2013-ban 900 palesztin gyereket tartóztattak le az izraeli megszálló hatóságok – derült ki a ramallahi székhelyű Foglyok Ügyeinek Minisztériuma napokban közzétett jelentéséből. A „Közel-Kelet egyetlen demokráciájának” dühe egyre inkább a gyermekek ellen fordul: a korábbi esztendőkben ugyanis az őrizetbe vett 18 éven aluli palesztinok száma 700 körül mozgott.
Zoom
A Palesztin Hatóság minisztériumának dokumentuma leszögezi, hogy „a gyermekek letartóztatása és megkínzása a megszálló hatóságok tudatosan alkalmazott politikájává vált, amely sérti az őrizetbe vett gyermekek jogaival kapcsolatos nemzetközi jogszabályokat és egyezményeket”.
A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy jelenleg közel 180 gyermekkorú palesztint tartanak fogságban az Ofer, Megiddo és Sharon elnevezésű izraeli börtönökben.


A kiszabadult gyermekek jelentős része arról számolt be, hogy fogva tartásuk során gyakran bántalmazták és kínozták őket a fegyőrök. Szinte mindegyiküket a felnőttek fölött is ítélkező katonai bíróságok ítélték el, ami szintén jogsérelemnek számít. Az izraeli hatóságok nem biztosítják a fogva tartott gyermekek számára a megfelelő orvosi ellátást sem, ezen kívül pedig a tanulást sem teszik lehetővé a börtönökben. Az őrizetbe vett palesztin gyerekek gyakran panaszkodtak arra is, hogy az őket a bíróságra szállító izraeli biztonsági erők is embertelen módon bántak velük – olvasható a letartóztatott palesztin gyerekek helyzetét ismertető jelentésben.
Perge Ottó - middleeastmonitor.com nyomán