Április 9-én emlékeztek meg a palesztinok az 1948-ban Deir Jászinban történt izraeli vérengzés 65. évfordulójáról. A holokausztjukkal a világot telesíró „ártatlan” zsidók fegyveres alakulatai 1948. április 9-én száznál is több palesztint gyilkoltak le Deir Jászin településen.
Musztafa Bargúti palesztin politikus a Ma’an című lapnak nyilatkozva kijelentette: „Ami 65 évvel ezelőtt történt Deir Jászinban, az egy borzalmas vérengzés volt, amely előkészítette a talajt a palesztinok 70%-ának elüldözéséhez”. Mint mondta, az etnikai tisztogatás napjainkban is folytatódik, habár más formák között. „Manapság Gázában légi csapásokat hajtanak végre, és fiatal palesztinokat lövöldöznek le” – tette hozzá a palesztin vezető.
1948. április 9-én a Lehi és a Menáhem Begin vezetése alatt álló Irgun elnevezésű zsidó terrorcsoportok támadást intéztek Deir Jászin palesztin falu ellen, annak ellenére, hogy a település lakói megnemtámadási egyezményt írtak alá az izraeli fegyveresekkel. Több mint 100 férfit, nőt és gyermeket mészároltak le azon a napon. A zsidók célja az volt, hogy megfélemlítsék, és tömeges menekülésre kényszerítsék a palesztinokat.
A zsidó milíciák átkutatták a lemészárolt, illetve elmenekült palesztinok házait, és elrabolták értéktárgyaikat. Számos esetben megkínozták áldozataikat, több nőt pedig megerőszakoltak.
"Ami napjainkban történik Jeruzsálemben, alig különbözik attól, mint ami Deir Jászinban bekövetkezett. Az etnikai tisztogatás lassabb ütemben ugyan, de tovább folytatódik. A forma változott, a lényeg azonban ugyanaz” – jelentette ki Bargúti.
1948-ban több mint 760 ezer palesztint üldöztek el az izraeli fegyveresek. A menekültek létszáma eléri immár a 4,7 milliót. A Palesztin Hatóság Információs Minisztériuma is közzétett egy közleményt, melyben felidézi a 65. évvel korábban történt eseményeket. A cionista nyugati sajtóban természetesen nem emlékeztek meg a Deir Jászin-i mészárlásról, mivel az elkövetők a kiváltságos zsidó nép tagjai voltak.
Perge Ottó - maannews.net nyomán