Több száz zsidó és "szimpatizánsaik" tartottak tüntető felvonulást szombaton a svédországi Malmőben az országban tapasztalható "rasszista gyűlölet és az antiszemita támadások" miatt.
A városban - amelyben jelentős muzulmán bevándorló közösség él - megnőtt a zsidók elleni "gyűlöletből elkövetett" bűncselekmények száma annak hatására, hogy az izraeli hadsereg 2008 végén offenzívát indított a Hamász irányította Gázai övezet ellen az izraeli területeket rendszeresen érő rakétatámadások miatt - az agresszió három hete alatt mintegy 1300 palesztin vesztette életét.
A malmői menetben több férfi viselte a zsidók hagyományos fejfedőjét, a kipát. A tüntetésen - amely békésen folyt le - részt vett Birgitta Ohlsson, Svédország európai uniós ügyekben illetékes minisztere is, és gyomorforgató beszédében kijelentette: Malmö nyitott minden emberre, származására vagy vallására való tekintet nélkül.
A svéd kormányt az utóbbi években több bírálat érte amiatt, hogy "nem védi kellőképpen" az ország viszonylag kis zsidó közösségét (mintegy 20 ezer fő a 9,5 millióból), és nem tesz az "antiszemitizmus" ellen.
A kormány tavaly már több pénzt költött ezekre a célokra, mint a korábbi években.
(MTI nyomán)