Irán saját fejlesztésű távirányítású repülőgépet mutatott be, amely állítása szerint Izraelig és a közel-keleti amerikai bázisokig tud elrepülni.
Irán büszkén mutogatta a világnak tavaly decemberben a területén a földre kényszerített amerikai drónt, és azt mondta, lemásolja a technológiát. Nem világos, hogy a most bemutatott Sahed az amerikai repülő mása-e.
A bejelentést az ENSZ-közgyűlésben Iránnal kapcsolatos beszédekhez és a szövetségesek masszív tengeri hadgyakorlatához időzítették - amely most folyik a Perzsa Öbölben.
Hétfőn Ahmedinezsád iráni elnök azt fejtegette New Yorkban: nem veszik komolyan az izraeli fenyegetést, mert meg tudják védeni magukat.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közben egy egyszerű rajzot mutogatva próbálta meggyőzni az ENSZ-küldötteket, hogy Teheránnak jövő nyárra atombombája lehet.
Az irániak azt állítják, hogy a most bemutatott Sahed-129 drón 24 órán át tud a levegőben maradni, hadihajókra veszélyes rakétákat tud kilőni, és élő képet tud közvetíteni.
A távirányítású repülőgép bemutatása mellett az iráni Forradalmi Gárda azt állította, hogy új rakétákat próbált ki az Öbölben, ahol azok gyorsan elsüllyesztettek egy nagyméretű hajót.
A Perzsa-Öböl vizein halad át a világ olajforgalmának egyötöde, és az Egyesült Államok mellett közel 30 cionista vezetésű ország vesz részt egy tengeri hadgyakorlaton, ahol hivatalosan az aknaszedést és elhárítást gyakorolják.
(InfoRádió korrigálva)