Szerdán Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista elnöke fejezte ki aggodalmát az Izrael és a Gázai övezet között kiújult erőszakról, míg Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője tegnap követelte az erőszak azonnal megszüntetését a térségben.
Ashton főképviselő nyilatkozatában kijelentette, a Hamász és más gázai militánsok rakétatámadásainak azonnal véget kell vetni, és kifejtette, Izraelnek joga van megvédenie lakosságát, de egyben arra intette a zsidó államot, hogy válasza arányos legyen. Közölte még, tárgyalt Ban Ki-mún ENSZ-főtitkárral, Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és az egyiptomi elnök hivatalával. Mindhárom félnek hangsúlyozta: megoldást kell találni a közép-keleti konfliktusra.
Schulz EP-elnök nyilatkozatban ítélte el az eszkalálódó erőszakot, és sürgette az ellenségeskedés azonnali beszüntetését.
Hannes Swoboda szocialista frakcióelnök is követelte az erőszak azonnal megszüntetését mindkét oldalon. Kifejezte frakciója teljes támogatását az egyiptomi elnök azon kezdeményezése mellett, hogy megszűnjön a háborúskodás. Schulz elítélte azt, hogy a Gázai övezetből Dél-Izraelt támadták rakétával, és hogy az izraeli hadsereg célzott gyilkossághoz folyamodik.
A Magyar Nemzet brüsszeli munkatársa azt kérdezte a főképviselő irodájától, hogy nem gondolja-e, az erőszak alapvető oka a gázai palesztinok totális blokád alatt tartása és szenvedése, amiről szerdán az egyiptomi elnök is beszélt, és hogy a tárgyalásos rendezés akarása puszta szócséplés, mivel a megszálló évtizedek óta területrablással van elfoglalva. Válaszában Maja Kocijancic az uniós külügyi tanács májusi „következtetéseire” utalt, és arra, hogy csak a két államot létrehozó tárgyalások hozhatnak eredményt.
(Lovas István - MN nyomán)