Az európai intézményekben, a nyugati államok fővárosaiban "aránytalanul súlyosnak" nevezték pénteken a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját sújtó moszkvai bírósági ítéletet, amelyet az Amnesty International is közleményben ítélt el, az orosz ortodox egyház pedig "könyörületet" kért az elítéltek számára.
Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége pénteken a Twitteren megjelentetett mikroblogjában ítélte el az együttes három tagjára kirótt kétéves börtönbüntetést, és "aránytalannak" nevezte azt.
Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Hamovnyiki kerületének bírósága két év börtönbüntetésre ítélte a Pussy Riot mindhárom tagját. Az európai tisztségviselő is úgy fogalmazott, hogy ez az ítélet "aránytalan".
A szólásszabadság korlátozásának veszélyes tendenciája érhető tetten a Pussy Riot orosz punkzenekar tagjai elleni orosz bírósági ítéletben - foglalt állást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője egy pénteki bécsi közleményében. Eszerint Dunja Mijatovic úgy látja: "a garázdaság és vallási gyűlölet vádját nem lenne szabad a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására felhasználni". Bármilyen provokatív, szatirikus vagy érzékeny is egy véleménynyilvánítás, nem szabad elnyomni, illetve semmilyen körülmények között nem vezethet bebörtönzéshez" - tette hozzá.
Guido Westerwelle buzi német külügyminiszter berlini nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az ítélet nincs arányban az együttes tagjai által elkövetett cselekmény súlyosságával. A miniszter hangsúlyozta, hogy a "művészek" önkifejezési szabadságának a demokratikus társadalom részét kell képeznie, és ez Oroszországra is vonatkozik.
Az Amnesty International szerint az orosz bíróság döntése "a véleménynyilvánítás szabadságának otromba megsértése". John Dalhuisen, az Amnesty International Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó programjának igazgatója pénteken - a "jogvédő civil szervezet" budapesti irodája által az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint - úgy fogalmazott: a lányok elleni eljárás politikailag motivált volt, helytelenül és aránytalanul büntette őket egy legitim - még ha sokak felháborodását ki is váltó - tiltakozó akciójuk miatt. A szervezet mindhárom lányt lelkiismereti fogolynak tekinti, akiket kizárólag nézeteik békés kifejezése miatt tartanak fogva - olvasható a közleményben.
Az orosz pravoszláv (ortodox) egyház vezető testülete, a Legfelső Egyházi Tanács pénteki nyilatkozatában "kétségtelenül jogszerűnek" nevezte a bírósági döntést. Ugyanakkor azzal a kéréssel fordult az orosz állami szervekhez, hogy a törvény adta lehetőségeken belül tanúsítsanak könyörületet az elítéltekkel szemben, annak a reményében - áll a közleményben -, hogy az érintettek a jövőben tartózkodni fognak az újabb szentségtörő cselekedetektől.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: