A német szövetségi államügyész hivatalának szombati közlése szerint a lengyel hatóságok letartóztattak egy állítólagos Moszad-ügynököt, akinek szerepe lehetett egy Hamász-vezető idén januárban Dubajban történt meggyilkolásával.
Berlin hivatalosan is kérni fogja Uri Brodszkij kiadatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy Németországban egy idegen ország külföldi hírszerzésnek dolgozott, s német útlevelet hamisított a Moszad egyik ügynökének, aki állítólag részt vett a Hamász fegyverkereskedője, Mahmúd al-Mabhúh dubaji meggyilkolásában.
Az államügyészség szerint Brodszkijt június elején vették őrizetbe, amikor Lengyelországba érkezett, mert Németország az Európai Unió igazságügyi együttműködése keretében európai letartóztatási parancsot bocsátott ki. A német szövetségi ügyészség még márciusban vizsgálatot indított egy valódi, de nem a tulajdonosa által használt német útlevél ügyében, amelyet januárban Dubajban használtak fel.
A gyilkosságot elkövető különítmény tagjai hamis útlevelekkel érkeztek a Perzsa-öböl menti emírségbe. Az ügyben a brit kormány még márciusban kiutasított egy izraeli diplomatát, mert a gyilkosság szervezői 12 brit útlevelet hamisítottak, s David Miliband volt brit külügyminiszter akkor úgy nyilatkozott, hogy "alapos ok van azt hinni, hogy Izraelt terheli a felelősség" az okmányokkal való visszaélésért.
Dubaj az izraeli hírszerzést vádolta a gyilkossággal. Az emírség rendőrsége megállapította, hogy egy 27 tagú osztag hamis európai és ausztrál útlevéllel jutott be az országba. Izrael nem erősítette meg, és nem is cáfolta felelősségét. Az útlevél-hamisítás ügyében vizsgálat folyik Írországban és Franciaországban is.
(MTI)