Spanyolország legfelsőbb bírósága megerősítette a homoszexuálisok házasságkötésének törvényességét; a francia kormány jóváhagyta az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot; Angliában pert vesztett egy örökbeadási ügyeket intéző katolikus ügynökség, amely azonos nemű pároknak nem adott örökbe gyermeket.
Spanyolország legfelsőbb bírósága november 6-án elutasította a jelenleg hatalmon lévő Néppárt hét évvel ezelőtt benyújtott fellebbezését. Ezzel megerősítette a buzeránsok házasságkötésének törvényességét, amely 2005 júliusában lépett életbe Spanyolországban. Tavaly év végéig több mint 21 ezer aberrált "pár" kötött házasságot. A José Luis Rodriguez Zapatero szocialista kormánya által hozott 2005-ös törvény ellen százezrek tüntettek, a Néppárt fellebbezett, és az egyház is határozottan tiltakozott – írja a CathNews.
*
Az MTI arról tudósít, hogy november 7-i ülésén a francia szocialista kormány jóváhagyta az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot. Francois Hollande ezzel egyik legfőbb választási ígéretét teljesíti. A tervezet, amelyet sem a jobboldali ellenzék, sem a katolikus egyház nem támogat, januárban kerül a parlament elé, s várhatóan 2013-ban törvényerőre lép. Franciaország a tizenkettedik ország, ahol engedélyezni fogják a betegek házasságát. A "jogegyenlőség nevében" az új törvény értelmében az azonos nemű párok előtt is megnyílik az örökbefogadás lehetősége.
Francois Fillon volt kormányfő bejelentette, hogy amennyiben a jobboldal újra kormányra kerül, visszavonja a család intézményét veszélyeztető szocialista törvényt. Több jobboldali polgármester közölte: nem lesz hajlandó azonos nemű "párokat" összeadni. André Vingt-Trois bíboros, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke november 3-án Lourdes-ban 120 püspök előtt mondott beszédében figyelmeztetett: „Nem elismerni a nemi különbséget olyan szemfényvesztés, amely meg fogja rengetni társadalmunk alapjait.” Álláspontját a protestánsok, az ortodoxok, a muzulmánok és a zsidók képviselői is osztják Franciaországban.
*
A Catholic Herald november 2-i híradása szerint Angliában öt éve folyó pert vesztett a Catholic Care örökbefogadási ügynökség, amely – katolikus erkölcsi felfogásának megfelelően – ragaszkodott hozzá, hogy azonos nemű pároknak nem ad örökbe gyermeket. A törvényszék szerint a karitatív szervezet álláspontja „megosztó, szeszélyes és önkényes”, valamint "megrendíti a homoszexuális párok méltóságát", akiknek szülői képességei „megkérdőjelezhetetlenek”. A Catholic Care eljárása – érveltek – sértené az európai emberi jogi konvenció azon cikkelyét, amely elítéli a nemi irányultság alapján történő diszkriminációt, továbbá „védené az egyház azon felfogását, mely szerint a homoszexualitás bűn.”
(Magyar Kurír nyomán)