A Claims Conference az új Budapest Alapból mintegy 10,9 millió eurót fizetett ki a Budapest német megszállását túlélő 5.755 üldözöttnek - mondta el Székely Judit, a Claims Conference magyarországi irodavezetője. (A szovjet megszállást túlélő, megbecstelenített, megnyomorított magyarok milliói vajon miért nem kapnak kárpótlást?)
A kifizetésekre, amelyek az eddig beérkezett kérelmek 98 százalékát teszik ki, a program idei augusztusi bejelentése óta eltelt kilencven napban került sor.
Az alap a Claims Conference és a német kormány ez év júniusában tartott tárgyalásai eredményeként nyílt meg. A "vészkorszak budapesti üldözötteinek fogva tartását és szenvedéseit elismerve" a Claims Conference Budapest Alapjából 1900 euró összegű egyszeri kifizetést kapnak azok a "zsidó üldözöttek", akik jelenleg Kelet-Európában élnek, és még nem részesültek a nagy kártérítési programokból.
A Claims Conference nyilvántartásában 162 ezer olyan "túlélő" szerepel, akiknek elismerték kárpótlási kérelmét, amelyet "egykori rabszolgamunkásként" nyújtottak be. Ebből a Claims Conference 5790 olyan "túlélőt" azonosított, akik a német állam kárpótlásaiból nem részesültek.
Greg Schneider, a nemzetközi szervezet ügyvezető igazgatója augusztusban, a program indításakor elmondta, a kárpótlandó emberek akkor is megkapják az 1900 eurót, ha nem Magyarországon élnek.
(Mazsihisz - MTI nyomán)