Az örömteli és elégedett hangok mellett szkeptikus vélemények is elhangzottak arról, hogy a norvég Nobel-bizottság pénteken az Európai Uniónak ítélte az idei Nobel-békedíjat.
Első reagálásában a cseh köztársasági elnök viccnek minősítette a döntést. Szóvivője szerint az euroszkepticizmusáról közismert Václav Klaus nem hitt a fülének, amikor először hallotta az oslói hírt. Két nappal korábban Klaus óva intett egy európai szuperállam kialakulásától.
Gúnyos véleményt fogalmazott meg a hír hallatán a holland bevándorlás-ellenes Szabadságpárt (PVV) elnöke. "Szóval Nobel-díjat kapott az EU akkor, amikor Brüsszel és egész Európa nyomorba süllyed. Mi jöhet ezután? Oscar-díjat kap majd Van Rompuy (az Európai Tanács elnöke)?" - tette föl a kérdést Geert Wilders.
A brit euroszkeptikusok vezető személyisége, Nigel Farage abszolút gyalázatnak minősítette az oslói Nobel-bizottság idei döntését. A brit Függetlenségi Párt vezérének szavai szerint az Európai Unió ilyen módon történt kitüntetése teljesen lejáratja a Nobel-békedíjat.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: