Mark Dankof, amerikai politikai elemző az iráni Press TV-nek adott nyilatkozatában közölte: Izrael jelentős szerepet játszik az USA titkosszolgálatainak az egész világra kiterjedő titkos kémtevékenységében. A kijelentés persze aligha okozhat bárkinek is meglepetést.

„Az összes olyan cég, amely szerepet vállalt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) világszerte zajló információgyűjtésében, eredetét tekintve mind izraeli” – jelentette ki a politikai elemző. Mark Dankof szerint „Izrael a hátsó ajtón keresztül hozzáfér a titkos adatgyűjtési tevékenység egészéhez, így az NSA kémkedéséhez is”, ami annyit jelent, hogy „Izrael az, amely megfigyelés alatt tartja az állami vezetőket világszerte”.
Mark Dankof arról is beszélt, hogy az USA kormánya és az izraeli rezsim a jövőben is folytatja kémtevékenységét úgy az Egyesült Államokban, mint annak határain kívül, függetlenül az ilyesfajta információszerzés „botrányos” és „illegális” jellegétől.
Január 17-én Barack Obama amerikai elnök közölte, hogy Washington nem fog bocsánatot kérni az NSA nagy vihart kavart kémtevékenysége miatt. Ugyanakkor bizonyos változtatásokat kilátásba helyezett. Vezető európai tisztségviselők szerint Obama ígéretei a titkos információgyűjtés bizonyos korlátozására vonatkozóan korántsem meggyőzőek.
Korábban az Amnesty International nevű emberjogi szervezet nyílt levélben szólította fel Obama elnököt arra, hogy amikor változásokat hajt végre az NSA titkos adatgyűjtési programjára vonatkozóan, „az emberi jogok ügyét állítsa az USA politikájának középpontjába”. Egy másik emberjogi szervezet, a Human Rights Watch ugyancsak felszólította az amerikai elnököt az egész világra kiterjedő kémtevékenység korlátozására, és az emberi jogok tiszteletben tartására.
Perge Ottó - Press TV nyomán