigányok és a bűnelkövetők közé.

„A Köztársaság elnöke, arra használja ezt az ügyet, hogy a [Nemzeti Frontot vezető ] Marine Le Pennel folytatott kötélhúzásban előnyre tegyen szert, hiszen ez a választókat megosztó egyik legnagyobb téma.” – mondta az AFP-nek Hamon.
(Kitekintő)