Súlyos égési sérüléseket okozó, civilek közelében nemzetközileg tiltott fehér foszfort használt a Gázai övezetben vívott harcaiban az izraeli hadsereg - jelentette be hétfőn az Amnesty International.
A nemzetközi jogvédő szervezet szerint küldötteik egyértelmű bizonyítékokat találtak Gázában arra, hogy az izraeli hadsereg sűrűn lakott területeken alkalmazta a fehér foszfort, melynek használatát a nemzetközi egyezmények tiltják a civilek közelében.
A londoni székhelyű, nemzetközi jogvédő szervezet közleménye szerint fegyverszakértő munkatársuk, Christopher Cobb-Smith Gázavárosban és az övezet északi részén is azt tapasztalta, hogy az utcákon mindenfelé olyan izraeli lövedékek vannak, melyek környékét fehér foszfor borítja. Az Amnesty állítását a palesztin kórházi jelentések is alátámasztják, miszerint a 22 napos izraeli hadműveletek alatt az orvosok rengeteg olyan sérültet ápoltak, akiknek égési sebesüléseit fehér foszfor okozta.
Az anyag a nemzetközi törvények szerint csak úgymond ködösítésre alkalmazható, civilek közelében nem. A fehér foszfor tüzérségi lövedékekbe, bombákba, illetve rakétákba töltve a kilövés és detonáció után oxigénnel vegyülve rendkívül gyúlékonnyá válik, és ködfátyolszerű megjelenése miatt a különböző hadseregek gyakorta alkalmazzák csapataik mozgásának elfedésére.
(FH)