Az álmok egyszer majd valóra válnak
A Nobel-békedíjjal is kitüntetett Elie Wiesel, a holokauszt túlélőinek legnevesebb szószólójának tekinthető. (Norman Finkelstein 2000-ben napvilágot látott nevezetes Holokauszt-ipar című könyvében azt írta, hogy az "izraeli miniszterelnöki hivatal közel egymillióra teszi a holokauszt túlélőinek a számát." A diákok számára ebből is érdekes következtetések vonhatók le.)
Wiesel az amerikai Holokauszt Tanács elnöke, és a Nobel-békedíj mellett is számos más kitüntetés tulajdonosa. Nagy tiszteletben álló személyiség, akivel államfők tárgyalnak és amit mond, azt valósággal szentírásként kezelik.
Nézzük csak meg, mit mondott ez a "szent" ember a Time Magazin 1985. március 18-i számában. Arra a kérdésre, hogyan volt képes túlélni a két legszörnyűbb náci haláltábort (Auschwitzot,  Buchenwaldot), kijelentette: "Soha sem fogom megérteni. Mindig gyenge voltam. Szinte semmit sem ettem. A legkisebb szellő elfújt  volna. Buchenwaldban naponta 10 ezer embert öltek meg a nácik. Én azonban mindig az utolsó százas csoportba kerültem, amelyik a kapu mellett állt. A németek pedig abbahagyták a gyilkolást, mielőtt rám került volna a sor. Vajon miért?"
Vajon miért hazudik ez a nyomorult? Érdekes kérdés, amelyet a tanórán feltétlenül fel kellene tenni a tanulók számára. Ugyanis az  Encyclopedia Britannica 1993-as kiadásában a következőt olvassuk Buchenwaldról:
"A második világháborúban hozzávetőleg 20.000 fogoly tartózkodott a táborban. És noha nem voltak a lágerben gázkamrák, több száz ember halt meg havonta a járványok, az alultápláltság, a sok munka, a kínzás és a kivégzések következtében." Javasolnám a holokausztot oktató tanároknak, kérdezzék meg a gyerekeket: Ki mond igazat? Az Encyclopedia Britannica vagy Elie Wiesel? Mert azért a "napi tízezer" és a "havi több száz" halott közt mégiscsak nagy különbség van. Javasolnám továbbá, hogy a holokauszt tanórán vitassák meg azt a kérdést is, hogy volt-e gázkamra Buchenwaldban, illetve megsemmisítő vagy haláltábor volt-e Buchenwald?     
Perge Ottó - Kuruc.info

Kapcsolódó anyagok: