A "magyar holokauszt-túlélők" kárpótlásának kifizetésével korábban megbízott Claims Conference még mindig nem tudott felmutatni elszámolásokat, és a túlélők adatait sem adja át a Mazsöknek, ezért elölről kell kezdeni a külföldiek felkutatását - írja a Magyar Hírlap.

Egyeztet a kormány a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal (Mazsök) annak érdekében, hogy a külföldön élő "magyar holokauszt-túlélők" rendre megkaphassák a nekik juttatandó támogatást – közölte a Magyar Hírlappal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azután, hogy a kárpótlások kifizetésével korábban megbízott Claims Conference továbbra sem mutatott be elfogadható elszámolásokat.
A lap hétfői számában azt írta: mivel ezek hiánya miatt a nemzetközi szervezetnek nem utalható magyar költségvetési pénz, s a Claims vonakodik a Mazsöknek átadni a túlélők adatait is, a közalapítvány kénytelen elölről kezdeni a külföldiek felkutatását, valamint a kapcsolat felvételét annak érdekében, hogy a támogatást nekik el tudja juttatni – írta a tárca.
Szabó György Mazsök-elnök a lapnak korábban azt mondta, az érintettek személyazonosságát, jogosultságát nem lehet azonosítani.
(MTI nyomán)