A befektetési alapkezeléssel milliárdos vagyont kereső Jeffrey Epstein épp múlt héten szabadult, miután leülte börtönbüntetését, amiért kiskorúakkal létesített nemi kapcsolatot. A hatóságok most ismét nyomoznak utána: ezúttal a gyerekprostituáltak "használatán" kívül az importjukkal is gyanúsítják.


Jeffrey Epstein befektetési alapokkal kereste 3,5 milliárd dollárosra becsült vagyonát, és tagja Bill Clinton volt amerikai elnök milliárdos üzletemberekből álló haveri körének, de a Gawker rövid összefoglaló jellemzése ennél sokkal érdekesebb: „szereti, ha kiskorúak masszírozzák, és több szexuális zaklatási per is folyt már ellene”. Kiskorúakkal folytatott szexuális viszonya miatt a zsidóbűnözőt 2007-ben 13 havi börtönbüntetésre ítélték, melyet egyévi házi őrizet követett, de épphogy lezárult mindez, most újabb botrány van kialakulóban körülötte.
A szövetségi hatóságok ugyanis újra vádat akarnak emeltetni ellene a korábbi ügyben, csak ezúttal nem kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat, hanem kiskorú prostituáltakat közvetítő hálózat igénybevétele (esetleg birtoklása) vádjával.

300 dollárt ér a 14 éves
A korábbi per tanúsága szerint Epstein több villájában is tartott fenn "masszázsszobát", ahol általában több igen fiatal – akár kiskorú – lány várta, hogy a milliárdos a kezük alá feküdjön. A feladat a masszázs mellett szexuális játékokat, kézzel vagy szájjal való kielégítést, és akár teljes szexuális aktust is tartalmazott, a lányok közt pedig volt 14 éves is (ő a vádirat szerint 300 dollárt kapott szolgáltatásaiért). Epstein ügyvédeinek – és a Daily Beast szerint nagyhatalmú haveri körének – azonban sikerült kijárnia, hogy a milliárdosnak az első eljárás során végül csak kétrendbeli, kiskorúakkal folytatott szexuális aktus miatt kelljen bűnösnek vallania magát, emiatt kellett aztán 13 hónapot ülnie. A weboldal szerint persze neki a börtön is más volt: minden nap bejárhatott az irodájába, az ezt követő házi őrizetet pedig szimpla felügyeletre változtatták, ami azt jelentette, hogy a milliárdos Palm Beach-i otthonából több alkalommal is utazgathatott New Yorkba (ahol szintén rendelkezik saját lakással), valamint a Virgin-szigetekre, a saját privát szigetére. Az egyetlen, amiben ugyanúgy osztozott a börtönviselt pedofilokkal, hogy szabadulása után ő is felkerült a nyilvántartott szexuális bűnözők listájára (ld. fent).
"Modellügynökség"
Az újabb nyomozás tárgya most azonban az, hogy a milliárdos a szóban forgó kiskorú lányokat valóban egy barátja modellügynökségén keresztül szerezte-e be. A nyomozás szerint ugyanis a Jean Luc Brunel által alapított MC2 nevű modellügynökség rendszeresen ellátta őt – és a gyanú szerint valószínűleg más ügyfeleket is – legfeljebb 16 éves lányokkal, és megalapozottnak tűnik az is, hogy a modellügynökség elnevezés valójában egy gyerekprostituáltak futtatásával és közvetítésével foglalkozó szervezet fedőneve. Brunel egyébként szintén tagja Clinton baráti körének és üzleti kapcsolatban is áll a volt elnökkel.
Epstein ráadásul nem biztos, hogy csak haszonélvezője volt a haver bizniszének, de valószínűleg társtulajdonosa is: az ügynökség alapításakor egymillió dollárt utalt Brunel számlájára. A kiskorú "masszőrlányok" közt ráadásul voltak külföldiek is, többnyire Kelet-Európából és Dél-Amerikából, és nem egy közülük Epstein magángépein érkezett az Államokba.
A milliárdos leghíresebb gépe egyébként egy fényűző, playboy-stílusú tükrös-szőrmés Boeing 727-es, amelyen szinte mindenki megfordult, aki számított a gazdasági és politikai felső tízezerben, de Clinton mellett Kevin Spaceyt, Chris Tuckert is fuvarozgatta vele.
Epsteint 2003-ban New York legjobb partinak számító agglegényei közt tartották számon, és bár ő szerette magát visszavonult, szenvedélyektől mentes életet élő úriembernek vallani, Donald Trump azért már akkor is nagyokat kacsingatva nyilatkozta róla a New York Metrónak: „Jeffreyt 15 éve ismerem, eszméletlen fickó, nagyon szórakoztató társaság! Azt szokták mondani, legalább annyira szereti a szép nőket, mint én, és ezek többsége igencsak fiatal. Hát igen, Jeffrey kétségtelenül élvezi a társasági életet!”.
Amennyiben azonban beigazolódik a legújabb vád, a legígéretesebb agglegény visszaeső szexuális bűnelkövetőként akár húszévi börtönbüntetés elébe is nézhet.
(Velvet nyomán)