Főként Kóka János, kisebb részben pedig Fodor Gábor hagyta jóvá azokat az ingatlanvásárlásokat, amelyek következtében mára több mint 1,22 milliárd forint tartozást halmozott fel az SZDSZ - értesült a Magyar Nemzet.
Az újság csütörtöki számában megjelent írásában idézi Kóka János, az SZDSZ volt elnökének korábbi válaszát, eszerint "nagyon kevés emléke van" a hitelfelvétel részleteiről, illetve - a lap szerint - Fodor Gábor sem magyarázta meg, hogy miért keletkezett a tartozás.
Az SZDSZ-tartozás legjelentősebb részét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által állami kezességvállalással nyújtott kölcsön adja, amit Kóka János elnöksége idején igényelt a párt, és kiderült, hogy nemcsak a hiteligénylés fűződik az elnökségéhez, hanem - a lap információja szerint -, az MFB kölcsönéből vásárolt 24 ingatlanból 21 esetben Kóka János volt az aláíró, a maradék 3 ingatlan megvásárlását pedig Fodor Gábor hagyta jóvá.
A lap megkereste a fejlesztési bankot Magyar Bálint volt SZDSZ-elnök kijelentésével kapcsolatban, ahol arról érdeklődtek, valóban nem engedi-e értékesíteni az érintett ingatlanokat. Az MFB válaszában azt írta: a fedezetet jelentő ingatlanjelzálog nem jelent tulajdonátszállást még a főkötelezett nem teljesítése esetében sem, egy kölcsönszerződés alapján a jogosult - ez esetben az MFB - a jogszabályi keretek között járhat el, és egyelőre a bank nincs abban a helyzetben, hogy megkezdje az ingatlanok értékesítését - számolt be a Magyar Nemzet.
(MTI nyomán)