Binjámin Ben Eliézer (Fuád) korábbi izraeli hadügyminiszter egy ma sugárzásra kerülő tévéinterjúban azt állítja, hogy Jichák Rabin és Áriél Sáron, az Izraelben nemzeti hősnek számító politikusok éppen olyan gyilkosok voltak, mint a most likvidált Áhmád el-Dzsá'ábári, a Hamász vezérkari főnöke - olvaható a Háárecben. Áll a bál, s az egykori hadügyér máris magyarázkodásra kényszerült.
Zoom
Binjámin Ben Eliézer (jobbról) és Éhúd Bárák jelenlegi hadügyminiszter
Binjámin Ben Eliézer (Fuád), Izrael tíz évvel ezelőtti hadügyminisztere és még egy sor fontos tárca betöltője a különböző kormányokban a dél-iraki Baszra városában látta meg a napvilágot 1936-ban, s ezért először a Fuád (szív – فؤاد) „keresztnevet” kapta, amelyet csak Izraelben változtatott Eliézerre. A 2001-ben felállt izraeli nemzeti egységkormányban a hadügyminiszteri tárcát a munkapárti Fuád kapta, míg a miniszterelnök Szabra és Satilla hóhéra, a likudos Áriél Sáron, a külügyminiszter pedig a magyarok által nagy becsben tartott Simon Peresz lett.
Ben Eliézer (Fuád) hadügyminiszterségének időszakára esik az úgynevezett „El-Ákszá intifádá” (إنتفاضة الاقصى) kirobbanása, a Védőpajzsfal-hadművelet (מבצע חומת מגן) a megszállt palesztin Ciszjordániában, és ekkor kezdődtek el a „célzott likvidálásnak” nevezett állami terrortámadások a palesztin poltikusok és katonai személyek ellen. Huszni Mubárakkal, az arab tavasz által félreállított egyiptomi elnökkel baráti kapcsolatokat ápolt Fuád, s egyes lapértesülések szerint a biztonsági tanácsadója is volt, amiért az izraeli politikus több százezer dollárt markolt föl...
Az arabok szemszögéből nézve Ben Eliézer rovásán tehát nem kevés van, éppen ezért meglepő az a tévéinterjú, amelyben a volt izraeli hadügyminiszter azt mondja, hogy a Nobel-békedíjas Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök és a közel egy évtizede kómában fekvő Áriél Sáron egykori hadügyminiszter és miniszterelnök pontosan olyan gyilkosok voltak, mint a néhány nappal ezelőtt Izrael által célzottan likvidált Áhmád el-Dzsá'ábári, a Hamász Izz ed-Dín el-Kasszám (عز الدين القسام) nevű katonai szárnyának vezérkari főnöke.

A likvidált Áhmád el-Dzsáábári
A volt izraeli hadügyminiszter a ma este sugárzásra kerülő interjúban úgy véli, hogy Izrael részéről nagy hiba volt likvidálni Áhmád el-Dzsá'ábárit, mert „egyezményeket, megállapodásokat, amelyeket később a másik fél is tiszteletben tart, csakis olyan igazi gyilkosokkal lehet kötni, mint amilyen Áhmád el-Dzsá'ábári is volt”, jelenti ki Ben Eliézer, majd így folytatja: „Én jól ismertem őt, igazi férfi volt, amit mondott, azt be is tartotta”, hangsúlyozta a volt hadügyminiszter. „Ügyleteket, megállapodásokat ugyanis csak igazi gyilklosokkal érdemes nyélbe ütni. Tanulja meg ezt maga is! Háfez el-Ászád (Szíria korábbi elnöke, a mostani elnök édesapja – H. J.) gyilkos volt. Ánvár esz-Szádát (Egyiptom korábbi elnöke – H. J.) gyilkos volt. Áriél Sáron gyilkos volt (De még mekkora – H. J.). Huszejn (Jordánia korábbi uralkodója – H. J.) gyilkos volt. Jichák Rabin gyilkos volt. Igaz, vagy nem igaz, amit mondok?”, tette föl a költői kérdést Ben Eliézer a riporternek.
Zoom
Jichák Rabin (balról az első), Jasszer Arafat és Huszni Mubárak
Binjámin Ben Eliézer (Fuád), volt izraeli hadügyminiszter tehát alaposan elszólta magát, amiért máris fizetnie kell, magyarázkodásra szorul. A Jediot Áháronot című héber lapnak ma már azt nyilatkozta: „Valójában csak azt akartam mondani, hogy Jichák Rabin és Áriél Sáron erős emberek voltak”. Ne feledjük, az interjú sugárzására még csak ma este kerül sor az egyik legnézettebb izraeli tévécsatornán.
Hering József – Kuruc.info