Ezt egy elfogott gerilla vallotta be, miután több helyen ismét heves tűzharcok robbantak ki a lázadók és szír hadsereg között. A 300 tagú, idegen zsoldosokból álló csoport - mint a vallomásokból kiderült - a környező országokban kapta a katonai kiképzést és onnan látták el őket fegyverekkel is.
Az elfogott lázadók vallomását megerősíti egy, a neve elhallgatását kérő magas rangú brit katonai vezető nyilatkozata, mely szerint a Bassár-el-Aszad vezette szír kormány megdöntésére küldött külföldi zsoldosok bevetésük előtt hét különböző katonai bázison vesznek részt kiképzésben. A Törökországban, Szaúd-Arábiában és Katarban működő támaszpontok izraeli, brit és amerikai vezetés alatt működnek. Azt is hozzáfűzte, hogy a bázisokon jelenleg épp a bonyolultabb kézifegyverek működtetésével barátkoztatják meg a „szír lázadókat”.
Szíria már többször megvádolta Izraelt, az Egyesült Államokat és Franciaországot, hogy fegyverekkel, pénzzel és külföldi harcosokkal támogatják az országon belüli terrorizmust, melynek gyakorlatba való átültetését Törökországon, Szaúd-Arábián és Kataron keresztül valósítják meg.
A szír rendőrség és határőrség jelentései szerint 2012 márciusa óta jól felfegyverzett bandák szervezett támadásokat hajtanak végre a fennálló rezsim megdöntése céljából. Aszad kormánya folyamatosan igyekszik rendet teremteni az országban és valamennyire konszolidálni a helyzetet a polgárháború szélére sodródott Szíriában. A nyugati imperialista hatalmak által demokráciateremtésnek nevezett gyarmatosítás, a civil lakosság megtizedelése és a közönséges bűnözőkből és külföldi zsoldosokból álló „felkelők” további kiképzése és bevetése azonban szünet nélkül folyik tovább.
A perzsa Fars hírügynökség nyomán fordította: Rónaszegi Judit