Németországban 36 különböző biztonsági hatóság közös munkájával adatbázist építettek az "alkotmányellenes tevékenységre hajlamosnak tartott szélsőjobboldali személyekről", az új fejlesztést a hatóságok szerdától használják, az információáramlás javulását várják tőle.
Az adatbázist kezelő berlini központot Hans-Peter Friedrich belügyminiszter avatta fel. "A veszélyesként számon tartott neonácikról mostantól egyetlen egérkattintással megkapunk minden adatot" - mondta a miniszter, az "újnácik elleni harc fontos állomásának" nevezve, hogy befejeződött a szoftver tesztje, és elindult az éles alkalmazása.
Az adatbázis révén az országos és tartományi alkotmányvédelmi és rendőri hatóságok megosztják egymással a hazafias mozgalmakkal kapcsolatos értesüléseiket. A szoftvert azután kezdték fejleszteni, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű "terrorista sejt" ügyével kapcsolatban fény derült a hatóságok közötti információcsere elégtelenségére.
Az NSU-ügy másik fő tanulsága a militáns neonáci szubkultúra felszámolására hivatott hatóságok munkáját tekintve, hogy összehangoltabban kell dolgoznia a két legnagyobb intézménynek, a szövetségi bűnügyi hivatalnak (BKA) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV), vagyis az országos nyomozó hatóságnak és a belső elhárítás országos szervezetének. A jobb együttműködés elősegítése céljából a BKA és a BfV több száz válogatott munkatársából már tavaly decemberben összeállítottak egy csoportot, amely kizárólag a nemzeti radikális oldallal foglalkozik.
(MTI nyomán)