Elégedettségét fejezte ki Ehud Barak izraeli "védelmi" miniszter a katonai rádiónak adott szerdai interjújában, hogy a Hamásszal kötött tűzszünet aláírása után csak kevés sebesült volt a további rakétatámadásokban.
"Remélem, hogy a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak az átéltek után nincs kedvük tovább folytatni a támadást" - vélekedett. Barak váratlannak nevezte a szerdán megkötött tűzszünetet, "nem számítottunk arra, hogy a Hamász térdre ereszkedik" - mondta 62 nappal a választások előtt.
Az elmaradt szárazföldi bevonulással kapcsolatban kifejtette, hogy csakis az övezet elfoglalásával, az izraeli ellenőrzés visszaszerzésével lehet felszámolni a Hamász gázai hatalmát. "Nem vagyok biztos abban, hogy ez bölcs döntés lenne. Nem lehet hangulat alapján katonai kalandba kezdeni, különösen nem a közhangulat alapján, amely bármikor az ellenkezőjére fordulhat" - nyilatkozta az izraeli védelmi miniszter.
Seli Jehimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője - ahogy azt a nyolc napig tartó hadművelet idején is többször megtette - támogatásáról biztosította Benjámin Netanjahu kormányfőt a megállapodással kapcsolatban. "Abban kell reménykedni, hogy a hadművelet kezdetekor kitűzött jogos célok valóban megvalósulnak"- nyilatkozta az izraeli tévében.
Jair Lapid, a Jes Atid, vagyis a Van jövő nevű új párt vezetője viszont hevesen bírálta a kormányt a tűzszünetért. Szerinte azt késve kötötték meg, de anélkül, hogy a hadművelet elérte volna a kormány által kitűzött célját. "Megígérték, hogy nem beszélnek vele, és felszámolják a Hamászt, majd beszéltek vele, és nem számolták fel"- nyilatkozta az egyik izraeli tévécsatornának.
Saul Mofáz, az ellenzéki Kadima párt és a parlamenti ellenzék vezetője is elítélte a tűzszünetet Facebook-oldalán. Kijelentette, hogy a hadművelet nem érte el célját, szerinte csakis idő kérdése a következő menet. "A katonai hadművelet eredményeit nem változtatták politikai sikerré" - vélekedett az egykori vezérkari főnök.
(MTI nyomán)